Speváčka Dominika Mirgová nám svojím aktuálnym singlom Swing ukázala, ako swing určite neznie, no jeseň v Bratislave ponúka viacero príležitostí objaviť jeho skutočnú krásu - starú aj novú. V septembri a októbri sa totiž uskutočnia (minimálne) štyri akcie a koncerty, ktoré ukážu rôzne podoby tohto žánra od jeho začiatkov po súčasnosť.

Klasickú podobu swingu hrá špičkovo slovenská formácia Swing Society Orchestra, ktorá vystúpi 20. septembra v budove Slovenského rozhlasu, konkrétne v Štúdiu č. 5. Skupina vznikla v roku 2007, v tom istom roku pod vedením Jozefa Chorváta odohrala aj svoje prvé vystúpenie. Odvtedy má na konte množstvo koncertov s neopakovateľnou atmosférou, ktorá zavedie publikum všetkých vekových kategórií do sveta harmónií, melódií, rytmov, uvoľnenej a inteligentnej zábavy. So Swing Society Orchestra externe spolupracuje napríklad soulová a funková speváčka Katka Korček, mladá talentovaná speváčka a skladateľka Andrea Bučková, muzikant, herec a spevák v jednej osobe Dano Heriban, výnimočný klavirista a skladateľ Vladislav "Slnko" Šarišský a množstvo ďalších umelcov.

Moderátorom koncertu v rozhlase bude Ján Sklenár, ktorého môžu poslucháči a poslucháčky poznať z Rádia Devín. Vstupenky v hodnote 7 eur je možné zakúpiť pred koncertom. Organizátori žiadajú návštevníkov, aby sa na miesto konania dostavili aspoň 15 minút pred začiatkom, pretože koncert sa bude nahrávať. Záznam si následne môžu fanúšikovia vypočuť 8. novembra v relácii Jazzový Klub na spomínanom Rádiu Devín.


Swing pre súčasnú generáciu

Veľkým trendom sú v posledných rokoch electroswingové klubové párty. Jednu z nich môžete zažiť 26. septembra v bratislavskom Nu Spirit Clube. Na podujatí s názvom Back to School Swing party sa predstaví talianska speváčka a dídžejka Rosantique. Okrem nej zahrajú DJské sety aj Bobsan a dvojica Yanchi & Spin.

Komu by nestačilo, tak o deň neskôr (27.9.) sa v KC Dunaj uskutoční Swing Time. Pravidelná akcia už druhý rok predstavuje mladej generácii fanúšikov nielen starý a nový swing, ale aj všetko, čo s touto hudbou súvisí. Jedinečnú atmosféru dotvára dobová výzdoba a sprievodné aktivity, vďaka ktorým nejde len o obyčajnú párty. Nechýbajú hodiny swingového tanca a koncerty big bandov. Tentokrát sa na podujatie vráti Fats Jazz Band, o nádielku moderných bítov strihnutých swingovým zvukom sa postarajú dídžeji Papa Django a Dayd.

Objav Open Jazz Festu príde aj do Bratislavy

Pomyselným vrcholom "swingovej jesene v Bratislave" bude 9. októbra v Ateliéri Babylon vystúpenie kapely Moonlight Breakfast, ktorá mala tento rok na Slovensku úspešnú premiéru v rámci festivalu Open Jazz Fest na Zelenej vode. Rumunská formácia ponúka zmes soulu, jazzu a súčasnej tanečnej hudby prestúpenú jazzovými vokálmi. Svojou hudbou vťahuje poslucháčou do atmosféry 40. rokov, cez roky 80-te s ich syntetizátorovým zvukom, no s pevným ukotvením v súčasnosti vďaka premyslenej produkcii.

Kapela debutovala v júli 2011 nevídaným spôsobom - ešte pred vydaním debutového albumu hrala ako predskokan na koncerte Jamiroquai pred 35-tisíc divákmi. Následne na jar 2012 absolvovala prvé turné po Rumunsku. Nedávno vydala svoj prvý album s názvom Shout, z ktorého by onedlho mala vyjsť aj akustická verzia. Vstupenky na koncert v Atelieri Babylon sú už v predaji od 9 eur.


Zdroj: SITA, Matej Šálek, Nu Spirit, KC Dunaj
Foto: Facebook.com/rosantique

Súvisiaci interpreti: Swing Society Orchestra