Fantastickí Nóri trošku privoňali k popíku, ale nemôžeme im to vyčítať. Znejú prístupnejšie, no neurazia ani hľadačov a milovníkov členitosti. Američania objavili slovenských Čad a že už bolo na čase. Vokalista Five Finger Death Punch je poriadny tragéd, ale to ste už asi vedeli...

Magnety týždňa

Nórski Leprous už nie sú až tak mladou kapelou. Od roku 2001 vydali štyri albumy a tento rok nás potešia piatou štúdiovkou. Dodržiavajú pravidelné dvojročné intervaly, v ktorých prinášajú úžasný, severským chladom nasiaknutý progresívny metal plný experimentov. Novinka zo štúdiovky Malina má chytľavé vokálne kontúry a rytmiku, ktorými môžete byť tak unesení, že si v prvom momente ani nevšimnete polyrytmické gitary, ktoré vystrájajú na pozadí. Hudba Leprous má mnoho vrstiev a vždy dokáže zaujať, skladbu From the Flame pritom chlapci ukočírovali do rádiovej dĺžky a stáva sa tak ideálnym singlom číslo 1. Album Malina vychádza 25. augusta a vy sa na nich môžete tešiť na festivale Gothoom Open Air, ktorý sa tento rok uskutoční v Revištskom Podzámčí od 20. do 22. júla.


Populárni svätojurskí hardcoreisti ČAD vydali nový album Bastard. Trojhlavá úderka naposledy útočila Čertovou kovadlinou v roku 2014. Skladby na novinku vznikali dva roky a kapela ich opatrila aj folklórnym príbehom o zlodejovi a vyvrheľovi menom Bastard Skála, ktorý žije v karpatských lesoch. Príbeh-nepríbeh, americký server Metalsucks uznal, že toto je slovenská odpoveď na Kvelertak, ktorá je lepšia, než dve predošlé fošne Nórov. A bodaj by aj nebola, títo blázni uviedli na začiatok 15 sekundové sólo na bicie. Album počúvajte, kupujte a sťahujte na Bandcampe.


Šroty týždňa

O najhrdzavejší šrot uplynulého týždňa sa postaral Gene Simmons z velebených Kiss, ktorý si chce dať patentovať metalové rohaté gesto, ktoré používa od roku 1974. Viac o okolnostiach sa dozviete v našom článku. Najvtipnejšie je doťahovanie sa o tom, kto použil gesto ako prvý. Ak ste si, podobne ako ja, mysleli, že praotcom gesta je Ronnie James Dio, pravdepodobne nemáte pravdu. Najnovšie do debaty vo svojom Facebookovom príspevku zasiahla Jinx Dawson, speváčka kapely Coven. Tvrdí, že gesto použila ako prvá v roku 1967 a táto informácia je uvedená v 25 knižných zdrojoch. Samú ju ale nikdy nenapadlo si na gesto zaregistrovať ochrannú známku.


Pre tých, ktorí sa účastnili Nova Rocku (reportáž nájdete na Hudba.sk v priebehu dneška), je toto už stará správa, no Ivan Moody - vokalista Five Finger Death Punch - nezostáva nič dlžný svojmu priezvisku. V holandskom meste Tilburg minulý pondelok po 40 odohraných minútach spevák náhle oznámil, že toto je jeho posledný koncert s 5FDP. ukázal gesto podrezaného hrdla a odišiel z pódia. Na koncerte sa údajne hádzalo gitarami, prebehli hádky a vyzeralo to naozaj zle. Neskôr kapela oznámila, že speváckych povinností sa zhostí Tommy Vext, známy z kapiel Divine Heresy, Snot a Westfield Massacre a Bad Wolves a svoju vieru v nového frontmana kapela podporila aj oznámením zimného európskeho turné s In Flames.

Mohlo by vás zaujímať: Five Finger Death Punch vystúpia vo Viedni i Prahe


Novinky

Queens of the Stone Age nemajú s hard ani s heavy spoločné zhola nič, napriek tomu sa tešia popularite na metalových serveroch a počúvajú ich aj priaznivci tvrdých gitár. Kapela na čele s Joshom Hommeom vydáva 25. augusta štúdiovku Villains, ktorú uvádza indie rockovou vypalovačkou The Way You Used to Do. Medzi nami - sú to poriadne vymäknuté, hopsajúce Kráľovné, ale tá energia funguje. Dúfam však, že prinesú aj pamätnejšie skladby.

Viac o novinke: Nový album QOTSA produkoval Mark Ronson, vypočujte si prvý singel


Obľúbení In Flames na poslednom albume maximálne sprístupnili svoju tvorbu širokému publiku a nahrali popík, ktorý sa naozaj dobre počúva. Ako sme už spomínali, vyrážajú na spoločné turné s nešťastníkmi Five Finger Death Punch a aby nás k tomu navnadili, vydali nový klip. Kapely zahrajú 26. novembra v Prahe a 8. decembra vo Viedni.


Francúzski doom metalisti Monolithe odprezentovali novú skladbu v typicky pomalom tempe. Song Burst in the Event Horizon nahrali pre kompiláciu, ktorú vydáva ich vlastné vydavateľstvo Les Acteurs de L'Ombre Productions. Výberovka, ktorú si môžete stiahnuť zdarma, prezentuje výkvet súčasného (nielen) francúzskeho "nízkoprofilového" metalu.


Thrash metalisti Anthrax vyrážajú na európske turné a pri tej príležitosti vydali dva digitálne single pod spoločným názvom Leftoverthrax. Ide o coververzie skladieb Carry On Wayward Son od kapely Kansas a Black Math od The White Stripes. Čo sa týka našich zemepisných šírok, kapela sa najbližšie objaví 21. júna v Budapešti. Ak máte chuť za Anthraxom zacestovať napríklad do Nemecka, tu je výpis všetkých dátumov. Nové skladby si vďaka službe Deezer môžete vypočuť nižšie.



Folkmetalisti zo švédskej zeme Ereb Altor majú riffy neobrúsené ako vikingské sekery, no krásne čisté vokály prehovárajú priamo do duše. Aj keď som osobne viac fanúšikom projektu Isole, nová skladba prvých menovaných vôbec neznie zúfalo. Volá sa pekne po švédsky En Synd Svart Som Sot a objaví sa na novej štúdiovke Ulfven.


Šťavnaté riffy progressive thrashových mágov Byzantine režú do živého. Vypočujte si nový singel Trapjaw, ktorý parádne reprezentuje všetko, čo mám rád na tejto málo známej kapele zo Západnej Virginie. Krásne popreplietané gitary, agresívny, no vyrovnaný vokál a batéria neustále meniaca výraz. Videoklip pôsobí ako lacná počítačová hra, ale v tomto prípade to kapele odpustíme. Ich prvý album, ktorý vychádza vo veľkom vydavateľstve Metal Blade Records sa volá The Cicada Tree a vyjde 28. júla.


Haluz týždňa

Bubeník Lars Ulrich, ktorý je pôvodom z Dánska, bol vo svojej rodnej krajine poctený rytierskym titulom. Rád Danneborg mu bol udelený za prínos pre krajinu v umeleckej oblasti. Štátne vyznamenanie odovzdal v utorok 53-ročnému bubeníkovi v mene kráľovnej Margaréty II. dánsky korunný princ Frederik počas svojej návštevy v USA. 

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: Facebook.com/leprousband