Švédska kapela Backyard Babies patrí (spoločne so spriaznenými krajanmi Hellacopters) k základným pilierom svojráznej škandinávskej rockovej odnože, v ktorej sa originálnym spôsobom miešajú vplyvy hard rocku, punku, glam rocku i metalu.

Výsledkom je hutne (a chutne!) znejúci rock'n'rollový zvuk, v ktorom možno počuť povedomé prvky a riffy pripomínajúce široké spektrum priamočiarych a našlapaných kapiel - od Ramones, New York Dolls či Social Distortion cez Mötley Crüe až po Motörhead. To všetko zahustené a dochutené škandinávskym metalovým zvukom a tradičnou severskou chytľavou melodikou so štipkou nostalgie.

Backyard Babies vďaka tomu všetkému znejú zároveň moderne i ako ľahké retro. Sú odkazom na uvedené žánre a kapely, ale súčasne vdýchli rockovej klasike nový život. Môžu osloviť pestré publikum - od zarytých dlhoročných rockerov až po najmladšiu generáciu, pre ktorú sú žijúcim znovuzrodením odkazu kapiel a žánrov, ktoré formovali rockovú hudbu v druhej polovici 20. storočia.

Svoju veľkú celoživotnú party zahájili Backyard Babies v roku 1987 v malom škandinávskom mestečku Nässjö. V rámci severskej scény na seba po prvýkrát upozornili v roku 1993 prvotinou 'Diesel & Power' a ešte väčší ohlas vzbudili o štyri roky neskôr platňou 'Total 13'. Do dnešného dňa majú na konte šesť dlhohrajúcich albumov - ten posledný, tohtoročný, hrdo nesie eponymický názov a vzbudzuje podobne nadšené ohlasy a emócie ako oslavovaný album 'Total 13'.

Backyard Babies na svojom albume i tentokrát jasne deklarujú, že pokiaľ budú oni nažive, rock'n'roll nikdy nezomrie. Rázne sa pripomínajú všetkým, ktorí pod dojmom masívneho prílivu žánrovo podobných kapiel zabúdajú, kto je tu vlastne "kráľom". Album je plný priamočiarych vypaľovačiek so silnými melódiami a poctivými riffmi a naviac z nej srší odzbrojujúce nadšenie pre vec. Oproti iným žánrovo spriazneným kapelám znie táto švédska štvorica omnoho odľahčenejšie a melodickejšie, najmä kvôli výrazným refrénom, ktoré miestami chytajú až popový nádych.

A predovšetkým je pri ich hudbe jasné, že sa kapela aj po viac než 20 rokoch na scéne stále dobre baví tým, čo robí. "Život je na to, aby sme si ho užili!" parafrázujú Backyard Babies heslo, ktoré úplne vystihuje to, čo sa snažia ďalej posunúť aj prostredníctvom svojej hudby.

Presvedčiť sa o tom môžete v piatok 28. novembra v pražskom Rock Café alebo o deň neskôr v klube Randal v Bratislave.

Rolu predskokana budú zastávať štokholmskí Skiller, partia nabrúsených metalrockerov, ktorí sú mladí, hladní a svoju energickú hudbu chcú prevariť ako to len pôjde. V auguste po prvýkrát na vlnách národného švédskeho rádia, v októbri po prvýkrát na MTV a v novembri premiérovo v hlavnom meste Českej republiky i Slovenska. Po boku švédskych Backyard Babies sa predstavia aj ich domáci obdivovatelia - obľúbená česká formácia Phantoms on Fire, ktorá sa pohybuje v podobných žánrových vodách ako ich slávnejší severskí kolegovia.

Backyard Babies (SWE) + Skiller (SWE) + Phantoms on Fire (CZE)
piatok 28.11. - Rock Café, Praha
sobota 29.11. - Randal klub, Bratislava

Vstupenky na pražský koncert sú k dispozícii vo všetkých bežných predpredajných sieťach Obscure Promotion. Viac informácií na webe www.obscure.cz. Informácie o bratislavskom koncerte nájdete aj na stránke www.openrock.sk.

Súvisiaci interpreti: Backyard Babies