Po zosnulom frontmanovi britskej punkovej kapely The Clash Joeovi Strummerovi pomenujú jedno z námestí v španielskej Granade. Rozhodli o tom členovia mestskej rady po tom, čo viac než 2000 obyvateľov podporilo na sociálnej sieti Facebook kampaň s návrhom, aby sa jedno z námestí premenovalo na Plaza de Joe Strummer.

Joe Strummer navštevoval Granadu pomerne často, pričom po prvý raz tam zavítal v 70. rokoch so svojou španielskou partnerkou, hudobníčkou Palomou Romero, známou pod pseudonymom Palmolive. Neskôr spolupracoval s miestnou kapelou 091, ktorej produkoval album.

"Táto iniciatíva vzišla od občanov, podporili ju aj niektoré politické strany a my sme ju schválili. Spojitosť medzi Joeom Strummerom a Granadou je dobre známa, ľudia si ho tu stále pamätajú. Joe Strummer miloval Granadu, miloval celé Španielsko, ale ku Granade mal špeciálny vzťah, pretože sa priatelil s členmi kapely 091," uviedol člen mestskej rady Daniel Galan.

Joe Strummer, vlastným menom John Graham Mellor, spoluzaložil The Clash v roku 1976. Kapela počas desaťročného pôsobenia vydala šesť štúdioviek. V roku 1999 založil skupinu The Mescaleros, ktorá fungovala iba tri roky do hudobníkovej smrti. Strummer skonal 22. decembra 2002 vo veku 50 rokov na nediagnostikovanú vrodenú srdcovú vadu.


Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Theclash.com 

Súvisiaci interpreti: Clash