Po niekoľkomesačných prípravách sa už túto sobotu začne trojdňové fotenie piatich promo snímok a nakrúcanie videoklipu k prvému spoločnému singlu spevákov Bystríka a Roba Pappa. Singel, spoločne s fotografiami a videoklipom, by sa mal k fanúšikom dostať už v priebehu októbra.

BystríkRobo Papp spolu hrávajú už niekoľko rokov, no až tento rok sa rozhodli spojiť svoje sily v spoločnom projekte. Nakoľko obaja figurujú na slovenskej hudobnej scéne už dlhé roky, ich spolupráca je motivovaná snahou priniesť výnimočný a netradičný koncept.

Ten podľa manažérky Ivety Haulíkovej mnohých ľudí príjemne prekvapí, ale mnohých aj šokuje. "Prostredníctvom desiatich fotografií predstavíme Bystríka a Roba, ich životné príbehy, povahové črty, názory a postoje, to, čo majú a nemajú radi. V prvej časti konceptu predstavíme veci, ktoré ich spájajú a v druhej tie, na ktoré majú odlišný názor," vysvetľuje Haulíková a dodáva, že nejde o klasické fotografie ale skôr o "fotoobrazy".

Obrázky povedia viac ako slová

"V každej fotografii bude skrytý príbeh a výpoveď obidvoch z nich. Nič na fotkách nie je náhoda, všetko má svoj zmysel a odkaz, aj keď mnohokrát skrytý a bude sa potrebné zamýšľať nad tým, čo chalani o sebe prezrádzajú," hovorí manažérka projektu. Netradičné promo fotografie nevznikajú v bežných exteriéroch či interiéroch, ale na scéne, ktorú speváci so svojim tímom sami od základov postavili špeciálne kvôli týmto desiatim fotografiám a následne aj natáčaniu videoklipu. V spôsobe prípravy scény a v použitom symbolizme je podľa Haulíkovej pre nich obrovskou inšpiráciou známy svetový fotograf David LaChapelle.

"Po niekoľkých mesiacoch sa konečne dostávame k samotnému foteniu a natáčaniu videoklipu k nášmu prvému spoločnému singlu. Prípravy boli dlhé a extrémne náročné, bola to pre mňa veľká profesionálna skúsenosť, nakoľko som takúto koncepčnú a do detailov premyslenú prácu doteraz nikdy nezažil. Som veľmi zvedavý na výsledok a aj na to, ako to budú vnímať naši fanúšikovia, ktorí nás v takomto svetle ako dvojicu ešte nevideli," hovorí Bystrík.

"Počas svojej kariéry som sa fotil už nespočetne veľakrát, avšak toto bude niečo úplne iné ako je u nás zvykom. Nejde totiž o klasické pózovacie snímky, ale o desať do detailu premyslených fotiek, s ktorými ideme s kožou na trh a svojim fanúšikom odhalíme z nášho súkromia oveľa viac ako sme kedy odhalili," prezrádza Robo Papp.

Slovenským produkciám chýba obsah

Na víkendové fotografovanie sa teší aj fotografka Zuzana Gavulová. "Z profesionálneho hľadiska bude pre mňa tento projekt v rámci Slovenska absolútne jedinečný, a to nielen svojou formou, ale najmä obsahom. Čo si na ňom najviac cením je originalita výpovedí jednotlivých fotografií, ktoré sú chalanom ušité na mieru. Myšlienky a fakty, ktoré chceme prostredníctvom tohto konceptu vyjadriť, by nemohli byť použité na žiadne iné dve osoby ako na Bystríka a Roba," myslí si fotografka.

Gavulová oceňuje prácu Ivety Haulíkovej, ktorá podľa jej slov "išla najmä po obsahu fotografií, a až následne sme sa zamýšľali nad ich vyobrazením". Práve obsah je to, čo podľa nej mnohým slovenským fotografiám a produkciám chýba. "Sú síce pekné, ale málokedy prinášajú obsah a čo je ešte dôležitejšie, priestor na zamyslenie sa. Tentoraz to však bude inak," uviedla fotografka, ktorá sa na tomto projekte spojila s Petrom Frolom. "Tento projekt je o spoločnom nadšení, zábave, ale aj drine a verím, že rovnako dobre sa na ňom nakoniec pobaví aj verejnosť. Pretože to je našim cieľom. Vyvolať diskusiu, no najmä úsmev na tvári," hovorí spoluautor fotiek.

Počas fotenia fotografií sa bude na špeciálne vytvorenej scéne natáčať aj videoklip k prvému spoločnému singlu Bystríka a Roba Pappa. "Ide o klip, ktorý je náročný na čas, najmä kvôli niekoľkotýždňovému chystaniu scény. Už dnes, teda ešte pred natáčaním samotného klipu, máme k dispozícii nahrávky z ôsmich prípravných dní. Na celom projekte sa podieľa veľké množstvo ľudí, ktorí mu venujú enormné množstvo času a entuziazmu. Verím, že prostredníctvom klipu sa to prenesie aj na diváka, ktorý sa aspoň na chvíľu stane súčasťou tohto veľkolepého projektu," hovorí autor klipu a "making of" videa Štefan Lelovič.

Priebežné zábery z príprav môžete sledovať na oficiálnej Facebook stránke projektu www.facebook.com/bystrikpapp.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Iveta Haulíková, manažérka projektu.

Súvisiaci interpreti: Bystrík, Robo Papp