Po vyše roku sa do Bratislavy vráti jeden z najznámejších hráčov na hang, rakúsky hudobník Manu Delago. Všestranný perkusionista a skladateľ sa s projektom Handmade ukáže týždeň pred Vianocami, vo štvrtok 17. decembra, v priestore súčasnej kultúry A4.

Meno Manu Delago nie je pre slovenské publikum žiadnou neznámou. Vlani vystúpil na troch rôznych domácich festivaloch (Pohoda, Konvergencie a Waves) a jeho koncert na poslednom menovanom festivale v priestoroch Divadla P.O. Hviezdoslava bol naozaj mimoriadnym zážitkom. Tento rok vydal s kvartetom Handmade nový štúdiový album Silver Kobalt, ktorý vyšiel na britskej značke Tru Thoughts (Belleruche, Hidden Orchestra, Hot 8 Brass Band, Alice Russell a ďalší).

Manu Delago už novinku predstavuje po celej Európe, pričom popritom v novembri stihne aj hosťovať na turné The Cinematic Orchestra. Tí sa v Bratislave predstavia už 18. novembra v Starej tržnici. Na samostatný koncert Manu Delaga s kapelou si však fanúšikovia počkajú o mesiac dlhšie, a práve Bratislava bude poslednou zastávkou bude v rámci turné k albumu Silver Kobalt mimo jeho rodného Rakúska. Vystúpenie je súčasťou jesennej série NouveauNu.Night, v rámci ktorej v hlavnom meste Slovenska vystúpia aj Tata Bojs (21. decembra, Ateliér Babylon) a Kings of Convenience (5. decembra, Ateliér Babylon).  


Hudobná cesta tohto 31-ročného hudobníka a skladateľa začala na Univerzite Mozarteum v Salzburgu, kde vyštudoval hru na perkusie. Toto vzdelanie mu ale nestačilo, a preto pokračoval v štúdiu jazzových bicích na britskej Guildhall School of Music and Drama. Tam ho zaujal exoticky znejúci švajčiarsky hudobný nástroj hang, ktorý je už na prvý pohľad výnimočným inštrumentom vzbudzujúcim údiv i nejasné očakávania.

Práve vďaka nemu sa stal tak osobitým muzikantom, ktorého si v ostatných rokoch pre spoluprácu, a to nielen v štúdiu, ale aj na koncertoch, vyhliadla islandská ikona
Björk, sestra Norah Jones Anoushka Shankar a naposledy aj soulová speváčka Joss Stone, s ktorou nahral skladbu Why Don't You. Našťastie, svoje umenie stále predvádza popri hangu aj na iných nástrojoch, čoho svedkami budú všetci, ktorí si 17. decembra nenechajú ujsť jeho intímne "obývačkové" predstavenie v A4 na Karpatskej ulici v Bratislave. 


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér koncertnej série NouveauNu.Night.