V stredu 25. novembra patrila viedenská Stadthalle s celkovou kapacitou 16-tisíc miest švédskej kapele Mando Diao. Táto aréna s viac ako 50-ročnou tradíciou pred nimi hostila hviezdy svetovej hudby ako Frank Sinatra, Queen, The Rolling Stones alebo Oasis. Svoje zastúpenie tu malo aj Slovensko. Divákov pred hlavným chodom večera zahrievali stále populárnejší Lavagance.

Tí už nie sú žiadni zelenáči.

Kapelu založili v roku 2004 a za ten čas toho stihli naozaj dosť.

Okrem pravidelných samostatných koncertov a festivalových vystúpení im na svojich slovenských koncertoch úlohu prekapely zverili Depeche Mode alebo Duran Duran.

Spolupracovali tiež s britským hudobníkom Eddiem Stevensom, ktorý im remastroval ostatný album 'Divine Darkness'. Bratislavské zoskupenie v zložení Marek Rakovický (spev, gitara), Vincent Susol (basgitara, spev), Viliam Bujnovský (klávesy), Marek Gregor (bicie) a Mario Smashing (gitara, spev) dostalo na pódiu priestor od pol ôsmej večer. Počas ich 30-minútového koncertu odzneli najznámejšie skladby ako 'Miles' či 'Orthodox Experience'. Výhoda ich voľby sa ukázala, keď z prvých radov pod pódiom bolo počuť hlavne slovenské ctiteľky. Všeobecne sa hľadisko zapĺňalo veľmi pomali. Koncert Slovákov ochudobnený o výraznejšie svetelné efekty tak sledovala ani nie z polovice zaplnená hala.




Lavagance: 'Orthodox Experience' (Live @ Wienner Stadthalle)

Mando Diao začali viedenskú časť v rámci Give Me Fire Tour okolo pol deviatej večer. Obecenstvu ponúkli široký prierez svojej tvorby, ktorá zahŕňa päť štúdiových albumov: 'Bring 'Em In' (2002), 'Hurricane Bar' (2004), 'Ode To Ochrasy' (2006), 'Never Seen The Light Of Day; (2007) a 'Give Me Fire' (2009). Za prelomový pre ich kariéru sa považuje druhý v poradí, 'Hurricane Bar', z ktorého odzneli aj známe skladby 'God Knows', 'You Can't Steel My Love' alebo 'All My Senses'. Svoj najnovší hit 'Dance With Somebody' z albumu 'Give Me Fire', ktorým si zabezpečili celosvetovú pozornosť, ponúkli obecenstvu ako jeden z dvoch prídavkov. Tým sa ich 90-minútové vystúpenie skončilo.


Mando Diao: 'Dance With Somebody' (Live @ Wiener Stadthalle)

Mando Diao sa do súčasnej podoby formovali postupne od roku 1995. Dvaja zakladajúci členovia Björn Dixgård a dnes už bývalý člen Daniel Haglund striedali spoluhráčov dovtedy, kým sa nenašli dvaja s ambíciou posunúť kapelu ďalej. Bol to už spomenutý Dixgård (spev, gitara) a nový gitarista Gustaf Norén. Spolu s ďalšími aktuálnymi členmi, ktorými sú Carl-Johan Fogelklou (basová gitara), Samuel Giers (bicie) a Mats Björke (piáno, klávesy, organ), mohol začať rockový príbeh s názvom Mando Diao.

Stredajší večer sa určite nedá považovať za udalosť roka. Za daných okolností by koncertu určite viac prospel komornejší priestor typu estrádnej sály bratislavského Parku kultúry a oddychu. Je však sympatické, že organizátor megafestivalov v blízkosti našich hraníc, akými nesporne cez leto boli Nova Rock (Metallica, Kaiser Chiefs, Faith No More a. i.) a Frequency Festival (Radiohead, The Prodigy, Pendulum...) preukázal odvahu a ochotu zveriť úlohu predkapely momentálne jednej z najprogresívnejších slovenských skupín. Lavagance si to svojím prejavom a snahou určite zaslúžia.



Text & foto & video: Igor Daniš – Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lavagance, Mando Diao