Come Through znie ako zahraničná nahrávka a aj ňou je - až na to, že ju v Londýne nahrala a vydala hudobníčka zo Slovenska. Daša Bulíková pôsobí na hudobnej scéne ako Dasa a na svoj debut zaradila pesničky, ktoré sú výsledkom zhruba dvoch rokov tvorby a experimentovania v štúdiu s priateľmi, ktorých postretávala v britskej metropole.


V Londýne žije už osem rokov, no so Slovenskom má stále pevné väzby a svojou tvorbou by rada oslovila aj slovenské publikum. EP Come Through je po výborných debutoch speváčok a skladateliek Nine KohoutSone Kmet, dvojčlenných projektov Letá a Slowlick či skupiny Krstní otcovia ďalším príjemným prekvapením v slovenskej hudbe v roku 2022.

Témy intímnej, no skladateľsky a zvukovo ambicióznej nahrávky sa točia okolo vzťahov, rozhodnutia odísť zo Slovenska či duševného zdravia. Hoci Dasa svoje skladby píše primárne po anglicky, cítila, že na jej prvotine musí byť aspoň jeden moment v rodnej slovenčine. Ten sa udeje len raz a to hneď v druhej stope nahrávky s názvom ewa, v ktorej umelkyňa použila mobilovú nahrávku životných rád od svojej babičky. Tomuto sympatickému 35-sekundovému intermezzu predchádza singel Dreaming, ktorý vydala spolu s videoklipom ešte v septembri.


Hodnota kvalitných spoluprác

EP obsahuje aj ďalšie výrazné dream/art-popové skladby ako PartyBloody Hands a uzatvára ho grandiózna balada Two Minutes. Projekt Dašu Bulíkovú presvedčil o hodnote kvalitných spoluprác, ale aj naučila sa pri ňom veľa aj o vedení ľudí a kapacite robiť finálne rozhodnutia. Výsledkom tohto tvorivého procesu je spojenie sofistikovaných, orchestrálne znejúcich aranžmánov a intímneho pesničkárstva, inšpirovaného umelkyňami ako Björk alebo Angel Olsen.


Na nahrávke sa podieľali traja londýnski hudobníci - Seth Evans zo známej experimentálno-rockovej kapely Black Midi, Dašin dlhoročný priateľ Mat Roberts a producent Nathan Ridley. Piesne boli nahraté v štúdiu Hermitage Works, kde v minulosti nahrávali kapely ako Big Joanie, Fat White Family, či Goat Girl. Vznik EP z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Ukončenie jednej a začiatok novej životnej etapy

"Mojím cieľom v rámci tohto projektu bolo dostať sa aspoň o malý krok bližšie k zvuku, ktorý má reprezentovať túto etapu môjho života. Chcela som sa sústrediť na kombináciu akustických a elektronických prvkov, ako aj na rôzne spôsoby skladania a vnímania hudby. Väčšinu piesní som zložila sama, buď v programe Logic Pro, alebo na gitare," prezrádza talentovaná speváčka a skladateľka.

Prečo píše v angličtine a o čom vlastne sú jej piesne? "Chcela som sa hlbšie ponoriť do zmysluplných textov a po ôsmich rokoch v anglickom prostredí mi prišlo prirodzené texty písať v jazyku, v ktorom sa primárne pohybujem. Pri zrode piesní som čerpala z rôznych zážitkov a situácií, o ktoré som sa chcela podeliť. Verím, že sa v širokej emočnej škále piesní spoznajú aj niektorí ľudia. Vydanie projektu vnímam ako isté ukončenie kapitoly a s radosťou kráčam vpred," vysvetľuje Dasa.

Celé EP Come Through môžete počúvať na Bandcampe, Youtube či na všetkých streamovacích službách ako Spotify či Deezer.



Dasa si pomaly ale isto buduje meno na londýnskej undergroundovej scéne. Po ukončení štúdia na Goldsmiths University sa pustila do práce v štúdiu, kde experimentovala a skladala dva roky, čoho výsledkom je práve čerstvo vydané EP Come Through. Pred jeho vydaním zverejnila coververziu piesne Jany Kirschner Až príde večer a dve piesne z EP - DreamingParty.

Za posledné roky vystupovala v kultových londýnskych kluboch ako napríklad The Windmill alebo Sebright Arms, popri umelcoch ako sú Katy J Pearson, piglet alebo Enjoyable Listens.

Novinky tejto zaujímavej hudobníčky môžete sledovať na jej oficiálnom profile www.facebook.com/DASABANDUK.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Daša Bulíková)