Skupina Pressburger Klezmer Band sa predstaví na troch koncertoch s lídrom najznámejšej klezmerovej skupiny na svete Lorinom Sklambergom. Člen The Klezmatics a držiteľ Grammy si s PKB zahrá 23. júla na Trenčianskom hrade, 24. júla na českom festivale Folkové prázdniny a 25. júla na bratislavskom Hlavnom námestí. Na záverečný koncert je voľný vstup.

Formácia Pressburger Klezmer Band, ktorá sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1995, vlani vydala nový album Tants Mit Mir (v preklade Tancuj so mnou). Ich najnovším úspechom sú tri koncerty s lídrom najznámejšej klezmerovej skupiny na svete The Klezmatics. Zaujímavé koncertné spojenei bude patriť k vrcholom letnej koncertnej sezóny nielen pre fanúšikov klezmeru.

Lorin Sklamberg patrí k najvýraznejším spevákom svetovej world music. Ako sám tvrdí, spieval skôr než sa naučil rozprávať. Do sveta židovskej hudby sa dostal ako pätnásťročný. Skupinu The Klezmatics založil po tom, čo sa v 80. rokoch odsťahoval do New Yorku. Jeho hlas môžete počuť na viac ako päťdesiatich CD. Okrem toho vzácny koncertný hosť skupiny Pressburger Klezmer Band skladá hudbu do filmov, produkuje albumy a prednáša. Miniturné, ktoré americký spevák a multiinštrumentalista absolvuje s našou najznámejšou klezmer formáciou bude aj preto jedinečným zážitkom pre každého fanúšika world music.

Samotní Pressburger Klezmer Band majú za sebou mimoriadne intenzívne obdobie. Spomínaným albumom Tants Mit Mir prekročila kapela hranice našej krajiny. Zohratú sedemčlennú partiu totiž doplnili viacerí medzinárodní hostia - moldavský cimbalista Marcel Comendant, srbská speváčka Anita Rybar, klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Veľkej Británie, akordeonista Miroslav Vuković z Bosny a Hercegoviny a srbský perkusionista Dalibor Martinov - a tiež slovenský cimbalista Michal Paľko. Album obsahujúci celkovo 15 skladieb ponúka piesne z Balkánu, tradičný klezmer v pôsobivých aranžmánoch s originálnymi improvizáciami i kombináciu židovských a rusínskych melódií z východu Slovenska a Podkarpatskej Rusi. Skupina zaň v marci získala Radio_Head Award v kategórii world music/folk.   

PKB nedávno nakrútili aj nový videoklip a aktívne koncertujú doma aj v zahraničí. Ak ste ešte ich nahrávku Tants Mit Mir nepočuli a nevideli na jednom zo strhujúcich koncertov, budete mať koncom júla hneď tri príležitosti. Navyše s hosťom, ktorý si nepochybne zaslúži zaplnené hľadisko. 

Miniturné Pressburger Klezmer Band a Lorina Sklamberga:

23. júl - Trenčín, nádvorie Trenčianskeho hradu - amfiteáter
24. júl - Folkové prázdnivy, Česká republika
25. júl - Bratislava, Hlavné námestie (vstup voľný)


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band