Na ôsmy ročník festivalu Uprising príde aj legendárna britská reggae kapela UB40 so svojimi hitmi ako Red Red Wine, Kingston Town, Higher Ground, Can't Help Falling In Love, I Got You Babe či Baby Come Back. Hviezda 80-tych a prvej polovice 90-tych rokov je s viac ako 70 miliónmi predaných nosičov najúspešnejšou reggae kapelou na svete.

UB40 pôsobia na scéne už takmer štyridsať rokov, počas ktorých vypredali stovky koncertov, nahrali desiatky hitov a stali sa najznámejším šíriteľom reggae v Európe. Kamarátov z Bristolu spojila spoločná láska k jamajskej  hudbe už v roku 1978. Väčšina ich nahrávok je ovplyvnená reggae a ska zo 60-tych rokov, ktorému dodali jedinečnosť a nový sound spájaním s prvkami psychedelickej hudby, rock'n'rollu či dubu.

V začiatkoch sa venovali najmä tematike sociálnych problémov, ako sú rasizmus a nezamestanosť, z čoho je odvodený aj ich názov. V tých časoch sa totiž v Británii zavádzala podpora pre nezamestnaných, ktorí museli vyplniť tlačivo s názvom Unemployed Benefits, Form 40. Tento formulár je aj na obale ich debutového, dnes už platinového albumu Signing Off z roku 1980. Nahrávka znamenala okamžitý úspech, v UK charte sa umiestnila na druhom mieste a v rebríčku sa držala 71 týždnov. 


Celkovo má kapela v repertoári 18 štúdiových albumov, so štyrmi z nich získala nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší reggae album. Vyše 50 singlov vrátane spoluprác a remixov sa umiestnilo v britskom singlovom rebríčku, s niektorými skladbami UB40 bodovali aj v americkej hitparáde. Zaujímavosťou je, že ich dva najúspešnejšie single sú coververzie - Red Red Wine (1983) pôvodne napísal a nahral Neil Diamond v roku 1967, (I Can't Help) Falling in Love With You (1993) je zase prerábkou Elvisovej skladby z roku 1961. V oboch prípadoch dali UB40 piesňam svoj charakteristický mäkký a chytľavý zvuk, vďaka čomu s obomi covermi dobyli britský aj americký rebríček. O ich popularite svedčí okrem iného aj fakt, že majú celosvetovo viac predaných nahrávok ako samotný kráľ reggae, Bob Marley.

Nesmrteľné hity UB40 si môžete s kapelou zaspievať na Uprising Reggae Festivale, ktorého ôsmy ročník sa uskutoční 21. a 22. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch. Medzi ďalšie hviezdy podujatia tento rok patria Bunny Wailer, Matisyahu, Anthony B, Chuck Fenda, Beardyman, Shy FX, Dope D.O.D. alebo Mad Professor & Earl 16. V predaji sú od dnešného dňa už aj VIP lístky, s ktorými máte možnosť stretnúť sa s niektorými hviezdami osobne a vychutnať si festival v luxusnej súkromnej zóne s mnohými výhodami. Všetky potrebné informácie nájdete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu.

Súvisiaci interpreti: UB40