V tejto fáze súťaže opúšťa každý týždeň spevácku šou ten súťažiaci, ktorý dostane od divákov najmenej hlasov. No v tomto týždni sme sa dozvedeli až tri mená. Nie, nezmenili sa náhle pravidlá súťaže. Spôsobené je to minulotýždňovým zlyhaním hlasovania, o ktorom sme Vás informovali, a taktiež návratom Josha Leviho.

Hneď v úvode najnovšej epizódy nazvanej "brutálny rez" vypadol zo súťaže Carlos Guevara, ktorému poslali minulý týždeň, počas kola nazvanom Top 13 opäť vystupuje, esemeskujúci televízni diváci najnižší počet hlasov. "Bol to najlepší zážitok môjho života. Musím robiť to, čo som vždy chcel robiť," lúčil sa po konečnom verdikte Carlos.  

Po jeho vypadnutí nasledovala prehliadka hitov z rokov osemdesiatych v podaní dvanástich zostávajúcich súťažiacich. Ústredná téma tejto epizódy však nesadla každému rovnako.  

Rachel Potter a Khaya Cohen spievali o záchranu  

Za bežných okolností by aj v tomto kole vypadol iba ten interpret, ktorý by sa v rebríčku hlasovania umiestnil na spodnej priečke. Toto pravidlo zostalo nezmenené, a tak s najnižšou diváckou podporou odchádzali z pódia sklamané dievčatá zo skupiny Sweet Suspense.  "Nemôžem tomu uveriť. Minulú noc boli fantastické. Sú tu horší ľudia ako vy," vyriekol šokovaný mentor Simon Cowell.  

Tu však eliminácia ani zďaleka nekončila. Minulotýždňová divoká karta udelená Joshovi Levimu znamená v pravidlách súťaže jednoduchú rovnicu – jeden sa vrátil, iný musí na vyrovnanie počtu súťažiacich vypadnúť. O svoju záchranu zabojovali speváčky Rachel PotterKhaya Cohen. O výsledku tohto súboja rozhodovala štvorica porotcov.  Traja z nich, okrem Kelly Rowland, ktorá bola mentorkou spevákov nad 25 rokov, označili Rachel Potter. Pre speváčku tak dostal  Joshov návrat trpkú príchuť. V súboji s talentovanou Khayou Cohen boj o postup neustála napriek tomu, že jej vyhliadky v súťaži vyzerali byť celkom sľubné.  


Kategória chlapcov stráca na sile  

Napriek tomu, že súťaž opustila dievčenská skupina Sweet Suspense a speváčka Rachel Potter, porota našla adeptov na vypadnutie aj v kategórii chlapcov. Síce sa to v začiatkoch súťaže javilo úplne inak, vyzerá to tak, že práve v kategórii chlapcov sa nachádzajú spevácky najslabší jedinci. Obľúbenec Carlos Guevara je z hry von a jediný, kto z kategórie vyčnieva je Josh Levi, ktorý paradoxne už raz zo súťaže vypadol. Teraz sa stal favoritom svojej kategórie, pretože jeho dvaja kolegovia boli tento týždeň na odstrel.  

Carlito Olivero spieval v tomto kole pieseň Glorie EstefanMiami Sound Machine Rhythm Is Gonna Get You. Spoločnosť na pódiu mu robila, tak ako aj ostatným súťažiacim, skupina tanečníkov, ktorá však miestami rušila dojem zo samotného spevu. Na túto skutočnosť zareagoval vo svojom hodnotení aj Simon Cowell, na ktorého pôsobil Carlito skôr ako tanečník, než spevák. "Prvý týždeň si bol skvelý. Teraz si mal za sebou dva zlé týždne. Myslím, že sa chystáš domov," dodal bez servítky Cowell.  


Rovnako aj jeho kolega Tim Olstad bol dnes označený za potenciálneho vypadávajúceho. Skladba Against All Odds od Phila Collinsa v jeho podaní znela trocha neisto a miestami nudila. "Máš krásny hlas, no nie je tu žiaden X Factor. Keby to bolo na mne, mal by si ísť tento týždeň domov, pretože vôbec nerastieš," vyhlásila sklamaná Demi Lovato. Pridal sa k nej i Simon: "Musíš robiť niečo viac mimo zónu svojho pohodlia. Stáva sa to pre túto chvíľu trocha predvídateľné."  


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Thexfactorusa.com