Vyzerá to tak, že v zámorí sa letné prázdniny definitívne skončili. Môže za to Kendrick Lamar a jeho strofa v skladbe Control od Big Seana, v ktorej sa tento kalifornský rodák okrem iného označil za kráľa New Yorku. To pochopiteľne vyvolalo odozvu od množstva rapperov, ktorí nelenili a vyjadrili svoj názor či už na sociálnych sieťach alebo priamo novými trackmi.

Big Sean v pondelok vypustil spomínanú skladbu Control, v ktorej okrem Kendricka Lamara hosťuje aj Jay Electronica. Track sa mal pôvodne nachádzať na Seanovej druhej štúdiovke Hall Of Fame, ktorá vyjde koncom augusta, no pre problémy so samplom na nej nakoniec nebude. Každopádne, celú pozornosť v tejto sedemapolminútovej skladbe na seba strhol Kendrick, ktorý sa napríklad vyhlásil za kráľa New Yorku a vymenoval tiež viacero známych rapperov (vrátane Seana a Electronicu) s tým, že zničí ich kariéru.

Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - Control

Kendrickova sloha samozrejme vyvolala obrovskú vlnu záujmu zo strany fanúšikov ako aj samotných rapperov. Niektorí sa vyjadrili iba prostredníctvom Twitteru, no našli sa aj takí, ktorých Lamarove rýmy podnietili k nahratiu rapovaných odpovedí. Ako prvý sa vyjadril Joell Ortiz so skladbou Outta Control, neskôr sa pridali napríklad aj Mickey Factz so South Park a B.o.B s How To Rap. Všetky tri si môžete teraz vypočuť.

Joell Ortiz - Outta Control

Mickey Factz - South Park

B.o.B - How To Rap

Talib Kweli vypustil do sveta nový mixtape s názvom Freedom Of Information, ktorý dal dokopy DJ Pizzo. Nahrávka obsahuje 18 skladieb, medzi ktorými nájdete napríklad remix tracku Upper Echelon ako aj rôzne skladby, v ktorých sa Talib v nedávnej dobe objavil ako hosť.

Talib Kweli & DJ Pizzo - Freedom Of Information Mixtape

Wyclef Jean iba na jar vydal mixtape April Showers, no v súčasnosti už pracuje na novej štúdiovke s názvom The Carnival Returns. Z nej nám ako prvú ochutnávku posiela skladbu Bagay Nef. Termín vydania albumu zatiaľ známy nie je.

Wyclef Jean - Bagay Nef

R.A. The Rugged Man má už vyše troch mesiacov vonku album Legends Never Die, ktorý vyšiel v limitovanej edícii aj na kazete. A práve iba na tej sa ako bonus nachádza aj doteraz nevydaná skladba It’s Gone, ktorú si teraz môžete vypočuť.

R.A. The Rugged Man - It’s Gone

Už sú to takmer štyri roky, čo Clipse vydali svoj zatiaľ posledný spoločný album Til The Casket Drops. Odvtedy sa obaja bratia Thorntonovci venujú vlastným projektom, pričom ich debutové sólovky výjdu už onedlho. Ako prvý sa dočká starší No Malice, ktorého štúdiovka Hear Ye Him dorazí 18. augusta. Najnovšie z nej predstavil skladbu Shame The Devil, v ktorej mu asistuje práve jeho o päť rokov mladší brat Pusha T.

No Malice feat. Pusha T - Shame The Devil

¡Mayday! pokračujú v promovaní svojho nového albumu Believers, ktorý vyšiel pred mesiacom. Najnovšie sme sa tak dočkali videa k tracku My Life, v ktorom hosťuje Irv Da Phenom.

¡Mayday! feat. Irv Da Phenom - My Life

Ani tentoraz nebude chýbať Skyzoo a jeho Penny Freestyle Series 2. V štvrtom kole tu máme záležitosť Feeding Lines s Madlibovou inštrumentálkou z Later That Night od Freddieho Gibbsa.

Skyzoo - Feeding Lines

Nepoľavuje ani Crooked I, Joellov kolega zo Slaughterhouse, ktorý má vonku čerstvú novinku v podobe debutovej sólovky Apex Predator. K tej vzniklo v krátkom čase už tretie video, tentoraz sa vizuálu dočkala skladba No Sleep Gang.

Crooked I - No Sleep Gang

Po kratšej odmlke sa prihlásil o slovo aj detroitský producent a rapper Black Milk, ktorý predstavil nový singel Perfected On Puritan Ave. Ten predznamenáva štúdiovku No Poison No Paradise, ktorá by mala vyjsť 15. októbra.

Black Milk - Perfected On Puritan Ave

A na záver tu máme ešte aj jednu domácu novinku, ktorou je nový klip formácie Modré Hory k singlu Country 2008. Čierno-biele video vzniklo v Banskej Štiavnici a dvojica Bene a Lyrik spoločne s režisérom Mirom Nôtom ho poňala ako príbeh. Album Bigbeat už čoskoro.

Modré Hory - Country 2008

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Facebook.com/KendrickLamarmusic

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, Talib Kweli