Vymýšľať nové jazykové pojmy pre pomenovanie skladieb, albumov, či iných diel sa väčšinou vypláca. Ak si umelo vytvorené heslo vygooglite, zaručene v prvých odkazoch narazíte na dielo, ktoré ho pomenúva, a to je pre tvorcov najlepšia reklama. Pri vyhľadávaní slovka "repentless" sa odteraz dostanete len do jedného možného cieľa - do väzenia!

Magnet týždňa

Anglický slovný hybrid "repentless" vyjadruje niečo ako "bez ľútosti", "bez kajúcnosti". Oficiálne slovníky však poznajú len základnú formu "repent" (ľutovať, kajať sa) a spomínaný pojem oficiálne neexistoval. To sa však zmenilo minulý piatok 11. septembra, keď Slayer vydali svoj nový album. Videoklip k titulnej skladbe je čistý gore, takže dobre zvážte, či si ho pustíte. A na pomoc im prišiel aj Danny Trejo! A ten je, podobne ako vo svojich filmoch, aj tu jednoducho neľútostný. (pm, ak)


Šrot týždňa

Na Facebooku sa objavili nejasné správy o konci Cynic. Tech-death kapelka, ktorú tvorila ústredná dvojica Paul Masvidal - Sean Reinert, sa na poslednom albume takmer úplne zriekla slovíčka "death" a Kindly Bent to Free Us bola nahrávkou z úplne iného súdka, než legendárny debut Focus. Najprv Reinert na stránke Cynic zverejnil správu o tom, že kapela končí, následne sa Masvidal na svojej súkromnej stránke dušoval, že o ničom nevie. Dvojica sa zjavne nemôže dohodnúť na ďalšom spoločnom pokračovaní, no gitarista vo svojom poste upresnil, že "Cynic bude pokračovať tak či onak“. Na október má totiž naplánované európske turné. Nájsť náhradu za bubeníka Reinerta však bude nadľudský výkon. (ak)


Novinky

Nezabudnite, že už túto stredu Vás čaká Večer s Machine Head. Promotéri sľubujú niekoľkohodinovú show s prierezom celou tvorbou kapely a žiadnych predskokanov. Posledné lístky nájdete na stránke Obscure Promotion. (ak)


Video-kúru dostal aj môj obľúbený song z ostatného albumu Napalm Death. How The Years Condemn je fakt skvelá skladba, ktorá sa mi neopočúvala ani po niekoľkých mesiacoch. Video je jednoduchý animák, ktorý - podobne ako samotná skladba - apeluje, aby sme nemrhali náš čas na kraviny. (pm)


Jedno americké rádio začalo púšťať novinku od Devil You Know. Nikdy som si nemyslel, že by ma mohli nejak extra zaujať, ale Stay of Execution je celkom slušný počin (až na trochu otravný a nevyvážený refrén). (pm)


Dlhoročná rocková beštia zvaná Killing Joke pripravila na október svoj šestnásty album. Nahrávka zvaná Pylon bude plná temných textov a čiernoty. Kapela na Facebooku hovorí o "úplne brutálnej industriálnej samovražde". No dobre dobre, kopa silných pojmov. Presvedčí vás zverejnená úderná skladba I am the Virus? (ak)


Kapela White Widows Pact vám asi veľa nepovie. Nuž tak vedzte, že je to pätica z New Yorku, ktorá hrá taký ten moderný hardcore/thrash. Stačí si od nich niečo pustiť - napríklad novinku Landlord - a moshpit si spravíte hoc aj v električke. (pm)



Vanna spravili celkom fajn cover The Beautiful People od Marilyna Mansona. Len škoda, že ho nespravili vo svojom zvuku, ale snažili sa zreprodukovať ten pôvodný. Preto to znie len ako trochu horšia verzia originálu. (pm)


Švédska progressive rocková kapela Soen, v ktorej za bicími kraľuje Martin Lopez (ex-Opeth, ex-Amon Amarth), vydala profesionálne zachytený živý videoklip k pesničke Tabula Rasa z druhej dosky Tellurian. Tá vyšla v novembri minulého roku. Zoskupenie inšpirované hypnotickými rytmami Tool má naplánované európske turné, v rámci ktorého sa zastaví aj v pražskom klube Rock Café (6. október), wroclavskom Firlej (o deň neskôr) a vo viedenskej Aréne (5. október). (ak)


A spomínaní Opeth tiež oznámili menšiu novinku. Ich legendárne albumy Deliverance a Damnation budú znovu vydané. Tentokrát v luxusnej reedícii a spoločne - tak, ako to bolo plánované už v roku 2002. Vydanie má na svedomí znovuobnovená firma Music for Nations a príde v dvoch formátoch: luxusná knižka v tvrdom obale s dvomi CD a dvomi DVD, na ktorých budú albumy mixnuté v priestorovom 5.1 zvuku, alebo tri LP platne. (ak)


Americkí inštrumentálni progresivisti Scale the Summit narábajú so svojou hudbou v rukavičkách. Pekne to vidieť  na novom videoklipe ku skladbe Blue Sun, v ktorom muzikanti natiahnutí v podivných gumených overaloch, ako postavičky z lega, obchytkávajú hmatníky. Množstvo bielej farby upriamí Vašu pozornosť na prsty hudobníkov a video pôsobí veľmi čistým, až sterilným dojmom. Nový album V vychádza 18. septembra. (ak)


Superkapelka zložená z rockových harcovníkov z Dream Theater, Deep Purple či Spocks Beard v traileri promuje nové DVD. Flying Colors je projekt za ktorým stoja mená ako Neal Morse, Steve Morse či Mike Portnoy. Na konte má dve štúdiovky a 13. novembra vydáva živý koncert s názvom Second Flight: Live at the Z7, ktorý zachytáva zábery z ich vystúpenia vo švajčiarskom meste Pratteln z októbra minulého roku. Obsiahle video ponúka ukážky z viacerých piesní, ktoré v ten večer odzneli. (ak)


Technický death metal nie je ako postaviť auto. V tom môžu byť dobrí aj Francúzi. Pätica zvaná Gorod si partitúry pre svoju hudbu rysuje a spočítava vedeckými kalkulačkami a to všetko sa deje v meste Bordeaux. Ich piaty "celovečerák" A Maze of Recycled Creeds sa vo Vašom prehrávači bude otáčať od 16. októbra a spolu s ním sa zatočí aj Vaša hlava. Opáčte, prosím, singel Temple to the Art God, nech viete, o čom točím. (ak)


Haluz týždňa

Anthony Vincent v jeho projekte The Ten Second Songs spravil cover Bad Blood od Taylor Swift v 20 rôznych štýloch. Pri Disturbed sa asi dosť zabavil, lebo teraz je tu celá verzia. (pm)


A na záver tu máme dôkaz, že na bicie by v Metallice mohol hrať aj pes. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: uproxx.com

Súvisiaci interpreti: Disturbed, Slayer