Je skvelé byť fanúšikom jednej z najrešpektovanejších a najoriginálnejších prog metalových kapiel súčasnosti. No dobre, hudba Opeth je silne eklektická, čerpajúca z odkazov 70. rokov, no Mikael a kamaráti to robia veľmi elegantne. A naživo je to jednoducho med lízať.

Magnet týždňa

Amfiteáter Red Rocks v Colorade je jedno z najepickejších miest, kde možno odohrať alebo zažiť koncert. Po dlhých ôsmich rokoch vydávajú Švédi Opeth nový záznam z koncertu, ktorý sa udial práve tam. Set, ktorý odohrali v máji 2017, otvorili singlovkou Sorceress z rovnomenného posledného albumu. Pokochajte sa fantastickou hrou svetiel, koženými bundami hráčov, ktorí vyzerajú nesmierne cool, ale hlavne tým zvukom. Ten je totiž dokonalý. Koncert na všetkých typoch médií vychádza 2. novembra. (ak)


Šroty týždňa

Okrem množstva skvelej hudby to bol aj pomerne smutný týždeň. Opustila nás frontžena kapely Huntress. 43-ročná Jill Janus podľa správ spáchala samovraždu. Dôvodom bola údajne kombinácia bipolárnej poruchy a schizofrénie, o ktorých Jill viackrát aj verejne hovorila. Prvé informácie o jej úmrtí priniesol jej dlhoročný priateľ Casey Wood na Facebooku. (pm)

Ďalšou ženou, ktorú postretol podobný osud, je dlhoročná manželka frontmana Korn, Jonathana Davisa. Deven Davis s ním strávila spoločných 20 rokov, majú dve deti. Ich manželstvo nebolo posledných pár rokov ideálne, v roku 2016 spevák požiadal o rozvod. Aj keď sa z ich spoločného silvestrovského videa spred pár mesiacov zdalo, že je všetko v poriadku, v piatok 17. augusta Jonathan požiadal o zákaz približovania sa k nemu a ich deťom, na ktoré mala Deven kvôli problémom s drogami zlý vplyv. V ten istý deň ju našli mŕtvu, pričom posledný týždeň bola nezvestná. Bývalá pornoherečka dlhodobo neúspešne bojovala s drogovou závislosťou, šesťkrát bola na liečení. (pm)

Jedna správa na odľahčenie – na Facebooku existuje stránka True Biblical Christians (Praví biblickí kresťania). Ale až takí praví asi nebudú, na čo ich upozornil aj Travis Ryan. Frontmana Cattle Decapitation dožralo, že spomínaná stránka použila ako ilustračný obrázok obal ich albumu Monolith of Inhumanity. Samozrejme bez toho, že by sa spýtali. Travis im teda pripomenul jedno z prikázaní - konkrétne to o kradnutí. A k tomu prihodil ešte pár "milých" slov. Príspevok už medzitým bohužiaľ zmizol, ale Metal Injection ho zaznamenal aj s Ryanovou reakciou. (pm)

Novinky

Agentúra Octopus promotion pácha jeden skvelý koncert za druhým. Najnovšie sa im podaril naozaj príjemný úlovok, keď na 10. februára 2019 zabookovali Stevena Wilsona. Žijeme v dobrých časoch, keď niekdajší líder Porcupine Tree a žijúca progrocková legenda zavíta do nášho hlavného mesta. Veru, veru, tešenie je to preveliké. Wilson zahrá v Refinery Gallery výživný dvojhodinový set v rámci turné k albumu To the Bone, ktorý nedávno oslávil prvé narodeninky. Podporte dobrú hudbu, kupujte lístky na lístocheck.sk a príďte na Wilsona. Možno zaznejú aj staré fláky od PT. (ak)


Ako lepšie začať týždeň, než s informáciou, že Deftonesv štúdiu a pracujú na novej hudbe? No, pár vecí sa našlo, ale aj toto je dosť dobrá správa! Deviata štúdiovka by podľa doterajších vyjadrení kapely mohla vyjsť v 2019, teda len tri roky po celkom úspešnej doske Gore. Zatiaľ vieme len to, že by sa mala zameriavať na gitarové riffy omnoho viac ako jej predchodca. (pm)

Druhou dobrou novinkou je, že na novom albume pracuje aj projekt Killer Be Killed. Ich rovnomenný debut pred štyrmi rokmi zaujal a získal si množstvo priaznivcov z celkom širokého spektra. Dôvodom je najmä obsadenie kapely, v ktorej figurujú také mená ako Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan), Max Cavalera (Soulfly), či Troy Sanders (Mastodon). Informácie priniesol práve Max v rozhovore pre Metal Underground. KBK už podľa neho majú 10 nových skladieb ako demo. (pm)


Strojom času sa k nám z roku 2000 preniesol nový singel Disturbed, v ktorom sa nás banda pýta, či sme pripravení (Are You Ready?). Nuž, sme! Skladba totiž znie ako takmer všetky ostatné. Disturbed ostatne nikdy neboli známi inovatívnosťou a prekvapeniami. Ak vám to ale takto vyhovuje, tak viac rovnakých skladieb si budete môcť vypočuť už v polke októbra na albume Evolution. (pm)


Menej známy, menej úspešný a menej dobrý klon Slipknot s názvom Mushroomhead v piatok vydal DVD Volume III. K nemu vypustili aj video k skladbe, ktorá je už štyri roky stará. Devils Be Damned z The Righteous & The Butterlfly je celkom fajn. Hlavnou zaujímavosťou ale je, že video bolo natáčané vo väznici Shawshank a je (podľa mňa) lepšie ako samotná skladba. (pm)


Turnstile nie sú tradičnou HC kapelou, aj keď k tomuto žánru jednoznačne inklinujú najviac. Vo výbornom videu k výbornej skladbe Bomb / I Don’t Wanna Be Blind parta rozbije týpkovi auto preto, že im prešiel kyticu. Alebo tak nejak to bolo. Super natočené, super nastrihané, skvelá atmoška. (pm)


Ak ale potrebujete niečo dynamickejšie, určite siahnite po novom albume T.C.B.T. od Black Tusk, ktorý vyšiel v piatok. Poslednou pesničkou, ktorú z neho kapela zverejnila, je narezávačka Closed Eye. (pm)


V podobnom duchu - minimálne hudobne - sa nesie aj No Soldier Left Behind od Trappist. Ako naznačuje aj názov ich debutového albumu Ancient Brewing Tactics (staroveké pivovarnícke taktiky), táto kapela je najmä o pive. Aj v ich najnovšom videu sa zameriavajú na ľudí, ktorí nechávajú nedopité pivo. Lebo to sa predsa nerobí. A keby ste to predsa len chceli risknúť, Seržant vám dá päsťou do brucha. (pm)


V prvom singli z albumu A New Kind of Horror nás Anaal Nathrakh trochu zmiatli. Pomerne pokojný song s jasnou štruktúrou a výraznými industriálnymi prvkami pripomínal skôr Fear Factory. Druhá novinka nás už ale ani na sekundu nenechá na pochybnostiach. Obscene as Cancer má všetko - blast beats, "operný" spev, neľudské škriekanie, aj všetko to ostatné, čo k týmto pánom patrí. (pm)

Známy je výstrelok chlapcov z Weezer, keď namiesto žiadaného coveru piesne Africa od kapely Toto vydali najprv skladbu Rosanna. Samozrejme k náprave došlo a spomínaná hitovka sa tiež dočkala skvelej weezerovskej verzie. Rockeri okolo gitaristu Stevea Lukathera teraz vydali poctu Weezeru a predstavili vlastnú verziu hitovky Hash Pipe pôvodne zo zeleného albumu Weezer. No nie je to milé? (ak)

Ukrajinskí stoner metalisti Stoned Jesus získali pre svoj štvrtý album zmluvu s Napalm Records a tak sa právom dostávajú do povedomia o čosi viac. S novým singlom Thessalia sa im to snáď i darí - ide totiž o prudko počúvateľnú grungeovku, ktorej motívy si zapamätáte. Album zvaný Pilgrims kapele vychádza 7. septembra. (ak)


Americkí doom metalisti Castle, ktorí nezabudli na vplyv Black Sabbath, nahrali nový album Deal Thy Fate, pripravený na vydanie 19. októbra. Kapela vedená charizmatickou basgitaristkou Elizabeth Blackwell zosnovala už piate album za deväť rokov svojho fungovania. Slušný výkon. Novinku prezentujú singlom Wait for Dark, ktorá je príjemným výletom do počiatkov heavy metalu. (ak)


Stratovarius nahrali príjemný heavy metalový singel zvaný Oblivion. Skladba vychádza 28. septembra na novom albume Enigma: Intermission 2. Zaujímavý názov, ale čo je ešte zaujímavejšie: kde je číslo 1? Po minútke pátrania zisťujem, že album ideovo nadväzuje na kompiláciu  Intermission, ktorá vyšla v roku 2001 a bude tiež sčasti kompiláciou. Ponúkne 30 minút novej hudby a 50 minút staršieho, raritného materiálu, ktorý predtým nevyšiel. Takže nový album len sčasti. (ak)


Haluze týždňa

Ak potrebujete spríjemniť týždeň, dajte si tento cover Painkiller od Judas Priest v podaní dvoch mladých sestier, ktoré sa skladbu naučili hraním hry Rocksmith. (pm)


Kapela Green Druid sa rozhodla spraviť sériu videí na tému Will It Doom? Pointou je zistiť, či sa dá ten-ktorý riff prerobiť na doomovejšiu nôtu. Začali klasikou Immigrant Song od Led Zeppelin a výsledok je prekvapivo dobrý. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/Opeth

Súvisiaci interpreti: Anaal Nathrakh, Opeth