Rodina speváka Boba Marleyho, ktorý opustil tento svet ako tridsaťšesťročný ešte začiatkom osemdesiatych rokov, na ňom zarába dodnes. A nielen vďaka predajnosti nosičov s jeho hudbou. Nedávno totiž poskytla licenciu na používanie spevákovho mena a podobizne na celej sérii produktov od odevov až po videohry. V minulosti v tejto súvislosti došlo ku škandálu, v ktorom sa snažila Marleyho vdova zakázať cigarety nesúce meno jej manžela – okrem tabaku obsahovali aj marihuanu.

Podľa amerického magazínu Billboard.com sa aktuálna licencia viaže na topánky, potraviny, suveníry, cestovnú batožinu, hudobné nástroje a sladkosti. Spoločnosť Hiclo Consumer Capital získala právo pomenovať svoje výrobky aj podľa názvov niektorých Marleyho piesní: 'One Love', 'Three Little Birds' či 'Catch A Fire'. Spoločnosť zaplatila za tieto práva 20 miliónov dolárov (asi 15,6 mil. eur).

Najstaršia dcéra Boba Marleyho – Cedella – potvrdila pre vysielanie britskej stanice BBC aj skutočnosť, že meno a podobizeň jej otca, ako aj názvy jeho hitov, sa môžu v budúcnosti objaviť aj ako mená hotelov, piva, či slúchadiel.

Text: Peter Lehotský
Foto: NME.com

Súvisiaci interpreti: Bob Marley