Hudobník RCH, známy okrem sólovej tvorby aj ako bývalý gitarista skupiny Čisté Tvary, vydal na sklonku roka 2017 na vlastnej značke Elephant Records svoj nový album. Opäť je celý v angličtine a spolupracovali na ňom zaujímaví domáci aj zahraniční hudobníci.

Sú medzi nimi švédsky bubeník Morgan Agren, známy hlavne spoluprácou s Frankom Zappom, saxofonista kultovej americkej skupiny Morphine Dana Colley alebo americký producent Doug Grean, ktorý spolupracoval so skupinami Stone Temple Pilots, Velvet Revolver, Sheryl Crow či The Crystal Method. Na nahrávku prispeli je aj líder nórskej jazzmetalovej formácie Shining Jørgen Munkeby, švédska avantgard-pop speváčka Victoria Moralez, dlhoročný slovenský spolupracovník Michal Kuric a kopec ďalších hudobníkov.

Na otázku, prečo sme na album Thunder Songs museli čakať dlhých päť rokov Rado Chrzan alias RCH odpovedá: "Ja som počas tých piatich rokov bol stále hudobne aktívny, no dal som vždy prednosť skupinám, v ktorých som hral. Nahrával som ešte celý album Čistým tvarom - Zem nás chce čistých, potom som odišiel a nahrávali sme a dokončili album pre skupinu Hore Dole Komínom, na ktorom sme spolupracovali s Mišom Kovalčíkom a Mišom Kuricom. A ešte som dokončil ambientnú hudbu pod názvom Autumn Session," vysvetľuje.


Prestal sa báť svojho hlasu

Hudobne je album Thunder Songs pesničkový, gitarovejší a na rozdiel od predchádzajúcich albumov RCH elektronika už nie je dominantná, do popredia sa dostali živé nástroje a spev. "Rozhodol som sa pracovať na pesničkách, žiadne inštrumentálky, chcel som aj niečo povedať a pieseň je najlepšou formou pre odovzdanie nejakej výpovede. Začal som aj viac spievať, a nebáť sa svojho hlasu. Podarilo sa mi to odblokovať," hovorí RCH.

Autorsky sa na albume okrem neho podieľali Victoria Moralez a Michal Kuric. "V tom päťročnom období som napísal asi 25 skladieb, ktoré som začal aj nahrávať a aranžovať, lenže po čase som zistil, že žánrovo je to strašne široké, tak som sa posledný rok sústredil na tie rockovejšie, pesničkovejšie skladby. Na albume je desať nahrávok, z toho jednu napísal Mišo Kuric, jednu sme spravili spoločne, a do jednej skladby prispel refrénom môj kamarát Kamil 'Harvey' Harňák," približuje.

Vypočujte si ukážky z albumu:


Trump, sex, mimozemšťania aj smrť

Album je zaujímavý aj po textovej stránke. "Som nesmierne rád, že som stretol švédsku speváčku a umelkyňu Victoriu Moralez. Odporučil mi ju Morgan Agren, ktorý mi nahrával predošlé dva albumy. Spolupráca s ňou bola nesmierne tvorivá a zaujímavá. K polovici albumu napísala texty a melodické linky, s ktorými sa absolútne stotožňujem. Témy sú rôzne - o Donaldovi Trumpovi, o rýchlosti svetla, mimozemštanoch, o vojakoch, ktorí zabíjajú pre radosť, o sexe, samote, láske a návrate," vysvetľuje Rado Chrzan.

Na otázku, prečo je aj na tomto albume veľký počet hosťujúcich hudobníkov, RCH odpovedá: "Keď aranžujem skladbu, riešim správnu inštrumentáciu, aby podporila celkovú atmosféru skladby, Napríklad do skladby Bad Blood som v hlave počul cimbal. No keďže na cimbal neviem hrať, tak som si pozval nášho cimbalistu Marcela Comendanta, ktorý ho nahral krásne. Nechcem tu teraz vymenovávať všetkých hudobníkov, sú napísaní v booklete CD (aj na stránke albumu na Bandcampe, pozn. red.). Nesmierne dôležitým elementom pre mňa sú bubny. Na albume mi hrajú štyria bubeníci - Morgan Agren, Nór Torstein Lofthus, jeden mladý Angličan Max Saidi a černošský bubeník Jason Meekins. Týchto štyroch som si vybral kvôli pestrosti," dodáva hudobník a skladateľ.



Redakciu Hudba.sk informoval Rado Chrzan. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Facebook.com/7RCH9

Súvisiaci interpreti: RCH