Stará tržnica v Bratislave bude už 23. novembra hostiť podujatie s názvom Big Beat de Luxe, v rámci ktorého sa na jednom pódiu stretnú hudobníci Pavol Hammel, Vladimír Mišík, Radim Hladík, Marián Varga, Fedor Frešo, Fero Griglák, Martin Valihora a ďalší.

Žijúca legenda slovenskej hudby, geniálny skladateľ a klavirista plánuje na podujatí Big Beat de Luxe predstaviť program, ktorý vznikol vlani na jeseň pri spoločnom projekte s Radimom Hladíkom a s Józefom Skrzekom. "Minulý rok sme v Liptovskom Mikuláši spoločne vystúpili v programe Mosty. Vznikla tam jedna superkapela, ktorej bázu tvorili členovia kapely Blue Effect plus Józef Skrzek z kapely SBB, bubeník z Locomotiv GT, Palo Hammel a ja. Tentokrát sa k nám pridá aj Vladimír Mišík a vlastne celé Collegium Musicum. Budeme hrať od každého niečo a nejakú spoločnú improvizáciu. No a každá kapela bude mať svoj vlastný blok," priblížil program večera Marián Varga.

Do bratislavskej Starej tržnice zavítajú v nedeľu 23. novembra aj legendy českého bigbítu Vladimír Mišík a Radim Hladík a poľská hudobná ikona Józef Skrzek, multiinštrumentalista, spevák a skladateľ slávnej skupiny SBB. Marán Varga sa na spojenie bigbítových hudobníkov teší. "Nie je to každodenné zoskupenie hráčov, mám radosť z kamarátov, ktorých nestretávam často. Ale aj primeraný rešpekt k náročnosti celého koncertu, keďže nemáme časový priestor na nejaké skúšanie. O to viac sa budeme musieť sústrediť. Dúfam, že tam nakoniec vznikne uvoľnená improvizačná atmosféra," spresnil Varga.

Mariána Vargu spája s hudobnými velikánmi dlhoročné priateľstvo. S Radimom Hladíkom urobili niekoľko spoločných projektov a odohrali mnoho koncertov. S Józefom Skrzekom sa Marián Varga stretával počas Jazz jamboree v Poľsku. "So všetkými hudobníkmi sme kamaráti, poznáme sa už desaťročia a máme mnohé hudobné aj mimohudobné spoločné zážitky. So všetkými hrám rád, pretože sú to najlepší muzikanti, akých tu máme. A platí to aj o mladých z Radimovej kapely. A Józef Skrzek je veľká osobnosť poľskej hudby, ktorá je vo všetkých ohľadoch výnimočná," dodal Marián Varga.

Dvojhodinový koncert v troch dejstvách uvedie artrockový Blue Effect pod taktovkou Radima Hladíka. Potom publikum očarí skupina Collegium Musicum, ktorá je od roku 1969 domovským prístavom Mariána Vargu. V zostave nebudú chýbať gitarista Fero Griglák, basgitarista Fedor Frešo a spevák Pavol Hammel. Vyvrcholením koncertu bude exkluzívna zostava Supergroup v zložení Marián Varga, Pavol Hammel, Józef Skrzek, Vladimír Mišík a Radim Hladík.

Big Beat de Luxe - Supergroup Zdroj: PR

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Tlačová správa bola upravená redakciou.

Foto: Tibor Šuchta - archív Hudba.sk