Vo veku 48 rokov po ťažkej chorobe v stredu popoludní zomrel hudobník a spisovateľ Filip Topol, líder jednej zo zásadných kapiel českého undergroundu Psí vojáci. Portálu iDnes.cz to potvrdil manažér skupiny Romek Hanzlík. "Filip bol veľmi chorý," vysvetlil.

Práve dnes mal hudobník v pražskom Café v lese krstiť svoju novú knihu Jako pes, ktorú vydáva nakladateľstvo Revolver Revue. V Česku kapela Psí vojáci vystúpila naposledy 11. mája v Prahe. Posledný koncert odohral Topol s kapelou 25. mája v Amsterdame, kde podľa Hanzlíka bolo vidno, že je na tom zle. Kapela dokonca po tomto vystúpení zrušila nasledujúce koncerty až do septembra.

Pokračovať chceli tento rok v novembri po ďalších operáciách, ktoré frontmana čakali. Po bubeníkovi Olympicu Milanovi Peroutkovi, ktorý zomrel v máji, je Topol ďalšou významnou osobnosťou českej scény, ktorá sa tento rok pobrala na druhý svet.

Biografia

Filip Topol, syn dramatika Josefa Topola, vystúpil po prvý raz sólovo v roku 1978 ako 13-ročný na Hrádečku u Václava Havla v úvode legendárneho koncertu The Plastic People of the Universe. Hral piesne svojho staršieho brata Jáchyma, ktorý je dnes spisovateľom.

Skupina Psí vojáci absolvovala svoje premiérové vystúpenie v roku 1979 a pre svoje postoje sa ihneď stala záujmom Štátnej bezpečnosti, ktorá mladistvých členov formácie vypočúvala. Psí vojáci tak mohli hrať len na súkromných undergroundových akciách. Domovskou scénou kultovej skupiny bol pražský Juniorklub Na Chmelnici.

Od polovice 80. rokov pôsobila kapela pod krycím názvom P.V.O. (Psí vojáci osobně). Prvý oficiálny album s názvom P.V.O. vydala kapela až v roku 1989. Po zmene režimu sa uviedla štúdiovkou Nalej čistého vína, pokrytče (1991) obsahujúcou skladby z 80. rokov. Psí vojáci hrali po roku 1989 nielen v Česku a na Slovensku, ale i v Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Belgicku či Francúzsku.

Skupina pred troma rokmi skončila činnosť, ale tento rok začala znova koncertovať. Úmrtím svojho frontmana a výhradného autora repertoáru však definitívne končí. Zanecháva po sebe vyše 20 štúdiových a živých albumov, posledným je štúdiovka Těžko říct z roku 2003. Medzi najznámejšie piesne kapely patria napríklad Žiletky, Marilyn Monroe či Chce se mi spát.

Spevák, pianista, skladateľ, textár a spisovateľ Filip Topol sa v roku 1994 objavil v snímke Žiletky režiséra Zděnka Tyca, v ktorej boli použité aj piesne kapely. Výnimočný umelec má na konte aj dva sólové štúdiové albumy - Sakramiláčku (1995) a Střepy (1999), a niekoľko knižných titulov, napríklad ako Mně 13 (1995) či Karla Klenotníka cesta na Korsiku (1999).


Zdroj: SITA, TASR, pm
Foto: Facebook.com/psivojaci

Súvisiaci interpreti: Psí vojáci