Viacero slovenských interpretov a kapiel sa so skladbami legendárneho anglického hudobníka i vlastnou tvorbou predstaví na podujatí s názvom David Bowie Tribute v Pezinku. Na Bowieho nezabudnú ani počas festivalu v Glastonbury, rocker Marilyn Manson zase prespieval jeho skladbu Cat People.

Hudobníci z celého sveta aj vyše mesiac po úmrtí velikána Davida Bowieho organizujú vystúpenia na jeho počesť. Výnimkou nie je ani Slovensko. Naši hudobníci a umelci tak urobia podujatím s názvom David Bowie Tribute, ktoré sa uskutoční v piatok 26. februára o 20:00 v Dome kultúry v Pezinku. 

"Skladby Davida Bowieho zaznejú naživo a vo voľnej interpretácii hudobníkov. Každá kapela zahrá dve piesne. Niektoré zahrajú jednu od Davida Bowieho a druhú vlastnú, autorskú. Výber sme nechali na samotných interpretoch," povedala spoluorganizátorka podujatia a speváčka skupiny Brajgel Veronika Němcová. Účasť na podujatí potvrdili Katka Korček & Jerguš Oravec, Kamil Mikulčík, Queer Jane, Brajgel a Marek Minárik, Mesial, Acornhoek, Diamond flowers, Tučnolist, Elephant flowers, Lyssete, The Wet floor experience, Bellcanto a B.D.B.V. 

"David Bowie inšpiroval mnohých z nás a týmto chceme jemu aj jeho tvorbe vzdať hold. Ak je pre umelcov v nebi vyhradený špeciálny hotel tak ako vo filme Krídla slávy, chceme, aby si David čo najdlhšie užíval ten najluxusnejší apartmán. Lebo jeho tvorba tu zostáva s nami a v nás," dodala Němcová. Pre podujatie postavia v pezinskom Dome kultúry aj špeciálnu scénu, na ktorej sa budú podieľať architekti, sochári, keramikári, grafici a ďalší výtvarníci.

Marilyn Manson prespieval Cat People 

Na Bowieho nezabúdajú ani za veľkou mlákou. Čerstvou novinkou je coververzia piesne Cat People (Putting Out Fire), o ktorú sa postarali americký country-rockový hudobník a spevák Shooter Jennings a jeho hosť Marilyn Manson. David Bowie skladbu pôvodne nahral pre film Mačací ľudia (1982), inú verziu zaradil na svoj album Let's Dance (1983).

Pôvodnú "filmovú" verziu produkoval legendárny taliansky producent Giorgio Moroder. Práve jemu 36-ročný Jennings venoval album, na ktorom coververzia s Mansonom vyjde. V piatok 26. februára sa dostane na trh na vinyle a 11. marca na CD či v digitálnej forme. Album ponúkne celkovo deväť piesní, na ktorých sa okrem 47-ročného Mansona podieľali aj Steve Young, Richard Garriott de Cayeux a Brandi Carlile.



Nahrávku uvedie na trh vydavateľstvo Black Country Rock Media, ktoré založil Jennings. Názov spoločnosti pritom odkazuje na pieseň Black Country Rock z Bowieho albumu The Man Who Sold the World (1970). Legendárny hudobník bol pre Jenningsa veľkou inšpiráciou, a keď zomrel, plakal podľa vlastných slov ako malé dieťa. 

Spoločný spev fanúšikov aj zásadné vystúpenie 

Podobne na tom určite bolo aj množstvo ľudí vo Veľkej Británii, kde mal David Bowie už pred smrťou neoficiálny status národného hrdinu. Anglickí fanúšikovia na jeho počesť plánujú spoločný spev na festivale Glastonbury. Zakladateľ festivalu Michael Eavis okrem toho potvrdil, že najslávnejší britský festival si Bowieho uctí premietnutím filmu vytvoreného zo záznamu z jeho vystúpenia v roku 2000, keď bol jedným z headlinerov.


Text: SITA + Hudba.sk (NME.com, Pitchfork.com) 
Foto: David Bowie Tribute

Súvisiaci interpreti: David Bowie