100% Scooter - 25 Years Wild & Wicked Tour je názov koncertnej šnúry, na ktorú vyrazila azda najznámejšia nemecká tanečná skupina Scooter po vydaní rovnomennej výberovky najväčších hitov. Vyšla presne pred rokom (15.12.2017), no turné na oslavu štvrťstoročnice bude pokračovať aj v roku 2019. A kapela neobíde ani Slovensko.

Do koncertu zostávajú viac ako tri mesiace, no záujem fanúšikov je taký veľký, že z pôvodne avizovanej Hant arény sa presúva do NTC. Dátum konania zostáva nezmenený - 23. marca 2019.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na všetky zásadné hity, ktoré charizmatický "shouter" H. P. Baxxter a jeho dvaja spoluhráči nekompromisne nasadia do uší a nôh svojich nadšených fanúšikov. Hyper Hyper, Fire, How Much Is the Fish?, Ramp! (The Logical Song)Nessaja, Maria (I Like It Loud)Move Your Ass! a ďalšie skladby kapely Scooter priaznivcom tanečnej hudby určite netreba predstavovať. Veľavravný je fakt, že kompilácia 100% Scooter - 25 Years Wild & Wicked (2017) vyšla v základnej verzii na troch CD. Kapela, ktorá sa preslávila originálnym mixom elektronických žánrov ako techno, happy hardcore a hard trance s prvkami popu a rocku, teda skutočne má z čoho vyberať.


Návrat po dvoch dekádach

"Som nadšený z toho, že sa môžeme po tak dlhej dobe vybrať do Bratislavy," hovorí frontman H.P. Baxxter a s úsmevom dodáva: "Na Slovensku to bude určite Hyper Hyper Wicked a verím, že to poriadne rozbalíme! Naposledy sme v Bratislave vystúpili ešte koncom 90-tych rokov a bolo to skvelé. O to viac sa tešíme na ďalšiu veľkú samostatnú show, kde spoločne s fanušíkmi oslávime naše 25. výročie. Scooter je v silnej forme, na koncerte prejdeme celú našu kariéru a určite zahráme všetky najväčšie hity."

Kapela v posledných dvoch rokoch pred 25. výročím rozhodne nezaháľala. V roku 2016 vydala album Ace, s ktorým sa v rámci turné predstavila aj v Česku, vlani zase ponúkla dvojalbum Scooter Forever. V rámci spomínanej troj-CD výberovky v deluxe verzii ponúkla ešte ďalšie dva disky navyše - jedným je DJ mix a druhý s názvom 100% Scooter Piano Only tvoria unikátne úpravy scooterovských hitov v podaní jednej z najzaujímavejších nemeckých klasických pianistiek mladej generácie, Olgy Scheps.


Štvrťstoročie bez prestávky

24 hitov v nemeckej top 10, 30 miliónov predaných nosičov a 90 zlatých a platinových albumov za predaj robí z tejto legendárnej formácie jednu z najúspešnejších nemeckých skupín v histórii. Scooter má na konte tisíce odohraných koncertov, ktoré sú aj dnes stále plné neutíchajúcej energie v spojení s prepracovanou šou s využitím najmodernejšej techniky. V neposlednom rade je dôvodom ich úspechu aj humor, nadhľad a schopnosť sebairónie. Vďaka tomu všetkému bavia desaťtisíce fanúšikov po celom svete už štvrťstoročie.

Skupina Scooter vznikla na základoch synthpopovej kapely Celebrate the Nun, v ktorej sa v roku 1986 v Hannoveri zišli H.P. Baxxter (vlastným menom Hans Peter Geerdes) a Rick J. Jordan. V roku 1989 sa v Hamburgu stretli s manažérom Jensom Thelom, s ktorým najskôr vytvorili remixovú skupinu The Loop a potom v roku 1993 vznikol Scooter. Dobre produkovaný a po všetkých stránkach dotiahnutý projekt od začiatku stavia na prepracovanej pódiovej šou s radom svetelných a pyrotechnických efektov, a samozrejme na charizme a prejave frontmana H. P. Baxxtera. Typickým sa pre staršie nahrávky Scooteru stalo používanie zmutovaného, frekvenčne skresleného hlasu.


Prvým veľkým hitom bola skladba Hyper Hyper, nasledovali Move Your Ass!Friends alebo Endless Summer, všetky z albumu ... and the Beat Goes On! (1995). Rok 1996 priniesol hneď dva albumy - Our Happy Hardcore a Wicked!, z ktorých sú single ako Let Me Be Your Valentine, Back in the U.K.Rebel Yell (coververzia legendárnej skladby Billyho Idola), I'm Raving, či Break It Up, ktorá bola najväčším prekvapením ich vtedajšej diskografie. Ide totiž o melancholickú atmosférickú baladu bez beatu.

V singli Fire z albumu Age of Love (1997) kapela naopak pritvrdila s gitarovejším zvukom. V roku 1998 vyšiel azda najväčší hit kapely How Much Is the Fish?, ktorý sa v Nemecku dostal na tretiu priečku singlového rebríčka a dosiahol predaj 250-tisíc nosičov. Skladba pochádza z albumu No Time to Chill (1998), na ktorom sú aj covery I Was Made For Lovin' You (pôvodne od Kiss) a Eyes Without a Face (opäť Billy Idol a opäť balada).


Kapela aj po roku 1999 pokračovala s vydávaním albumov takmer každý rok. Okrem štúdioviek ponúkla aj niekoľko live albumov a kompilácií. Pri pohľade na jej diskografiu aj zoznam turné je jasné, že sa za tých 25 rokov prakticky nezastavila. Napriek prirodzenému poklesu popularity, ktorému sa žiadna hviezda z 90-tych rokov nevyhla, Scooter nikdy nemal pauzu alebo hluché obdobie. Naozaj úctyhodný výkon.

V zostave kapely sa navyše v roku 2006 s príchodom Michaela Simona stabilizoval často striedaný post druhého pianistu. Z nahrávok vydaných v 21. storočí patria medzi najväčšie hity skladby ako Nessaja, Ramp! (The Logical Song), Maria (I Like It Loud) alebo The Question Is What Is the Question?.

Všetky podrobnosti o bratislavskom koncerte nájdete na stránke www.facebook.com/scooterbratislava alebo na Facebook evente.


Pripomeňte si staré hity a spoznajte novšiu tvorbu kapely:


--


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka koncertu Lucia Slováková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Šárka Bejdová - MonsterMusic

Súvisiaci interpreti: Scooter