Žena tisíc a jednej tváre, Emilie Autumn, žije momentálne život speváčky a preto sa rozhodla aktivizovať svoju nekonvenčnú sprievodnú kapelu The Bloody Crumpets a vyraziť s ňou na veľké európske turné. Kabaretné kostýmy, teatrálna show a mix alternatívnej elektroniky, industrialu, gothic rocku a punku sú priam ideálnou kulisou k oslave (i bojkotovaniu) sviatku zamilovaných. Práve 14. februára sa totiž Emilie predstaví v bratislavskom klube Randal.

O deň skôr navštívi so svojou kapelou klub Exit Chmelnice v Prahe.

Nech už sa americká speváčka a multiinštrumentalistka rozhodne Sv. Valentína osláviť alebo nie, slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na jej totálne výstrednú, zábavnú, ale hlavne nádherne zvrátenú show, ktorá je lahôdkou nielen pre uši ale aj pre oči.

Čo iné však možno čakať od ženy, ktorá verí, že každá žena je víla a ktorej pes nosí krídielka a je svojou paničkou nazývaný "fairy-dog"? Na jednej strane je Emilie Autumn samá extravagancia, na strane druhej je to neuveriteľne talentovaná a všestranná umelkyňa.

B I O G R A F I A

Už vo svojich štyroch rokoch sa začala učiť hrať na husle, neskôr na konzervatóriu vyštudovala hudobnú kompozíciu, dirigentstvo a históriu hudby. Jej najväčším vzorom bol famózny huslista Nigel Kennedy, ktorý spolu s Jimi Hendrixom dodnes patrí medzi jej najčastejšie citované inšpirácie. Od tej doby pridala k husliam aj hru na piano, violu alebo klavičembalo. Postupom času začala Emilie poburovať svoje okolie extravagantným správaním, vzhľadom a obliekaním, pre ktoré boli už v časoch štúdia na konzervatóriu typické utiahnuté korzety, ťažké topánky a dlhé fialové či ohnivo červené vlasy. Následne začala sama študovať rôzne hudobné smery, najmä jazz, rock a stredoveké, renesančné a barokové melódie. S týmito žánrami začala pracovať a pomaly sa tak rodil mix, ktorý je pre jej hudbu charakteristický dodnes.

V sedemnástich rokoch nahrala debutový album 'On a Day', ktorý je okrem prerábok známych skladateľov tvorený aj niekoľkými autorskými skladbami. Na ďalšom nosiči s názvom 'Enchant' (2003) je to už z hľadiska kompozície typická Emily v podobe, ktorá je základom jej tvorby dodnes. Album ponúkol kombináciu rocku, kabaretu, klasiky ale aj írskej ľudovej hudby, ktorú kritici označili za "fantasy rock". Práve s týmto materiálom sa Emilie dostala do povedomia širšieho okruhu fanúšikov nielen doma v USA ale aj v Európe. K ďalšiemu zviditeľneniu jej pomohla spolupráca s Courtney Love, s ktorou Emilie ako anarchisticky ladená huslistka absolvovala svetové turné a následne sa podieľala aj na jej albume 'America's'.

Počas práce na svojom ďalšom albume 'Opheliac' (2006), ktorý začala ako prvý nahrávať so svojou novou, čisto ženskou, sprievodnou kapelou The Bloody Crumpets, dostala ponuku spolupracovať s ďalšou výraznou osobnosťou hudobnej scény - gitaristom a spevákom Smashing Pumpkins, Billym Corganom. Na albume predstavila viaceré nové originálne postupy - k elektrickým husliam sa pridal zvuk bicích, klavičembala a prekvapivo agresívny spev. Súčasťou dvoj-CD je 'Opheliac' je aj niekoľko veľmi temných piesní, v ktorých Emilie sa vyspievala zo svojej bolesti zo znásilnenia, ktorého obeťou sa stala v mladosti.


Emilie Autumn - 'Misery Loves Company' live

Už plne etablovaný hudobný štýl, ktorý sama nazýva "victoriandustrial" (spojenie viktoriánskej klasiky a industrialu), možno počuť aj na jej zatiaľ poslednom dvojalbume 'Laced/Unlaced' (2007), z ktorého boli niektoré skladby použité v soundtracku známeho hororu Saw. V roku 2007 vydala aj album raritných skladieb, remixov a coverov 'A Bit o' This & That'.

Meno Emilie Autumn je na poli alternatívneho umenia už dobre známym pojmom, nových a nových fanúšikov si získava najmä vďaka spojeniu hudobného koncertu s kabaretne-teatrálnou show. Okrem hudobného nadania v sebe objavila aj návrhársky talent, ktorý plne korešponduje s jej hudbou. V roku 2006 tak predstavila poriadne uletenú kolekciu oblečenia, ktorej štýl charakterizovala slovom "puktoriánsky" a ktorá sa najmä u mládeže stala veľkým hitom. Jej všestrannosť sa prejavuje aj v súčasnosti - v rámci vlastnej agentúry sa venuje aj produkčnej práci, píše básne a rozprávky pre dospelých, má vlastnú módnu značku a nedávno sa začala venovať i natáčaniu krátkych filmov.

Emilie Autumn & The Bloody Crumpets (USA)

sobota 13. 2. 2010 - Praha, Exit Chmelnice
nedeľa 14. 2. 2010 - Bratislava, Randal Club

Vstupenky na koncerty Emilie Autumn v Prahe a v Bratislave je možné zakúpiť vo všetkých bežných predpredajoch Obscure promotion.

Súťaž o 2 x 2 voľné vstupy prebieha TU.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z Obscure promotion. Viac na webe Obscure.cz alebo na tel. číslach +420 774 220 183 a +420 775 095 666.

--
Foto: Myspace.com/emilieautumn

Súvisiaci interpreti: Emilie Autumn