Polaris Music Prize, ktorú udeľujú za kanadský album roka, môžu tento rok získať Cadence Weapon, Cold Specks, Drake, Kathleen Edwards, Feist, Fucked Up, Grimes, Handsome Furs, Japandroids alebo Yamantaka // Sonic Titan. Rozhodlo o tom viac ako 200 odborníkov z kanadského hudobného priemyslu.

Zoznam s desiatimi kandidátmi na cenu, ktorá je miestnym ekvivalentom britskej Mercury Prize, predstavili v utorok na tlačovej konferencii v Toronte. Pred vyhlásením nominovaných sa zakladateľ spoločnosti Polaris Steve Jordan vybral do obchodov, aby nakúpil všetkých desať kandidátov na cenu. Dovedna dal za vinylové platne, ktoré vyšli v období od 1. júna 2011 do 31. mája 2012, 200 kanadských dolárov (v prepočte približne 160 eur).

Meno nového držiteľa Polaris Music Prize zverejnia 24. septembra na galavečere v Toronte. Priamy prenos z podujatia budú vysielať na webstránke Muchmusic.com a tiež v rádiu SiriusXM. Víťaz získa okrem uznania aj 30-tisíc kanadských dolárov (asi 24 070 eur).

Polaris Music Prize udeľujú od roku 2006. Doterajšími držiteľmi ocenenia sú Final Fantasy (za album He Poos Clouds), Patrick Watson (Close to Paradise), Caribou (Andorra), Fucked Up (The Chemistry of Common Life), Karkwa (Les Chemins de verre) a Arcade Fire (The Suburbs). Medzi nominovanými na toto ocenenie figurovali v minulosti aj také mená ako Junior Boys, K'naan, Broken Social Scene, Destroyer, Austra, The Besnard Lakes, Metric, The New Pornographers alebo Black Mountain.

Drake - Headlines

Nominácie na Polaris Music Prize 2012:
Cadence Weapon - Hope In Dirt City
Cold Specks - I Predict A Graceful Expulsion
Drake - Take Care
Kathleen Edwards - Voyageur
Feist - Metals
Fucked Up - David Comes To Life
Grimes - Visions
Handsome Furs - Sound Kapital
Japandroids - Celebration Rock
Yamantaka // Sonic Titan - YT//ST

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Drake, Feist