Reggae v kombinácii s ohnivými balkánskymi dychmi. Aj to je formácia Sin Seekas z Vojvodiny, ktorá bude hlavným hosťom piateho ročníka Vianočného Hop Čip. Každoročné podujatie pod taktovkou populárnej domácej formácie La3no Cubano sa uskutoční už v stredu 20. decembra v priestoroch bratislavského KC Dunaj.

Úspech každoročne vypredaného podujatia spočíva podľa slov organizátorov aj v jeho koncepte. "Pretancovať sa do Vianoc a ešte si k tomu aj urobiť miesto na koláčiky, to je kombinácia na nezaplatenie,“ uvádza vtipne Tono Gúth, spoluorganizátor koncertu a jeden z otcov kapely La3no Cubano.

Formácia, ktorej hudba je fúziou afro-kubánsko-balkánskych gypsy vplyvov, "vianočnou tanečnou hostinou" tradične uzatvára svoj koncertný rok. Ten aktuálny bol pre ňu veľmi úspešný - absolvovala desiatky edukatívnych bubnovačiek a vystúpení, vrátane koncertov na podujatí Hybrid Roots v Dánsku a srbskom festivale Malomfesztivál.


Práve v Srbsku kapela spoznala zoskupenie Sin Seekas pod vedením temperamentnej speváčky Julianny Sóti. Zoskupenie hrajúce žánre ska, funk a reggae v kombinácii s balkánskymi dychmi má za sebou účinkovanie na podujatiach ako Reggae Camp či Sziget v Maďarsku. "Sú neskutočnou energickou bombou, ktorá každého roztancuje. Táto energia prúdi z ich líderky a speváčky Juli Sóti, gitaristu Tamása Pintera a basgitaristu Ujháziho," predstavuje jadro kapely Tono Gúth.

Zostavu ešte dopĺňa bubeník Ákos Dienes študujúci hudbu v Budapešti a dychári István Szogi a Fanni Pósa, obaja na muzikantských štúdiách v Holandsku. Pôvodne išlo o akustické trio, postupne však kapela zmenila koncept, aby dokázala predstaviť ešte strhujúcejšiu šou. "Úspech Sin Seekas bol prirodzeným procesom, pretože v našom prostredí neexistuje žiadna kapela podobného typu," približuje Sóti, ktorej muzikantská história sa viaže aj so známou maďarskou reggae formáciou Budapest Riddim Band. "Ak prišla do Budapešti reggae hviezda, vždy to bol Riddim Band, kto jej predskakoval," uzatvára.


Vianočné Hop Čip však obohatia aj iné ženské vokály. La3no Cubano sa na pódiu predstaví hneď s dvoma vokalistkami. Simona Hulejová, vnučka legendárnej speváčky ľudových piesní Anny Hulejovej, sa cíti doma ako vo francúzskych šansónoch, tak aj v trávniciach.

Mladá 18-ročná speváčka Júlia Kozáková je od roku 2013 pevnou súčasťou prevažne rómskeho zboru Čhavorenge, pod vedením českej speváčky a zbormajsterky Idy Kelarovej. Ako 14-ročná si už sama komponovala hudbu a vystupovala ako sólová speváčka. Jej bratislavský koncert Gypsy Songs sprevádzali ostrieľaní hudobníci Nikolaj Nikitin (saxofón), Ondrej Krajňák (klavír) a Štefan Bartuš (kontrabas). V rámci formácie Velvet Case sa zase objavila na Gypsy Jazz Festivale saxofonistu Mila Suchomela.

O afterpárty sa 20. decembra v KC Dunaj postarajú La Bomba crewDJ Johansson. Lístky sa dajú zakúpiť na mieste konania, predpredaj zľavnených vstupeniek aktuálne prebieha v palacinkárni Funki Punki na Klariskej ulici v Bratislave. Viac sa dozviete na Facebook evente.

Text: Júlia Šimková
Foto: archív La3no Cubano

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano