Za predošlých 25 ročníkov odbornej ankety Krištáľové krídlo, každoročne oceňujúcej osobnosti na Slovensku, ktoré dosiahli mimoriadny úspech v rôznych odvetviach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života, je v hudobnej kategórii naozaj pestrý zoznam víťazov.


Prvým boli v roku 1997 gitarista a skladateľ Andrej Šeban a operná sólistka Ida Kirillová, neskôr cenu získali napríklad Peter Lipa, Ľubica Vargicová, Peter Dvorský, Štefan Nosáľ, Kamil Peteraj, Mikuláš Škuta, Vladimír Godár, Adriana Kučerová, Miloš Valent, Dalibor Jenis, Quasars Ensemble, Štefan Kocán, Dalibor Karvay, Juraj Griglák alebo Ľubica Čekovská.

Pred pár rokmi malo Krištáľové krídlo aj druhú hudobnú kategóriu, keďže kategória Hudba bola historicky zameraná prevažne na reprezentantov tzv. "vyšších" hudobných žánrov, ako sú opera, vážna hudba či jazz. Vznikla tak kategória Populárna hudba, ktorú vyhrali IMT Smile (2018) a Sima Martausová (2019), v minulých dvoch vydaniach sa však anketa vrátila k pôvodnému formátu s jednou kategóriou pre všetkých hudobníkov

O tom, že to nie je ideálne, svedčia vlaňajšie nominácie - ťažko totiž objektívne porovnať spoločenský a umelecký prínos tak rozdielnych umelcov, ako sú folklórny huslista a etnomuzikológ Michal Noga, jazzová skladateľka Sisa Michalidesová a popová skupina Peter Bič Project. Cenu získala práve kapela Petra Biča a je len dobre, že tento rok bude populárna hudba opäť v samostatnej kategórii.

Janoska Ensemble, Martin Valihora, Adam Ďurica aj Kali

V kategórii Hudba za rok 2022 získalo nomináciu virtuózne zoskupenie Janoska Ensemble, ktoré vlani vydalo svoj tretí album The Big B's. "S nadšením ho prijali fanúšikovia i kritici, dosiahol vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby a s mimoriadnym úspechom ho predstavili aj na koncertoch v Európe, Ázii i USA," približujú organizátori ocenenia.


Druhým nominovaným v silnej zostave je dlhoročný dirigent Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák ml. Odborná porota ocenila, že v roku 2022 pripravil niekoľko nových častí svojho úspešného vzdelávacieho cyklu Príbeh hudby, ktorý sledujú tisíce mladých prostredníctvom živých koncertov, streamov a televízneho i rozhlasového vysielania. Tretia nominácia patrí Martinovi Valihorovi, prvému slovenskému jazzovému bubeníkovi, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach.

Cenu v kategórii Populárna hudba môže získať Adam Ďurica, ktorého skladby patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách a platí to aj o jeho ostatnom šiestom štúdiovom albume Naše hriechy (2021). V roku 2022 spevák zbilancoval svoju doterajšiu úspešnú kariéru prostredníctvom kompilácie Hity.


Koloman Magyary alias Kali zase patrí medzi najúspešnejších slovenských raperov. "Vytrvalo posúva hip-hop v rôznych polohách z oblasti žánru výlučne určeného len istému okruhu vyhraneného publika smerom k univerzálnemu poslucháčovi. V priebehu jedného roka sa mu podarilo vydať až dva úspešné albumy –  Život neni zlý a Banán," uvádzajú organizátori ankety.


Do tretice sú nominovaní Lash & Grey, teda dvojica mladých umelcov Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Za svoj prvý album Sleepin' With The Lights On získali na Radio_Head Awards ocenenie Debut roka 2020. Jeho nasledovník Blossoms of Your World (2021) bol opäť nominovaný na Rádiohlávu, dokonca v troch kategóriách, pričom singel After War sa stal Skladbou roka. Nepremenené nominácie v albumových kategóriách dvojici vynahradil český Anděl, kde triumfovali v kategórii Slovenský album roka. V novembri 2022 dvojica vystúpila vo svetoznámej Carnegie Hall s Keyonom Harroldom, Harishom Raghavanom a Martinom Valihorom.


Kto z celkovo 28 nominovaných v desiatich kategóriách si napokon odnesie sošku Krištáľové krídlo, sa verejnosť dozvie 4. marca v rámci galavečera. Známi budú aj laureáti dvoch Mimoriadnych cien, ktoré udelí Veľká porota. Slávnostný večer odvysiela v priamom prenose RTVS na Jednotke. Všetky nominácie a ďalšie podrobnosti nájdete na stránke ankety kristalovekridlo.sk.

Text: Hudba.sk + TASR