Druhý ročník festivalu tvrdej hudby sa uskutoční 15. a 16. augusta v amfiteátri v Jaslovských Bohuniciach. Prípravy vrcholia, lístky sa veselo predávajú a ľudia sa tešia. Najviac asi na americkú legendu hardcore–punku - The Casualties.

Punkáči priamo z New Yorku účinkujú na svetovej scéne už takmer dvadsať rokov, ale HardFest bude ich prvým a zatiaľ jediným koncertom na Slovensku. Ich rýchla a energická hudba určite stojí aj za splnenie hviezdnych požiadaviek, ktoré sú rozpísané na celé štyri strany. Žiadajú presné počty fliaš značkového alkoholu, ktorý sa na Slovensku nepredáva, veľa druhov zeleniny a ovocia, cukríkov a čokolády, mlieko, džem, energetické nápoje a veľa iných vecí.

V programe festivalu tento rok dostáva priestor aj žáner ska. Zastupuje ho Polemic, legenda tohto žánru, ktorá letnými koncertmi a nedávno vydaným albumom najväčších hitov oslavuje 20. výročie svojho založenia. Ďalšou ska kapelou sú obľúbení Ska2tonics.

Riadnu dávku recesie prinesie bratislavská Karpina, kapela, ktorej nič nie je sväté. Ich piesne ako „Doktor Fico“, „Je pápež gej?“ alebo „Nekromanca“ parodujú to, na čo sa nikto iný neodváži. Podobný prístup má aj alternatívna formácia Chiki–liki tua. Ak si ešte spomínate na hit „Laska moja de si“, či na početné nominácie na Aurela, tak to sú oni. Ich šou je nezabudnuteľná, nie nadarmo boli už viackrát nominovaní a v roku 2005 aj ocenení „Zlatým Gunárom“, t. j. cenou Akadémie Humoru Slovenska. Komu bránica vydrží, ten si ju bude môcť napnúť aj vďaka originálnemu moderátorovi festivalu Braňovi Jóbusovi. Frontman Karpatských chrbátov spievajúci najčastejšie v trenírkach a dlhom kabáte moderuje obidva dni, prečíta ukážky zo svojej novej knihy, z pohodlného kresla predstaví svoj projekt Abusus a v sobotu so svojou kapelou odohrá hodinový koncert.

Zo susedného Česka prídu na HardFest tri výborné kapely: X-Core, ktorí sú významnou a obľúbenou kapelou novej vlny metal–hardcoru a na Slovensku je to v roku 2008 ich jediný koncert, melodická punková Houba, ktorá nedávno vydala nový album s uleteným názvom „U Šílena Nesersrny“ a u nás hrá taktiež iba výnimočne. Zmenou v programe je zrušenie vystúpenia českej kapely Šrouby. Namiesto nich sa príde predstaviť objav tohtoročnej koncertnej sezóny, kapela prezývaná „slovenský System of a down“ – Náhodní známi. Ich koncert je nepochybne dobrou správou pre všetkých, čo ich poznajú a bude príjemným prekvapením pre všetkých, ktorí ich ešte nepoznajú. Tento rok dokázali na viacerých slovenských festivalov šokovať – doteraz nikto ani netušil, že u nás hrá takáto výborná kapela.

Minulý rok na HardFeste zožala veľký úspech kapela HT zo Žiliny, preto si zahrá aj tento rok. Ich melodická a energická hudba v kombinácii so zaujímavými textami dokáže rozospievať a zabaviť dav.

Mnohí sa tešia aj na vystúpenie dvoch kapiel gitaristu Pavla „Hiraxa“ Baričáka – Editor (hardcore-punk s viacerými hitmi v repertoári) a Lunatic Gods (čerství držitelia Aurela za najlepší výkon v kategórii hard/heavy).

Pre ortodoxných punkáčov je pripravený Punkreas, Lord Alex a Nekultúra, pre rockerov Vandali, Metropolis, New Black Widow, Slina a Shadow of your mind, pre metalistov Dysanchely, Digitus in Recto, Euphoria, SyraS a Peacemaker.

Pre návštevníkov sú pripravené aj rôzne súťaže s moderátorom Braňom Jobusom, ale aj individuálne súťaže, ako napríklad „Spravte si svoj HardFilm“, ktorá spočíva v tom, že návštevník sa bude snažiť zachytiť na kameru či fotoaparát atmosféru festivalu. Po skončení festivalu budú všetky videá zverejnené a najlepšie z nich organizátori odmenia VIP vstupenkami na budúcoročný HardFest. Podobne bude prebiehať aj súťaž o najlepšiu fotografiu.

Pripravená bude aj anketa, v ktorej sa návštevníci podujatia budú môcť vyjadriť k tomu, akého interpreta by najradšej videli na budúcom ročníku festivalu. Organizátori sľúbili, že sa výsledkami ankety budú zaoberať a že určite oslovia kapely, ktorých meno sa objaví v ankete najčastejšie.

Festival sa koná v amfiteátri, ktorého súčasťou je veľký park, určený na stanovanie. To je spolu s parkovaním v cene vstupenky. Zabezpečená bude aj kyvadlová doprava. Jej presný rozpis nájdete na stránkach festivalu.

Súvisiaci interpreti: Editor, Euphoria, Houba, HT, Chiki Liki Tu-a, Karpina, Metropolis, Nekultura, New Black Widow, Polemic, Punkreas, Ska2Tonics, Vandali