Tento rok je na Slovensku mimoriadne bohatý na nové vianočné skladby, ale aj dlhohrajúce platne. Medzi nimi sú aj novinky skupín Kandráčovci a Družina. Kým jedni majú jednoznačne bližšie k ľudovej hudbe ako k popu, druhí ponúkajú ich spojenie.

Kandráčovci svoju novinku oficiálne predstavili presne pred týždňom v pražskom divadle Hybernia. Obľúbené muzikantské kvarteto si do štúdia pozvalo rôznych hudobníkov, od píšťalkárov, jazzového tria až po symfonický orchester či štyridsaťčlenný detský spevácky zbor. "Cédečko sme chceli vydať už v minulom roku, ale oslavovali sme 10. výročie skupiny a nestihli sme ho kvalitne pripraviť, počkali sme až do tejto zimy a výsledok stojí za to," hovorí o piatok albume skupiny líder formácie Ondrej Kandráč.

Nahrávka s názvom Koleda je už v týchto dňoch zlatá a do konca kalendárneho roka sa dá predpokladať aj jej platinový status. CD ponúka viac ako 60 minút muziky v podobe 21 známych aj menej známych kolied a piesní. Sú medzi nimi piesne Koleda, Pokoj vám, Sem, pastieri, Kde si náš Mesiáš, Poďme všetci ku Dieťatku, Oj, maličký, Do tichej noci, Madona s Dieťatkom, Rastuškovia, bratia milí, Dobrá novina, Malá hviezda, Boh sa nám teraz narodil, Narodil sa Ježiško, Tichá noc či Šťastné Vianoce.


Skupinu Kandráčovci založil v roku 2004 jej primáš Ondrej Kandráč. Členmi tohto zoskupenia sú bývalí muzikanti z rôznych folklórnych súborov. Na svojom konte majú viacero úspešných albumov, medzi nimi A čija to chyža a Sinu muj z rokov 2004 a 2005. Za tieto CD získali v roku 2008 Kandráčovci ako prvá ľudová hudba na Slovensku naraz dve platinové platne. Dva roky nato pridali ďalšie platinové CD za projekt Oj, zabava. Aj ďalší album Dva duby mal v roku 2012 úspech.

Na jeseň v roku 2014 skupina Kandráčovci absolvovala koncertnú šnúru pri oslave svojich desiatych narodenín a to vo veľkom štýle po veľkých športových halách v mestách východného Slovenska, pri tejto príležitosti vyšlo CD 10 rokov s vami, na ktorom sú úspešné skladby z produkcie kapely. Z uvedenej koncertnej šnúry pri príležitosti výročia skupiny vzniklo historicky aj prvé CD & DVD Kandráčovci – Galakoncert.

Družina Zdroj: Jakub Fabián

Aj pre skupinu Družina ide v prípade vianočnej novinky o piaty dlhohrajúci album. CD s názvom Vianočné vychádza v rámci pokračujúcej spolupráce s maloobchodným reťazcom Kaufland a jeho kampane "Z lásky k Slovensku", pre ktorý kapela začiatkom roka nahrala úspešnú pieseň Svieže rána. "Družina má s Kauflandom spoločné aj to, že na slovenskom trhu, rovnako ako my, pôsobí už pätnásť rokov. Padli sme si do nôty hudobným štýlom aj textami, preto naše spojenie považujeme za veľmi prirodzené a tešíme sa, že takto môžeme podporovať pôvodnú slovenskú hudobnú tvorbu," uviedol hovorca Kauflandu Martin Gärtner.

"Vychádzame zo slovenskej ľudovej hudby, ale tvoríme aj vlastné piesne a texty, ktoré si našli svojich fanúšikov v každej vekovej kategórii. Sme radi, že vďaka Kauflandu prinášame našim fanúšikom pod vianočný stromček okrem tradičných kolied aj ďalšiu našu pôvodnú skladbu s názvom Korále spomienok," hovorí Aty Béreš, basgitarista a manažér skupiny Družina. Speváčkami kapely sú Petra Humeňanská, finalistka súťaže SuperStar z roku 2005, ktorá sa k Družine pridala v roku 2013, a Miťa Almášiová, ktorá je v kapele od jej založenia. 

Skupinu založili v roku 2000 ešte pod názvom Jej družina folkloristi, jazzmani a rockeri, ktorí s úpravami slovenských ľudových piesní stvorili svoj vlastný štýl, ktorý nazvali ethnobeat (world music). Štýl zostal, pôvodná zostava kapely však nie, a tak s menšími personálnymi obmenami spestrujú slovenskú hudobnú scénu od roku 2002 ako skupina Družina. Za 15 rokov svojho pôsobenia majú za sebou množstvo koncertov doma aj v zahraničí, dvakrát sa so svojimi CD umiestnili na popredných miestach celosvetového rebríčka World Music Charts Europe.

Zdroj: TASR (Kandráčovci), PR - Martin Gärtner (Družina)
Foto: Kandracovci.sk