Japonská umelkyňa Yoko Ono sa stane oficiálnou spoluautorkou skladby Imagine, ktorú v roku 1971 vydal jej zosnulý manžel John Lennon. Zástupcovia Národnej asociácie hudobných vydavateľov (National Music Publishers Association) o tom informovali v stredu na každoročnom stretnutí v New Yorku, kde pieseň zároveň vyhlásili za skladbu storočia.

84-ročnej Yoko Ono, ktorá prišla na ceremoniál na invalidnom vozíku, a jej synovi Seanovi Lennonovi odovzdali aj sošku patriacu k tomuto titulu. Pieseň Imagine vyšla na albume s rovnakým názvom, ktorý John Lennon vydal v roku 1971.

Slová a koncept čerpal z jej knihy

Publikum si počas večera mohlo pozrieť archívny videozáznam z rozhovoru pre BBC, v ktorom hudobník kedysi povedal, že jeho manželku by mali uviesť ako spoluautorku skladby. Muzikant vtedy vyhlásil, že inšpiráciu čerpal z jej knihy Grapefruit (1964). "Veľká časť tej piesne - slová a koncept - prišla od Yoko. Ale v tých časoch som bol trochu sebeckejší, trochu väčší macho, a nespomínal som jej prínos. Ale bolo to priamo z jej knihy Grapefruit. Je tam množstvo pasáži v duchu predstavte si toto a predstavte si tamto," povedal Lennon v spomínanom rozhovore.

Pre Yoko a Seana bolo toto rozhodnutie asociácie veľkým prekvapením, keďže prišlo po dlhých 46 rokoch od vydania skladby. "Keď oficiálne uznali - prostredníctvom vyhlásenia môjho otca - že moja mama je spoluautorkou Imagine, skladby storočia, bol to asi najšťastnejší deň môjho a maminho života," priznal Sean Lennon pre magazín Billboard. Skladbu počas slávnosti naživo predviedla speváčka Patti Smith, ktorú sprevádzala na klavír jej dcéra Jessie.

Sean Lennon, Yoko Ono a Patti Smith s dcérou Zdroj: Instagram.com/sean_ono_lennonSean Lennon, Yoko Ono a Patti Smith s dcérou Jessie

Yoko Ono a John Lennon spolupracovali na viacerých albumoch, počnúc nahrávkou Unfinished Music No.1: Two Virgins (1968). Krátko pred Lennonovou smrťou stihli v roku 1980 vydať ešte album Double Fantasy, no počas jeho nahrávania vznikol dostatok materiálu aj pre ďalší album Milk And Honey (1984).

Japonská umelkyňa vydala aj sólové nahrávky ako napríklad Fly (1971), Feeling The Space (1973), Season Of Glass (1981), It's Alright (I See Rainbows) (1982) či zatiaľ posledný Take Me To The Land Of Hell (2013), ktorý nahrala s formáciou Plastic Ono Band. Je tiež známa ako mierová aktivistka.


Zdroj: SITA (bbc.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo (titulná fotografia), Instagram.com/sean_ono_lennon (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: John Lennon, Yoko Ono