V úctyhodnom veku 87 rokov v nedeľu zomrela americká kontrabasistka Jane Little. Hudobníčka skolabovala priamo na pódiu počas vystúpenia v Atlanta Symphony Hall, následne ju previezli do nemocnice, no lekárom sa ju zachrániť nepodarilo. Jej kolegovia a najbližší smútia, zároveň však jej príbeh obletel svet vo veľmi pozitívnom zmysle.

Jane Little bola členkou Atlanta Symphony Orchestra od roku 1945, keďže už ako 16-ročná po dvojročnom štúdiu hry na kontrabas nastúpila do jeho mládežníckeho predchodcu Atlanta Symphony Youth Orchestra. Štvrtého februára tohto roka, presne na 71. výročie jej prvého vystúpenia s týmto telesom, ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov za najdlhšie pôsobenie v jednom orchestri. Skladba, ktorú orchester v čase jej úmrtia práve hral, bola veľmi symbolická - There's No Business Like Show Business (Žiadny iný biznis nie je ako šoubiznis) od Irvinga Berlina. Išlo o poslednú skladbu večera venovaného najväčším muzikálovým hitom. "Jej kontrabas spadol na môj a ona spadla na podlahu. Hneď sme zodvihli nástroje a odniesli sme ju z pódia," uviedol spoluhráč zosnulej Michael Kurth.

"Môžeme povedať, že Jane Little mala šťastie robiť to, čo milovala, až do úplného konca jej slávneho života a kariéry. Pre Atlanta Symphony Orchestra bolo skutočným požehnaním, že Jane mohla byť uplynulých 71 rokov členkou našej rodiny. Jej nadšenie, vitalita, osobnosť a neskutočný talent nám budú chýbať," uviedli zástupcovia hudobného telesa prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Hudobníčka počas svojej kariéry v Atlanta Symphony Orchestra odohrala množstvo významných koncertov, napríklad aj pod dirigentskou taktovkou slávneho ruského skladateľa Igora Stravinského, Aarona Coplanda či Pierrea Monteuxa.

Jane Little Zdroj: Facebook.com/atlantasymphony 
Manželom Jane Little bol flautista a spoluhráč z orchestra Warren Little, s ktorým žila 41 rokov, až do jeho smrti v roku 2002. "Bola nezničiteľná. Pred niekoľkými rokmi, počas letnej pauzy, si zlomila panvu. Od osobného manažéra sme sa dozvedeli, že lekár povedal, že tri alebo štyri mesiace bude mimo. Ona sa však o dva týždne vrátila. Bola vyrobená z ocele," povedal o zosnulej Kurth, ktorý má 44 rokov, no podľa vlastných slov si pri spolupráci s ňou myslel, že odíde do dôchodku skôr než ona.

Útla hudobníčka totiž mala počas jeho pôsobenia v orchestri okrem panvy zlomené aj rameno a lakeť. Trpela tiež zhubným ochorením zvaným mnohopočetný myelóm (myeloma multiplex), vždy sa však dokázala na pódiá vrátiť. Podľa riaditeľky orchestra Jennifer Barlament plánovala Little kariéru v orchestri oficiálne ukončiť tento rok, pričom zvykla hovoriť, že si potom založí rockovú alebo jazzovú kapelu The Grannies.

"Chcela hrať. Určite si mohla dovoliť odísť do dôchodku pred mnohými rokmi. Ale toto bolo to, čo robila. Toto bola jej rodina," povedal manažér orchestra Russell Williamson pre denník Washington Post. "To, že odišla na konci koncertu zlatý vek Broadwaya, navyše počas prídavku, hovorí jasnými slovami: pokračujte v tejto šou," dodal.

Text: SITA (People.com) + Hudba.sk (Facebook.com/atlantasymphony, Washingtonpost.com, Artsatl.com)
Foto: Dustin Thomas Chambers (titulná fotografia), Facebook.com/atlantasymphony