V Spojených štátoch sa Vianoce stali veľkým biznisom v hudobnom priemysle ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia. A možno ešte o nejaké to desaťročie skôr. Platne s tradičnými koledami v netradičných i konzervatívnych úpravách, nové vianočné piesne – to všetko zmenilo za posledné polstoročie tvár Vianoc západnej civilizácie. Dnes vám prinášame „vianočné hity“ rockera Jona Bon Joviho. A k tomu bonus na záver...

'Please Come Home For Christmas' je piesňou, ktorá sa po prvýkrát objavila v roku 1960. Pochádza z pera speváka Charlesa Browna. Do prvej stovky rebríčka Billboard sa však dostala až nasledujúci december. No. 1 to však nebol, singel skončil na 76. mieste. Ďalších deväť sezón bodoval v takzvanom Vianočnom rebríčku (Christmas Singles Chart). Vytúžená prvá priečka prišla až v roku 1972.

Pieseň si napriek kostrbatej ceste na pomyselný komerčný vrchol získala srdcia množstva hudobníkov. Existuje viac ako tridsať všeobecne známych verzii 'Please Come Home For Christmas' v podaní takých hviezd, akými sú James Brown, Eagles, B. B. King, Mariah Carey, Vonda Shepard (známa predovšetkým zo seriálu o Ally McBealovej) či skupina Bon Jovi.

Tí nahrali tento hit v roku 1992. Vyšiel na vianočnej kompilácii 'A Very Special Christmas 2' a zároveň i ako singel, ktorý je pozoruhodný aj spoločnou intímnou fotografiou Jona Bon Joviho s modelkou Cindy Crawfordovou.


Bon Jovi: 'Please Come Home For Christmas' (1992)

Jednotka spomínanej kompilácie sa objavila ešte dva roky predtým. Vtedy Bon Jovi prispeli piesňou, ktorá sa neskôr dostala na B stranu singla 'Keep The Faith' (1992). Volá sa 'I Wish Everyday Could Be Like Christmas'. Verzia v našom videotipe pochádza z koncertu, ktorý sa konal pred Vianocami roku 2005.


Bon Jovi: 'I Wish Everyday Could Be Like Christmas' (live, 2005)

No a do tretice vianoční Bon Jovi ešte raz. Pieseň 'Blue Christmas' vznikla koncom štyridsiatych rokov 20. storočia. Klasické country o neopätovanej láske počas vianočných prázdnin prerobil v roku 1957 na svoj rock'n'rollový obraz Elvis Presley. Po ňom prišli na svet ďalšie desiatky zaujímavých i otravnejších verzií. Z tých vydarenejších spomeňme Sheryl Crow, Johnyho Casha či Chrisa Isaaka. A samozrejme skupinu Bon Jovi. Tá po 'Blue Christmas' - "Modrých Vianociach" – siahla v roku 2001. Opäť pri príležitosti kompilácie 'A Very Special Christmas', tentokrát s poradovým číslom päť.


Jon Bon Jovi: 'Blue Christmas' (live)

Keď sme už toho Elvisa spomínali, pridávame aj jeho verziu. Teda tú, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za najznámejšiu zo všetkých z tých, ktoré uzreli svetlo sveta. Video pochádza (pravdepodobne) z konca šesťdesiatych rokov minulého storočia a patrí do Elvisovho „obdobia Las Vegas“.


Elvis Presley: 'Blue Christmas' (live, cca 1968)

Text: Peter Lehotský
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: B. B. King, Eagles, Elvis Presley, Chris Isaak, James Brown, Johnny Cash, Mariah Carey, Sheryl Crow, Vonda Shepard