Členky skupiny Pussy Riot zareagovali na nedávnu ostrú kritiku od českého prezidenta Miloša Zemana. Ruské punkové aktivistky sa na margo jeho výrokov vyjadrili v rozhovore, ktorý poskytli britskému denníku The Guardian.

"Vôbec by nemal hovoriť o Pussy. Netuší, kto sme. Je to len ďalší európsky ľavicový politik, čo vôbec nemá poňatia, čo sa v Rusku deje. My sme na toto experti, nie on. My sme punk, nie on. Zachoval sa ako typický patriarchálny hlupák," uviedli členky formácie Pussy Riot.

Miloš Zeman o nich vyhlásil, že ide o "pornografickú skupinku, ktorá je minimálne vinná výtržníctvom v pravoslávnom kostole". V rámci rozhovoru v rádiu pritom český prezident niekoľkokrát použil vulgarizmy, proti čomu ostro vystúpili médiá, verejnosť i politici. Veľkú virálnu obľúbenosť si získalo Zemanovo podanie slova "pussy", ktoré najprv nesprávne vyslovil ako "passy" a následne poučoval moderátora, že v preklade znamená "kunda".

Zaujímavosťou je, že k téme sa len nedávno vyjadril aj pesničkár Xindl X, ktorý zverejnil satirickú pieseň. "Jó letos na dušičky pěkná mela strhla se, když prezident jako dycky z Lán kázal v rozhlase. Když prezident mluví z Lán a mluví zřejmě zlit, tak co říká ten pán nestačí se divit lid," spieva v skladbe s polo-animovaným videoklipom hudobník.


Jeden z remixov Miloša Zemana:


Zdroj: Theguardian.com, Rozhlas.cz
Foto: Igor Mukhin