Vo veku 62 rokov zomrel v pondelok 16. marca britský hudobník Andy Fraser. Preslávil sa ako basgitarista už nefungujúcej kapely Free, ktorú spoluzakladal, a podpísaný je napríklad aj pod jej veľkým hitom All Right Now.

Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa, muzikant však bojoval s rakovinou aj AIDS. "Andrew McLan Fraser zomrel v pondelok vo svojom dome v Kalifornii. Zanechal po sebe dcéry Hannah a Jasminu Fraser, ich matku Ri, sestru Gail, bratov Gavina a Alexa a veľa priateľov a kolegov," uviedli jeho blízki v oficiálnom vyhlásení.

Prečítajte si: Zomrel basgitarista skupiny Toto Mike Porcaro

Andy Fraser sa narodil 3. júla 1952 v Londýne. V začiatkoch kariéry hral v zoskupení John Mayall & the Bluesbreakers. V roku 1968 pomáhal ako 15-ročný zakladať spomínanú kapelu Free, v ktorej pôsobili aj Paul Rodgers, Paul Kossoff a Simon Kirke. S formáciou nahral albumy Tons of Sobs (1969), Free (1969), Fire and Water (1970), Highway (1970) a Free at Last (1972). Je tiež spoluautorom ich hitu All Right Now, ktorý patrí medzi najväčšie rockové klasiky.

Po odchode z Free založil hudobník, ktorý okrem basy hral aj na gitare a na klavíri, v roku 1972 už nefungujúce zoskupenie Sharks, ktoré opustil po vydaní debutovej štúdiovky First Water (1973). V kariére pokračoval založením kapely nesúcej jeho meno - Andy Fraser Band, s ktorou v roku 1975 uviedol na trh albumy Andy Fraser Band a In Your Eyes. Na konte má aj sólové nahrávky Fine, Fine Line (1984) či Naked... And Finally Free (2005). Jeho skladateľský talent využili aj Robert Palmer, Joe Cocker alebo Rod Stewart.


Zdroj: SITA (Classicrock.teamrock.com, Nme.com)
Foto: Andyfraser.com

Súvisiaci interpreti: Free