The Rolling Stones tento rok oslavujú päťdesiate výročie založenia kapely. Päťdesiate! Časy ich začiatkov si aj moji rodičia pamätajú len ťažšie. O tridsať rokov neskôr (možno aj vďaka RS) vznikla iná kapela, ktorá nevydržala hrať tak dlho, no tiež sa veľmi silno zapísala do hudobných dejín. Reč je o Rage Against the Machine. Obom skladám veľkú poklonu a ďakujem.

Najväčšou udalosťou týždňa na rockovej scéne bolo nepochybne zverejnenie novej hudby legendárnych The Rolling Stones. Pre best of kompiláciu GRRR!, ktorá vyjde pri príležitosti spomínaného výročia 12. novembra, nahrali dve nové skladby. Prvá zverejnená – Doom and Gloom – zachytáva výsledok aktuálnej štúdiovej spolupráce Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Charlieho Wattsa a Ronnieho Wooda. Ide o ich prvú zverejnenú pieseň po siedmich rokoch. Títo starší páni (bez urážky) po celé desaťročia ovplyvňovali nielen hudobnú scénu, ale aj celú kultúru rockových kapiel. V novinke ukázali, že to stále vedia, pozrite si lyrics video. Viac o novom singli a kompilácii (ak, pm)

The Rolling Stones - Doom and Gloom

Povedali by ste, že od debutu Rage Against the Machine už uplynulo 20 rokov? Či už je vaša odpoveď áno alebo nie, je to tak. Pri tejto príležitosti sa RATM rozhodli vydať reedíciu tohto albumu, ktorý považujem za jeden z prelomových momentov modernej tvrdej hudby. Viac info nájdete na stránke kapely. (pm)

Rage Against The Machine - Wake Up (live, 1993)

Thin Lizzy, ktorí sa v roku 2010 vrátili na scénu, pracujú na novom albume. Ich prvá nahrávka od roku 1983 však nevyjde pod značkou Thin Lizzy. "Z úcty k Phillovi Lynottovi (zosnulý líder prvej zostavy kapely, pozn. red.) a jeho odkazu sme sa rozhodli album nevydať ako Thin Lizzy. Bolo to pre nás ťažké rozhodnutie, kedže sme budovaniu mena posledné roky venovali veľa úsilia. Uvedomujeme si, čo všetko Phill pre fanúšikov znamenal." Pod názvom Thin Lizzy kapela tento rok ešte absolvuje posledné turné, v rámci ktorého 13. novembra zahrá v Budapešti a 18. novembra zavíta aj do Prahy. Koncert u našich západných susedov sa uskutoční v Lucerna Music Bare. (ak) 

Linkin Park predstavili nové video Castle of Glass. Tento song je zároveň hlavnou skladbou novej hry zo série Medal of Honor. Pochopiteľne v ňom teda môžeme očakávať vojenskú tematiku. Tentokrát sa však tvorcovia nezamerali ani tak na hrdinské bojovanie amerických osloboditeľov, ako na tragické dopady vojny na osudy jednotlivcov. Zaujímavý prístup. O to menej zaujímavá (dokonca by som povedal až trochu fádna) je samotná skladba. LP už rozhodne nie je to, čím býval. Ale nenechajte sa odradiť, video je fakt pekné. (pm)

Linkin Park - Castle of Glass

Anglickí Muse predstavili koncom septembra svoj v poradí už šiesty štúdiový album The 2nd Law. Nechal som si trochu času, aby som si album napočúval a nenapísal nejakú kravinu. Na prvé počutie je totiž The 2nd Law trochu zvláštny a odlišný od predošlej tvorby kapely. Po čase ale zistíte, že album je silne koncepčný a plne si ho dokážete vychutnať poriadne nahlas a celý. Na albume spolupracoval aj David Campbell, ktorý robil napríklad aj s Radiohead, čo je dosť citeľné (pracoval aj Avril Lavigne a Paulom McCartneym, čo našťastie počuť nie je). The 2nd Law je oproti predchodcom značne elektrický. V tomto ohľade dosahuje vrchol v takmer dubstepovej skladbe Unsustainable, čo je môj aktuálny obľúbenec. (Iný názor na album nájdete v recenzii) (pm)

Muse - The 2nd Law: Unsustainable

Britskí prog rockeri Porcupine Tree majú pripravené CD/DVD Octane Twisted, ktoré ponúkne záznam z koncertov v Chicagu a Londýne, v rámci turné k albumu The Incident z roku 2009. Set kapely vtedy pozostával z celého albumu a vybraných skladieb zo starších albumov. CD verzia albumu prinesie záznam z celého setu. Limitované DVDčko ponúkne len The Incident. Objednávky TU. Dočkáte sa 19. novembra. (ak)

Deftones sa v ostatnom čase písalo dosť (aj v našom týždenníku), a to najmä kvôli prichádzajúcemu albumu Koi No Yokan. Tentokrát sa ale správa týka ich pôvodného basáka Chi Chenga, ktorý mal pred pár rokmi autonehodu. Odvtedy bol väčšinu času v kóme, teraz je doma, no stále je v stave minimálneho vedomia. 10. októbra spravili "deftouni" veľmi pekné gesto, keď na svoj koncert v San Franciscu zavolali na hosťovanie Chiho syna, ktorý si s nimi zahral – ako ináč, na base.

Internet je fascinujúca vec. Ako ináč by ste sa dostali tak rýchlo k novej hudbe? A ako ináč by vás mohol Zakk Wylde učiť hrať na gitare? Vonku je už aj teaser k tomuto počinu, viac info TU(pm)

Zakk Wylde - Guitar Apperentice trailer

Jednou z obrovských záľub redaktorov magazínu Loudwire je vytvárať najrôznejšie rebríčky. O niektorých sme už písali aj v minulosti. Za posledných pár dní dali dokopy hneď tri. V takmer trojmesačnom predstihu si môžete pozrieť zoznam najlepších rockových a metalových skladieb roku 2012, ale najmä – najsexi manželky rockových hviezd. Vážne... (pm)

Švédski gothic metalisti Tiamat zverejnili nový videoklip k titulnej skladbe pripravovaného albumu The Scarred People. Album vyjde 26. októbra u Napalm Records. Pozerajte nižšie. (ak)

Tiamat - The Scarred People

Phil Anselmo, známy z pôsobenia v Pantere a aktuálne v Down, chystá na začiatok budúceho roka nový album – tentokrát ale sólový. Viac informácií o svojom projekte povedal pre Terrorizer (najdôležitejšie veci si môžete pozrieť na Blabbermouthe).

Keby ste náhodou nevedeli, v USA sa schyľuje k prezidentským voľbám. Nám to môže byť tak trochu ukradnuté, ale môžeme sa aspoň pobaviť na rôznych videách, ktoré pri tejto príležitosti vznikajú. Obľúbil som si najmä to, v ktorom dojde k výmene názorov medzi Kid Rockom (podporovateľom Mitta Romneyho, jedného z kandidátov) a známym ľavičiarom, hercom Seanom Pennom. Ako to celé dopadne? Ak máte dobrú angličtinu, pozrite si video. (pm)

Americans - a Public Service Film by Kid Rock & Sean Penn

Grails je inštrumentálna kapelka z amerického Portlandu. Ich zvuk vychádza z psychedélie, ambientu a doomu, teda meditatívna záležitosť na pokojný posluch. Počúvajte skladbu Wake Up Drill II z albumu Black Tar Prophecies Volume 5. LPčko vychádza ako splitko s Fínmi Pharaoh Overlord 30. októbra.

Holanďan Arjen Anthony Lucassen uverejnil vtipný trailer na nový album v rámci projektu Ayreon. Fanúšikovia tohto poloboha prog metalu tak majú jedinečnú príležitosť nahliadnuť do kuchyne. Alebo do jedálne? (ak)

Arjen Anthony Lucassen - Ayreon 2013

Nemeckí melodici Mob Rules zverejňujú každý deň jednu skladbu z nadchádzajúceho albumu Cannibal Nation. Deje sa tak na nemeckom serveri Metal Hammer. Doposiaľ boli zverejnené štyri fláky. Najnovším bola skladba Close My Eyes. Pokračovanie v pondelok.

Keď metalisti robia víno... Na začiatku tu bol Maynard James Keenan (Tool, Puscifer, A Perfect Circle), ktorý si vybudoval vinicu Caduceus v Arizone. Jeho áčkové produkty vychvaľujú nielen fanúšikovia jeho hudby. Teraz prišli na rad Amon Amarth, ktorí fľašku svojho suchého červeného Amon Amarth Shiraz ponúkajú za smiešnych 15 €. Možno vyvstáva otázka, prečo svojou pečaťou neoznačili napríklad fľašku medoviny? Ich heslo znie: "Pite nezodpovedne!" (ak)

Vypočujte si celé albumy od mathcoristov War from a Harlots Mouth, filozofov Yakuza, alebo inštumentálnych doomerov Obelyskkh.  Pozrite si nové klipy od Tank, veselých koledníkov August Burns Red, deathových francúzov GojiraStone Sour na čele s Coreyom Taylorom, ktorý výrazne zmenil imidž (podľa mňa teraz vyzerá ako feťák z osemdesiatych rokov, ale nikomu to nepovedzte). (ak, pm)

Mimochodom, aktuálny rozhovor s Joshom Random zo Stone Sour si môžete prečítať TU.

Stone Sour - Gone Sovereign

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak) 
Foto: Rollingstones.com

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine, The Rolling Stones