Oceňovaný slovenský pianista a skladateľ Alan Bartuš sa rozhodol využiť čas, kedy väčšina hudobnej scény po nabitom závere roka "oddychuje". Krátko po Novom roku, kedy sa obvykle žiadne koncerty nekonajú, pripravil špeciálny večer plný kvalitného jazzu, ktorým môžete podporiť jeho kariéru.

V priestoroch reštaurácie Olive You v Bratislave odohrá Alan Bartuš4. januára 2024 svoj aktuálny album Born in Millenium. Na pódiu ho budú sprevádzať jeho otec, vynikajúci kontrabasista Štefan Bartuš, a bubeník David Hodek.

Ako špeciálny hosť sa predstaví aj Davidov brat, basgitarista Áron Hodek, ktorý si už od detstva svojím talentom a zanietením získava zástupy fanúšikov doma aj v zahraničí. Títo a ďalší poprední umelci slovenskej jazzovej scény podporia Alana Bartuša v druhej časti koncertu aj formou jam session plnej strhujúcich výkonov a improvizácií.

Slovenský jazzový klavirista Alan Bartuš má len 22 rokov, no už má za sebou viacero úspechov na medzinárodnej scéne. V októbri sa ako jediný európsky hudobník prebojoval do záverečnej fázy najvýznamnejšej svetovej súťaže jazzových klaviristov Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition (predtým Thelonious Monk Competition).

Postupom do semifinále sa zaradil medzi desať najlepších jazzových pianistov sveta vo svojej generácii. Vystúpenia mladých talentov v New Yorku hodnotili Herbie HancockBill CharlapOrrin Evans, japonská hviezda Hiromi a panamský klavirista a skladateľ Danilo Pérez.

Alan Bartuš a Herbie Hancock, október 2023 Zdroj: archív hudobníka

"Bol som vybraný ako jediný z EU. Na túto sútaž sa hlásia stovky pianistov z celého sveta. Tento úspech ma veľmi inšpiruje a som zaň vďačný. Je to akési potvrdenie, že moja misia má zmysel," hovorí hudobník, ktorý aktuálne zbiera financie na štúdium na jednej z najprestížnejších škôl sveta – Manhattan School of Music v New Yorku. Práve preto sa Bartuš rozhodol zorganizovať koncert, na ktorom ho môžete podporiť, rovnako ako v zbierke na Donio.sk.

Vstupenky na koncert v Bratislave: Predpredaj.sk

Alan Bartuš chystá koncert a jam session Zdroj: PR

Alan Bartuš sa narodil 22. februára 2001 v Lučenci a pochádza z hudobníckej rodiny hudobníkov. Jeho talent sa začal prejavovať už v ranom veku. Ako štvorročný začal navštevovať hodiny klavíra na umeleckej škole v Lučenci. Prvý diplom získal Alan už vo veľmi mladom veku na regionálnej klavírnej súťaži. Po tom, ako sa v roku 2012 presťahoval s rodinou do rakúskeho Neusiedl am See, začal štúdium na miestnej hudobnej škole. V priebehu krátkeho obdobia sa vypracoval medzi najlepších študentov v Burgenlande, čo mu otvorilo dvere na majstrovské kurzy vedené najlepšími pedagógmi a výkonnými umelcami. Vystúpil na niekoľkých verejných koncertoch organizovaných Klavírnou akadémiou Oberschützen.

V roku 2014 sa Alan prihlásil na konzervatórium v Bratislave, kde bol prijatý ako mimoriadny študent do triedy Mgr. art. Andrey Balešovej ArtD. Pod jej vedením sa zúčastnil na viacerých medzinárodných súťažiach (Brno 2015 – 3. miesto, Eisenstadt 2016 – 2. miesto, Kamenica nad Lipou 2016 – 1. miesto, Milano 2017 – 2. miesto). V roku 2018 začal študovať na viedenskej súkromnej univerzite MUK jazzový klavír pod vedením profesora Olivera Kenta. Okrem štúdia jazzového a klasického klavíra sa Alan venuje improvizácii a kompozícii.

V roku 2017 sa Alan a jeho Trio (J. Valíček, M. Štubniak) stali absolútnym víťazom súťaže Jazz Start Up a na súťaži Nové tváre Slovenského Jazzu získal ocenenie Performance Award za presvedčivý inštrumentálny výkon. Tento úspech mu otvoril dvere na podujatia ako Bratislavské jazzové dni, One Day Jazz Festival, Top Jazz Fest v Topoľčanch, Jazz pod Hradom v Trenčíne, Mikulášsky jazzový festival, Open Jazz Fest, atď.

V roku 2022 Alan zvíťazil v sólovej klavírnej súťaži Excellence Piano Awards, Grand Prix Majestic Excellence Award a Piano Solo Professional Gold Award. V tom istom roku získal prestížnu rakúsku jazzovú cenu Ö1 a bol prijatý do jednej z najlepších jazzových škôl na svete, Manhattan School of Music v New Yorku. Je laureátom ceny ARTEDEA v Rakúsku, ktorú získal v máji 2023 a tiež držitelom prvého miesta v medzinárodnej sútaži vo Švajčiarsku-International Piano Competition Langnau. Za posledný rok vydal dva albumy Solology a Born in Millenium, ktoré majú vynikajúce ohlasy aj od Bartušových slávnych zahraničných kolegov ako Peter Bernstein, Tony Lakatos, Jerry Bergonzi alebo Harry Sokal.

Text: Hudba.sk (zdroj: Alan Bartuš)