Mirka Miškechová, mladá autorka a speváčka, sa začína presadzovať aj na českej scéne, kde sa do povedomia dostala najhranejšou skladbou psoledných týždňov Cudzinka v tvojej zemi, ktorú napísala a naspievala spolu so Xindlom X. Mirke práve v reedícii vychádza jej album Schizofrenik - Optimista.

Rodáčka z Považskej Bystrice žije v posledných rokoch medzi Českou a Slovensku republikou. V Čechách koncertuje a v Bratislave študuje žurnalistiku. "V Bratislave študujem žurnalistiku a som schizofrenik-optimista rovnako ako môj debutový album. Kedysi som bola viac schizofrenik, teraz som pre zmenu viac optimista. Mienim to tak zachovať i do budúcna, aj keď súčastná doba je veľmi neoptimistická. Rada si vymýšľam príbehy a pesničky, pretože je to sranda a dá sa na tom postaviť profesia speivajúcej autorky," hovorí o sebe speváčka.

Jej piesne v sebe majú vtip a neošúchaný humor. Potom, čo v orku 2014 zažiarila vystúpením na festivale mladých interpretov Czechtalent 2014 Zlín, jej vyšlo debutové CD Schizofrenik - optimista, ktoré obsahuje dvanásť pôvodných autorských noviniek.

V týchto dňoch vychádza debutový album v reedícii, v novom remixe, so špeciálnym bonusom v podobe už spomínaného duetu so Xindlom X. "Na albume sú moje pesničkové príbehy, pretože sa snažím písať každú pieseň ako príbeh. Mám veľkú radosť, že môžem prostredníctvom hudby komunikovať s ľuďmi, ktorí sa v mojich textoch nachádzajú," prezradila speváčka.


K spolupráci s Xindlom X dodáva: "Pesnička vznikla pred dvoma rokmi a písali sme ju spolu s Ondřejem Ládkem, teda so Xindlom X - každý svoju časť. Vnímam ju síce ako vzťahovú pieseň, ale silno v nej rezonuje rovnako téma rozpadu Československa. Myslím, že čeština a slovenčina v jednej skladbe dávajú zmysel, a že to ide pekne dohromady. To, že sa nahrávka tak výrzane presadila v rádiách, síce ani jeden z nás nečakal, ale baja se v to tajne dúfali."

Mirka Miškechová pracuje na svojej hudobnej kariére už niekoľko rokov. Za oficiálny štart sa dá považovať rok 2012, kedy si z festivalu Porta 2012 odniesla víťazstvo. V rovnakom roku tiež vyhrala súťaž slovenského rádia Max. Od rou 2014 pravidelne koncertuje so Xindlom X, zúčastnila sa aj jeho tohtoročného turné Retrotour v Česku a akustického turné na Slovensku.




Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Johana Turner.