Hlavným problémom volieb nie je to, koho volia naši rodičia a prarodičia, ale to, že viac než tretina oprávnených voličov voľby ignoruje. Značnú časť pritom tvoria mladí, pre ktorých politika nepatrí medzi najvzrušujúcejšie témy a nemajú záujem podieľať sa na rozhodovaní o budúcnosti krajiny, v ktorej sa narodili. Mnohí z nich radšej odchádzajú za lepším životom do zahraničia.

Práve na mladých (no nielen na nich) apelujú známe osobnosti prostredníctvom kampaní ako Hráme o veľa alebo NJBNT. Obe sa snažia osloviť mladých voličov prostredníctvom sociálnych sietí a známych osobností, ktoré hovoria, prečo je dôležité voliť, no neradia koho. Aby však prvovoliči prišli k urnám, je dôležité, aby sa im priblížili aj samotní politici.

Martin Poliačik zo strany SaS sa rozhodol urobiť tak prostredníctvom videoklipu Ja ti verím, ktorý na Facebooku len za prvé tri hodiny od zverejnenia nazbieral viac ako 55-tisíc zhliadnutí. Do diskusie o školstve sa v ňom zapája s perspektívou bývalého študenta, s ktorou sa tí dnešní ľahko stotožnia. "Aj ja som bol ako ty, na tvojom mieste, škola ma sklamala, bol som problémový rebel, ale môj učiteľ z gympla uakatak-ček čávo, bolo takých málo, bol to kámoš, bol za dialóg. Pomohol mi uveriť v seba, dnes som poslancom kámo, podal som si ruku s prezidentom aj s dalajlámom. Z normal chalana sa stal politik, čo chce systém zmeniť - aj ty si musíš veriť!"

Okrem toho, že poukazuje na pozitívny vplyv kvalitných učiteľov na svoj osobnostný vývoj v najkritickejšom období dospievania, v ďalšej slohe vyjadruje spolupatričnosť so samotnými pedagógmi a ich problémami vyplývajúcimi z nedocenenosti a zlých pracovných podmienok. Strhaného profesora si v klipe zahral herec Marián Mitaš, s textom zase rapujúcemu politikovi pomohol publicista a raper Pavol Remiáš alias Lyrik (JSS, Modré hory, Zlokot). O hudobnú zložku sa postarali Roland Kánik a Peko.



PS: Ako voliť, keď neviete koho? Parlamentné voľby nie sú výber životného partnera, preto nemá zmysel snívať o ideálnej politickej reprezentácii. Zároveň je jasné, že takéto video u náročnejších voličov nezaváži, napokon, nie je pre nich ani určené.

Ak teda patríte medzi tých, ktorí síce politiku sledujú, ale sú z nej sklamaní, môžete voliť aj bez toho, aby ste si tú voľbu museli neskôr vyčítať. Stačí si vybrať dve-tri strany, ktoré by podľa Vás mali byť v parlamente (a majú šancu sa tam dostať), u každej zakrúžkovať ľudí, ktorým dôverujete, zamiešať vyplnené lístky, jeden z nich vložiť do obálky a zvyšné zahodiť spolu s ostatnými, bez toho, aby ste sa na ne pozreli. Vaša nerozhodnutosť sa tak premietne do sladkej povolebnej nevedomosti a ak niektorá z Vami vybraných strán po voľbách sklame, aspoň nebudete vedieť, či ste jej dali svoj hlas. Je to stále lepšie a zodpovednejšie ako nevoliť vôbec.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook