Stačilo osem dní, aby nový detský projekt Toddler Punk prekonal na crowdfundingovom webe StartLab.sk cieľovú sumu 3600 eur, ktorá umožní nahrávanie albumu v štúdiu LVGNC. Album bude súčasťou rovnomennej knihy s rozprávkami Moniky Kompaníkovej, textami pesničiek a ilustráciami Bianky Török, ktorú vydá malé vydavateľstvo Monokel.

Skupina Toddler Punk vznikla popri knihe pre deti s rovnakým názvom, ktorá stojí na rozprávkach Moniky Kompaníkovej a podieľali sa na nej aj grafický dizajnér Martin Mistrík z Novej Cvernovky, mladá ilustrátorka Bianka Török a vydavateľstvo Monokel, ktoré vydáva krásne ilustrované detské knihy a komiksy.

Detská superkapela

Samotná kapela Toddler Punk, zložená z otcov (okrem bubeníka) zo známych slovenských kapiel, sa prvýkrát predstavila naživo v marci na odovzdávaní Radio_Head Awards. Svoju premiéru tam mala pesnička Bubák, ktorá spolu s ďalšími skladbami z tvorby Toddler Punk zaznie aj v lete na festivale Pohoda.

Skupinu tvoria členovia kapiel Diego a Billy Barman. Na basgitare hrá Jozef Vrábel, na gitare Tomáš Vagaský, na klávesoch Jakub Tvrdík a na bicích Matej Ruman. Väčšinu hudby k jedenástim pesničkám a časť textov napísal spevák Ľuboš Kukliš zo skupiny Diego. Spoluautorom hudby je muzikológ, novinár a gitarista Oliver Rehák, ktorý je taktiež členom zostavy.

Šesticu na albume ešte doplnia ďalší známi hudobníci-rodičia. Ako hostia sa predstavia Juraj Benetin (Korben Dallas), Tomáš Sloboda (Le Payaco, Sounds Like This) či Dorota Nvotová, ktorá naspieva duet o diktáte.


Pesničky z detskej izby

Pesničky Toddler Punk vznikli príznačne v detskej izbe. "Celé sa to začalo doma u Ľuboša Kukliša. Jeho dvojročný syn Matúško vždy nadhodil slovo alebo vetu a otec z nich spravil krátku pesničku. Pesničky začali pribúdať a vtedy sa do projektu zapojila spisovateľka Monika Kompaníková," uvádza sa na StartLabe. Autorka úspešných kníh Piata loď či Hlbokomorské rozprávky napísala texty niekoľkých piesní. "Ukázalo sa, že z piesní môžu byť aj samostatné príbehy vo forme rozprávok. A tak začal vznikať hudobno-knižný projekt."

Toddler Punk je určený pre deti od 3 do 10 rokov. Hlavnou postavou knihy aj albumu je chlapec Tulino, ktorý nemá rád nudu a vyberá sa na cesty do sveta fantázie a lieta do vesmíru. Tulino postupne rastie, pričom knižka zaznamenáva desať rokov jeho života. Keďže sa tvorcom projektu podarilo veľmi rýchlo vyzbierať požadovanú sumu, už teraz je jasné, že album vznikne. No pred Toddler Punkom stoja aj ďalšie výzvy. V prípade veľkého úspechu a vyššej nazbieranej sumy, by sa chceli pustiť aj do nahrávania audioknihy a výroby vinylovej verzie albumu.

Projekt pre deti a ich rodičov Toddler Punk môžete podporiť ešte počas 18 dní na stránkach platformy StartLab.sk. Aktuálne na jeho realizáciu prispelo už 111 fanúšikov v celkovej sume 3752 eur.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Bianka Török/startlab.sk

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Diego