Aj keď František Segrado pôsobil v rôznych hudobných zoskupeniach viac ako 40 rokov, až album s jednoduchým a priamočiarym názvom Segrado naplno ukazuje jeho interpretačné kvality a výnimočnú farbu hlasu. Svoj poriadne oneskorený, ale o to kvalitnejší a lepšie prijatý sólový debut príde už v nedeľu 19. júla predstaviť do Bratislavy.

Vsetínsky šansónový spevák František Segrado nie je na hudobnej scéne žiadnym nováčikom. V Bratislave ste ho mali možnosť vidieť na festivale Viva Musica! 2013, kde vystúpil po boku Katky Koščovej či Michaela Kocába v projekte Viva Petr Hapka!. V roku 2013 spolupracoval na albume Michala Horáčka Český kalendář, na ktorom sa objavila aj Jana Kirschner, Katka Koščová, Aneta Langerová, Michal Kocáb alebo Szidi Tobias.


Michalom Horáčkom František Segrado spolupracuje už od roku 2002, kedy na album Tak to chodí autorskej dvojice Jarda Svoboda a Michal Horáček naspieval niekoľko piesní. Ďalej nasledovala spolupráca na albume Hapka-Horáček, Strážce plamene z roku 2006, kde mu bola zverená titulná pieseň. V roku 2009 hral Segrado jednu z hlavných rolí muzikálu Kudykam, kde fantastickým spôsobom interpretoval legendárnu pieseň Rozeznávám. Vtedy sa začala rodiť myšlienka na Segradov sólový projekt.

Album s názvom Segrado napokon vznikol ako darček k spevákovým 60. narodeninám. Až po jeho vydaní sa ukázalo, že silný príbeh takmer 60-ročného debutanta, ktorý piesňami a textami Michala Horáčka prezentuje životnú skúsenosť niekoľkých generácií, publikum výrazne oslovuje. Nadšení boli fanúšikovia i českí hudobní kritici a nahrávka "nového objavu" sa stala jedným z bestsellerov roku 2014 na českom trhu. Na základe veľkej odozvy tak dostala aj koncertnú podobu.

Vypočujte si niekoľko skladieb z albumu Segrado:



Premiérovo na Slovensku

Slovenské premiérové prevedenie albumu Segrado sa uskutoční už túto nedeľu, 19. júla, o 20:30 v Lisztovej záhrade v Bratislave, v rámci festivalu Šanson.cz - Šanson.sk. Františka Segrada bude sprevádzať štvorčlenná kapela zložená z popredných českých inštrumentalistov.

Vstupenky sú pre verejnosť k dispozícii hodinu pred koncertom pri vstupe do Lisztovej záhrady. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert bude konať na Barokovom nádvorí Univerzitnej knižnice. Usporiadateľmi koncertu sú Univerzitná knižnica v Bratislave - Multifunkčné kultúrne centrum a Umelecká agentúra Yksa.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská.

Foto: Zdenko Hanout - archív Viva Musica!

Súvisiaci interpreti: Hapka a Horáček