V auguste do Bratislavy dorazia Converge - pionieri extrémnych žánrov metalcore a mathcore ale i thrashová moderna v podobe vizionárov Havok. Štvorkoncert, ktorý sa chystá na koniec augusta bude jedným z vrcholov tohtoročnej koncertnej ponuky u nás.

Magnet týždňa

Udalosťou uplynulého týždňa je pre mnohých ohlásenie bratislavského koncertu metalcoreovej legendy Converge. Aj keď má ich posledná štúdiovka už päť rokov, kapela sa pripomenula vydaním živáku Jane Live – teda koncertného prevedenia zbesilej dosky Jane Doe z roku 2001. Na koncerte v bratislavskom MMC 21. augusta okrem nich vystúpia aj progresívni thrasheri Havok a death metalové úderky GorgutsRevocation. Bude zábava! (ak)


Šroty týždňa

Ak sa tešíte na nové albumy ToolA Perfect Circle, sklamem vás. V prvom prípade to až také prekvapivé nie je. Na dezinformácie, sľuby a posúvanie vydania ďalšej dosky Tool sme si už zvykli. Ale aj napriek prísľubu gitaristu APC Billyho Howerdela to vyzerá, že album vydajú najskôr budúci rok. Spôsob, akým to bolo oznámené, bol však mimoriadne krutý. Ktokoľvek spravuje účet APC na Twitteri, cez týždeň na priamu otázku len sucho skonštatoval, že tohto roku sa nedočkáme ani jedného, ani druhého. Otázkou teda je, či sa vôbec ešte máme tešiť. (pm)


Chester Bennington, frontman Linkin Park, sa už spolu s celou kapelou preniesli cez ich éru albumu Hybrid Theory. Aktuálne si frčia na ľahkom popíku, ktorý sa celkom dobre točí v rádiách. Fanúšikovia však nie a nie dať pokoj. No a Chestera to už asi dosť štve. Podľa NME v rozhovore pre Music Week povedal: "Keď sme spravili Hybrid Theory, bol som najstarším členom kapely a to som mal len cez dvadsať. Asi preto mi je divné, že ešte stále hovoríme o tomto albume. Už to bolo strašne dávno. Je to skvelý album a máme ho radi. Ale preneste sa už k...a cez to." Chápem. Na druhej strane je však zvláštne, že kapela na koncertoch v pohode ešte hráva songy aj z neho. Asi sa cez to predsa len ešte nepreniesli. (pm)


Ak ešte The Faceless mali nejakých fanúšikov, po ostatnom prešľape ich už asi stratili. Spolu s The Black Dahlia Murder, Putrid Pile a Whoretopsy mali v máji absolvovať turné po Austrálii a Novom Zélande. Malo to však jeden háčik – neprišli naň. A organizátorovi to tak nejak oznámili tri dni PO jeho začiatku. Keďže to celé bola jedna veľká dráma, tu je krátky zostrih: Soundworks Touring (promotér) vydal stanovisko, v ktorom sa ospravedlňuje, že The Faceless vypadli z turné a všetku vinu hádže na kapelu a ich manažéra. Manažér sa následne ohradil, že je v tom tiež nevinne a kapele vybavil štyri letenky do Austrálie, avšak kapela ani jeden let nechytila. Kapela potom vydala niekoľkostranovú novelu, v ktorej vysvetlila, že najprv im niekto ukradol vybavenie, potom kúpili nové, ktoré ale nefungovalo správne, a keď ho už rozbehali, tak sa dostali na let, ktorý však po piatich hodinách čakania na odlet zrušili, takže museli čakať na ďalší, atď. Jedno je teda isté - členovia kapely sú buď neuveriteľní klamári, alebo najväčší smoliari na svete. (pm)

Novinky

Či už pánov z Metallica máte radi, alebo nie, jedno im musíte nechať. Aj po desaťročiach, čo sú na scéne, vedia na koncertoch vždy prekvapiť a niečím ich ozvláštniť. Na ich aktuálnom turné napríklad hrajú rozšírenú verziu Now That We're Dead, počas ktorej to na záver poriadne rozbalia a všetci hrajú na gigantických bubnoch. (pm)


Vedeli ste, že existuje niečo ako inštrumentálny hardcore? Ak nie, tak tu je výborná ukážka. Kapela NY In 64 a jej nový song The Endless Spiral. (pm)

The Melvins v júli vydajú svoj dvojalbum A Walk With Love and Death. Prvý disk - Death - bude ich tradičná nahrávka, Love zas soundtrack ku krátkemu filmu Jesse Nieminena s rovnakým názvom (A Walk With Love and Death). Z prvého menovaného tu máme song Christ Hammer. (pm)

Aj keď švédsky melodeath v podaní In Flames je už skôr radio rock, klipy ešte stále vedia robiť skvelé. Dôkaz? Animák Here Until Forever z aktuálnej nahrávky Battles. (pm)


Ak sa nemýlim, tak pre fandov industrialu sme tu už dlhšie nič nemali. Hneď to teda poďme napraviť. V piatok vyjde kapele 3TEETH album <shutdown.exe>. Z neho pochádza aj skladba Away From Me, ktorú sprevádza aj značne znepokojivé video zachytávajúce stav našej spoločnosti - teda aspoň jeho odvrátenejšiu tvár. (pm)


The Dillinger Escape Plan bude čochvíľa minulosťou. Jeho odkaz však bude znieť v projektoch jeho členov. Jedným z nich je aj skupina John Frum, v ktorej hrá aj basák TDEP. Okrem hudobnej príbuznosti nájdeme značnú podobnosť aj vo videách. Wasting Subtle Body rozhodne nie je výnimkou. (pm)


The Lurking Fear (At the Gates, Crippled Black Phoenix, ex-Marduk, atď.) práve vydali svoje očakávané rovnomenné EP, ktoré je fakt dobré. A čo je najlepšie - slúži len ako upútavka na ich pripravované LP, takže už teraz sa môžete tešiť. (pm)


Kanadské legendy brutálneho death metalu Blood of Christ sú po desiatich rokoch späť a stále sú v plnej sile! Nový album vydajú už túto jeseň, ale prvý song je tu už teraz. Nech sa páči, Echoes from the 7th Dimension. (pm)


Nemecká powermetalová legenda, ktorá zahrá i na Slovensku, vydáva živý album. Blind Guardian sú na scéne už tri desaťročia. 7. júla vydajú svoj tretí živák, rozprestierajúci sa na troch diskoch. Materiál preň bol zachytený na viacerých zastávkach ich európskeho turné 2015 a 22 pesničiek mapuje celú diskografiu. Album Live Beyond the Spheres vychádza u Nuclear Blast. Guardiani zavítajú aj do Bratislavy - fanúšikovia sa môžu tešiť na ich vystúpenie 3. augusta v MMC. (ak)


Prog-rockoví pokračovatelia odkazu Porcupine Tree vyrazia na európske turné a zahrajú aj v tesnej blízkosti Slovenska. The Pineapple Thief vznikli pred osemnástimi rokmi v anglickom Somersete a ich líder Bruce Soord sa vyžíva v melancholických vokáloch podkreslených prepracovanými kompozíciami, ktoré v tom najlepšom zmysle napĺňajú význam slova "prog". Na koncertoch sa budú venovať poslednému albumu Your Wilderness, ktorého melancholický náboj je až nečakane pohlcujúci. Na bicie nástroje zahrá fantastický Gavin Harrison - člen vyššie spomenutej legendy, mimoriadne dôležitý článok v ich výslednom zvuku. Presvedčíte sa o tom, ak 9. septembra dorazíte do brnenského klubu Melodka. (ak)


A aj keď máme Porcupine Tree akokoľvek radi, Steven Wilson už nebude pokračovať v ich príbehu. Darí sa mu totiž najmä v sólovej kariére a tento kolotoč roztáča opäť naplno. Na 18. august ohlásil vydanie novej sólovky zvanej To the Bone a zverejnil prvý singel. Pesnička Pariah je jemnučký slaďáčik a sám Wilson naznačuje, že album bude popovejšie, ovplyvnené Kate Bush, Petrom Gabrielom či Tears for Fears. Spevák začiatkom budúceho roku vyrazí aj na turné a 14. februára zahrá vo Viedni. Snáď si na koncert pozve aj slovenského gitaristu Davida Kollara, ktorý s ním na novinke spolupracoval. (ak)


Aj napriek okolnostiam vyššie spomenutým, na Porcupine Tree nezabudol knižný autor Rich Wilson. Pracuje na neautorizovanej biografii kapely od počiatkov v roku 1993 až po vrcholy ich 17-ročnej kariéry. Titul zvaný Time Flies: The Story Of Porcupine Tree vyjde niekedy koncom roka. (ak)


Haluze týždňa

Lars Ulrich si rád vystrelí z fanúšikov, keď má na to príležitosť. Našťastie ale celkom milým spôsobom. Naposledy sa pristavil pri fanúšikoch, ktorí išli na koncert Metallica a spýtal sa, kto večer hrá. Ich reakcie boli na nezaplatenie. (pm)


Rob Scallon ďalej robí svoje prerábky a tak tu máme novú vec, s ktorou mu pomohol aj vokalista Effi Guillen. Konkrétne sa jedná o B.Y.O.B. od System of a Down na violončele. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://convergecult.bandcamp.com

Súvisiaci interpreti: Converge, Porcupine Tree