Jediný jazzový festival na Liptove vstupuje do novej dekády, jeho jedenásty ročník sa uskutoční od 24. do 26. júla. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na atraktívny, žánrovo pestrý program a vyzretú dramaturgiu. Počas troch večerov sa predstaví 10 kapiel a takmer stovka hudobníkov z celého sveta.

Podujatie otvorí bezplatným vystúpením na námestí 16-členný poľský bigband Jass Brass Consort. Celé mesto tak naladí na jazzovú nôtu a pozve ľudí na ďalšie koncerty, ktoré sa uskutočnia v hudobnom klube Reduta. Zástupcami domácej scény budú finalisti súťaže Jazz Start Up 2015, skupina Valér Miko Trio spolu s hosťujúcim gitaristom Ľubošom Brtáňom, rodákom z Liptovského Mikuláša. Nasledovať bude vystúpenie americko-českého WUH Tria, ktorého lídrom je český kontrabasista Franta Uhlíř. Na piano zahrá Skip Wilkins z USA a o rytmickú sekciu sa postará Jaromír Helešic. Záver úvodného večera bude patriť hot jazzu a swingu 20. rokov minulého storočia v podaní energického deväťčlenného orchestra Fats Jazz Band.

Sobotňajší program festivalu otvorí česká kapela VOILA! speváčky Zdenky Trvalcovej, ktorú možno prirovnať k slovenskej ZAZ. Spolu so svojimi spoluhráčmi namixuje výnimočný retro koktejl francúzskeho šansónu a swingu s vplyvmi world music, reggae, jazzu, twistu, hip-hopu aj popu. Z poľského Krakova príde klaviristka a skladateľka Jany Bezek, ktorá so svojím poľsko-slovenským triom predstaví album Cracow inšpirovaný jej pobytom v v jednom z najkrajších miest východnej Európy. Vyvrcholením druhého festivalového večera bude vystúpenie veľkej funkovej formácie Canned Beat (Švajčiarsko, Slovensko, Rakúsko, Veľká Británia) v hviezdnom zložení s legendami ako Pete Simpson (spev) či Julian Crampton (basgitarista skupiny Incognito). Slovensko v zostave kapely zastúpia bubeník Ján Fabrický, trúbkar Ondrej Juraši a gitarista Juraj Burian.

Prvé tóny tretieho večera budú patriť mladej kapele Meretrio z brazílskeho São Paula. Trio študentov z rakúskeho Grazu kombinuje brazílske rytmy s jazzovými prvkami v štýle komornej hudby. Ďalším a zároveň posledným triom 11. festivalového ročníka bude formácia legendárneho českého klaviristu Emila Viklického s Petrom Dvorským a Cyrilom Zeleňákom. Vyvrcholenie festivalu bude naozaj jedinečné. S projektom Tales from My Diary z dielne zoskupení Polajka a Nikolaj Nikitin Ensemble sa predstaví exkluzívny hosť, kontrabasista Miroslav Vitouš, ktorý hral s legendami ako Miles Davis, Herbie Hancock, Chick Corea či Joe Zawinul.

Každý večer nebude chýbať tradičná jam session, súťaž o jazzové knihy a CD a mnoho ďalších noviniek a prekvapení. Festival sa bude konať od 24. do 26. júla v hudobnom klube Reduta v Liptovskom Mikuláši. Lístky na jeden (8 €), dva (1€), alebo všetky tri večery (18 €) sú v predpredaji predpredaji v Dome Kultúry Liptovský Mikuláš, v hudobnom klube Reduta a v sieti Predpredaj.sk.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Budaj. Všetky ďalšie podrobnosti o festivale sú dostupné na oficiálnej stránke www.mjf.sk.