Kontroverzná ruská skupina Pussy Riot v stredu zverejnila svoju prvú skladbu v anglickom jazyku. Nahrávku s názvom I Can't Breathe hudobníčky a politické aktivistky venovali Afroameričanovi Ericovi Garnerovi, ktorého v lete udusil príslušník newyorskej polície.

"I Can't Breathe", v preklade "nemôžem dýchať", boli pritom posledné slová zosnulého muža. Formácia pieseň nahrala po tom, ako americké úrady v decembri rozhodli, že nebudú stíhať policajta zodpovedného za smrť otca šiestich detí.

"Táto pieseň je pre Erica a všetkých od Ruska po Ameriku a na celom svete, ktorí trpia štátny teror - zabití, uškrtení, zahubení pre vojnu a štátom sponzorované násilie," uviedli Pussy Riot vo vyhlásení k novej skladbe. Tú zverejnili včera na svojom Youtube kanáli spolu s videoklipom, v ktorom zakopávajú zaživa členky formácie Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariu Aľochinovú.


Eric Garner zomrel vlani v júli po tom, ako ho policajti zadržali za nelegálny predaj cigariet. Mužovi sa pri nasadzovaní pút podarilo uvoľniť, načo mu príslušník polície ovil ruku okolo krku a stiahol ho k zemi. 43-ročný Garner pre nedostatočný prístup vzduchu do pľúc a údajnú astmu zomrel. Incident spôsobil v New Yorku demonštrácie proti policajnej brutalite.

Pussy Riot vznikli v roku 2011. Formácia sa stal medzinárodne známou, keď jej členky Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariu Aľochinovú a Jekaterinu Samucevičovú uväznili v auguste 2012 po tom, ako v marci vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali "punkovú modlitbu" namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou ich ruské súdy poslali na dva roky do väzenia. Samucevičovú prepustili v októbri 2012, Aľochinovú a Tolokonnikovovú Putin amnestoval v decembri 2013, pár týždňov pred Zimnými olympijskými hrami 2014 v Soči.

Zdroj: SITA (Observer.com, Nytimes.com, archív)
Foto: Youtube