Punkrocková kapela HT je súčasťou slovenskej hudobnej scény už 27 rokov, no od konca minulej dekády je koncertne neaktívna. V roku 2018 sa však fanúšikovia dočkajú - po osemročnej koncertnej pauze odohrá skupina 23. marca ojedinelý koncert v bratislavskom Majestic Music Clube. Oslávi tak 20 rokov od vydania debutu Predstieranie šťastia (1997).

Hoten Toten, známi aj pod skratkou HT, majú v kapelnom živote až živelné obdobia. Či už ide o nahrávanie albumov, koncertovanie alebo aj hudobné pauzy. Zo zatiaľ posledných aktivít kapely určite stojí za zmienku rok 2012, ktorý bol pre Žilinčanov zaujímavým medzníkom. Po ôsmich radových albumoch vyšla v roku 2012 výberovka nazvaná Best of HT 1996-2012 s dokumentom Cirkus svet na pripojenom DVD. Vzápätí kapela vydala archívny koncertný záznam z roku 1998 - album Unplugged, po ktorom nasledovalo zverejnenie ďaľších piatich EP s raritnými i nezverejnenými skladbami z rôznych časových období kapely. Dokopy šesť cédéčiek v jednom roku, nový singel aj filmový dokument. Koncerty však paradoxne neboli žiadne.

"V roku 2012 sme si podobne ako planéta prechádzali hektickým obdobím, čo si vyžiadalo svoju krutú daň. Únava materiálu a časté zmeny členov zostavy v poslednom krušnom období malo za príčinu ukončenie koncertnej činnosti na neurčito, alebo skôr definitívne. Preto som chcel v tomto hluchom období aspoň zrekapitulovať všetky tie roky a zverejniť všetky svoje 'šuflíky', ako satisfakciu fanúšikom za ich vytrvalú podporu," hovorí frontman, textár, skladateľ, herec a výtvarnik Sveťo Vladař.

Rozhodnutie o ukončení skupinového pôstu vzniklo opäť spontánne a spevák Sveťo prišiel aj s nápadom na darček pre skalných. "Do kapelného mailboxu sme permanentne dostávali správy od našich fanúšikov. Oni sa ani za tých X rokov od našej najdlhšej pauzy neprestali pýtať, či ešte bude možnosť vidieť nás naživo. Vlastne sme sa nechali ukecať. Do toho všetkého máme 20. výročie od vydania albumov Predstieranie šťastia a Hotentot'n'roll, takže istá motivácia tu bola. Tieto dva albumy sme teraz v novembri vydali v reedícii na vinyle. Jeden je transparentne zlatý a druhý krvavo-červený. Náklad je už takmer preč. Možno do MMC stihneme urobiť ešte dotlač, budeme o tom informovať na našej stránke," prezradil hudobník.

"Cybo, Marcel a Truba - chalani z pôvodnej zostavy, mali tiež chuť zahrať si, a tak koncert v MMC, na ktorý sa tešíme, odohráme prevažne zo skladieb z prvých dvoch albumov, v najslávnejšej zostave," zosumarizoval Sveťo rok 2017 a najbližšie plány HT.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Bibiana Grebeňová. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: HT