Na Grape festivale, ktorý sa uskutoční v dňoch 15. a 16. augusta na piešťanskom letisku, sa predstaví aj indie-rocková formácia Bombay Bicycle Club a známy DJ a producent Wilkinson.

Bombay Bicycle Club tvoria Jack Steadman (spev, gitara, klavír), Jamie MacColl (gitara), Suren de Saram (bicie) a Ed Nash (basgitara). Ich meno bolo prevzaté z názvu sieti indických reštaurácii v Británii. Hudobní kritici kapele prisudzujú hneď niekoľko žánrových škatuliek, ktoré by sa dali zhrnúť ako indie rock s nádychom folku a elektroniky.

Do povedomia verejnosti sa dostali v roku 2006 účinkovaním na známom britskom V festivale. Hneď na to fanúšikov zaujal ich debutový singel Evening/Morning, ktorý vyšiel ako predzvesť prvého albumu I Had The Blues But I Shook Them Lose (2009). Štúdiová dvojka Flaws (2010) verejnosť trochu prekvapila, keďže sa niesla v intímnejšom duchu a kapela sa priklonila viac ku akustickejším až folkovým skladbám.

Definitívne potvrdenie zaradenia formácie medzi absolútnu špičku britskej scény však prišlo až s albumom A Different Kind Of Fix (2011). Štvrtá nahrávka So Long, See You Tomorrow, ktorá vyšla vo februári tohto roku, patrila k najočakávanejším albumom pre rok 2014 a hneď po vydaní dosiahla prvú priečku v UK Charts. Je preto vysoko pravdepodobné, že skupina ju predstaví aj na festivale Grape.


Londýnsky DJ a producent Mark Wilkinson patrí k čelným predstaviteľom drum and bassovej scény. Svoju kariéru začal pod krídlami uznávaného vydavateľstva Hospitality. Už v roku 2009 dal o sebe vedieť skladbou Hypnosis, pričom o rok neskôr po prestupe k labelu RAM records, ktorého majiteľom je Andy C, vydal single Moonwalker, Scream It a Samurai.

Na megahit, ktorý obletí celý svet, však čakal až do roku 2013. Stal sa ním singel Afterglow, ktorý predznamenal vydanie albumu Lazers Not Includet. Ten obsahuje aj kúsky ako Too Close alebo Heartbeat.

Okrem uvedenej dvojice mien sa na Grape festivale 2014 predstavia aj La Roux, Klaxons, Flux Pavilion, Rangleklods, The Feud, Le Payaco, Vec & Valihora + Škrupo, Korben Dallas, Modré Hory, Strapo, BoyBand, Malalata, Martina Javor & Band, Skyline, The Prostitutes, Fiordmoss, No Distance Paradise a Tichonov.


Zdroj: PR, SITA
Fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Trstenský

Súvisiaci interpreti: Bombay Bicycle Club