V rakúskom Nickelsdorfe, necelých 40 km od Bratislavy, sa od štvrtka do nedele odohral už 15. ročník jedného z najväčších rockových a metalových podujatí v našich končinách. Organizátori odhadli počet návštevníkov Nova Rocku na 220-tisíc, teda číslo podobné vlaňajšku. Ako hlavní aktéri sa vystriedali Slipknot, The Cure, či nemecké stálice Die Toten Hosen a Die Ärzte.

Zoznamom legendárnych kapiel bol nabitý najmä druhý deň podujatia. Pred The Cure vystúpili zásadní predstavitelia amerického alternatívneho rocku The Smashing Pumpkins. Predviedli bežný koncert s niekoľkými silnými momentmi, predovšetkým v podaní dvoch klasík druhého albumu (Disarm a Cherub Rock). Počas piatka vystúpili aj post-punkoví veteráni New Model Army a paralelne hrali Slayer a Anthrax, dve kapely tzv. "Veľkej thrashmetalovej štvorky".

Kapela charizmatického Roberta Smitha priniesla na festival kus (sub)kultúrnej geniality svojho lídra. Už 60-ročný autor, spevák a gitarista The Cure riadil takmer dva a polhodinovú šou, počas ktorej si legendárne zoskupenie vystačilo so štandardnými obrazovkovými a svetelnými efektmi, pretože rozsah jeho hudobnej tvorby je jedinečný. "Farbisté osvieženia festivalu ako Smashing Pumpkins a The Cure sú pre nás extrémne dôležité. Niektorí fanúšikovia prišli len v piatok a len kvôli The Cure. Samotným muzikantom sa tu tiež páčilo," zdôraznil pre APA hlavný organizátor festivalu Ewald Tatar.
  
The Cure s neskonalým pôvabom odohrali 29-pesničkový set, v ktorom sa prelínali skladby z temnejšieho obdobia s melodicky výraznejšími hitmi prelomu 80/90-tych rokov i s najpočetnejším zastúpením depresívnejšej albumovej klasiky Disintegration, ktorá má tento rok 30. výročie od uvedenia na trh. V rámci prídavku na samom konci koncertu nechýbala ani hitovka Boys Don't Cry, ktorá, keďže už bolo po polnoci, sa práve v tých hodinách "dožívala" 40 rokov od svojho singlového vydania.

Na festivale prevažne tvrdej gitarovej hudby sú obvykle ženy vo výraznej menšine, no práve počas koncertu The Cure to bolo pod pódiom vyrovnanejšie. Aj preto, že viacero chlapov si v priebehu vystúpenia išlo naposledy pozrieť naživo legendárnych thrashmetalistov Slayer, ktorí hrali paralelne na druhom pódiu v rámci svojho rozlúčkového turné. Väčšina z početnej enklávy Slovákov však zostala verná Smithovej partii. "Snažíme sa program zostavovať tak, aby nekolidovali vystúpenia aktérov, ktorí oslovujú rovnaké cieľové skupiny. Ale nikdy sa to nedá spraviť tak, aby sa vyhovelo všetkým," konštatoval Tatar.

K žiadnemu stretu fanúšikovských záujmov však určite nedošlo v nedeľnom vyvrcholení. Známa berlínska kapela Die Ärzte predviedla svoju šou na záver festivalu, ktorý mal úspech vďaka a paradoxne i napriek počasiu. Organizátori si pochvaľovali, že strhujúce vystúpenia neprerušovali prietrže mračien. Páliace slnko bolo podujatiu milšie, aj keď v sobotu až do zotmenia vládlo pravé festivalové "peklo". Po prvých troch tropických dňoch 128 pracovníkov Červeného kríža ošetrilo vyše 3000 návštevníkov, ktorí mali príznaky úpalu a úžehu, či poruchy krvného obehu.

PS: Ak chcete vidieť The Cure naživo, budete mať šancu aj v júli na festivale Colours of Ostrava, kde zahrajú v sobotu 20. júla.

Text: TASR (Hudba.sk edit)
Ilustračné foto: Andy Vella

Súvisiaci interpreti: Cure