Minulý týždeň sa v známej bratislavskej kaviarni Café Scherz na Palisádach uskutočnil krst debutového albumu mladého slovenského zoskupenia Porque Tango. Názov Porque Tango znamená v španielčine rovnako otázku "Prečo tango?" ako aj odpoveď "Lebo tango". Toto teleso zložené z nadšených mladých slovenských hudobníkov sa špecializuje na štýlovo čistú interpretáciu argentínskeho tanga – vášnivej, nostalgickej i noblesnej hudby s charakteristickým rytmom.

CD nosič Porque Tango presents Astor Piazzolla, ktorý pokrstil Juraj Kušnierik, obsahuje trinásť skladieb výlučne z pera vynikajúceho argentínskeho skladateľa a hudobníka Astora Piazzollu. Nástrojové zloženie typické pre argentínske tango je zároveň základným obsadením skupiny Porque Tango: bandoneón – Martin Chovanec, husle - Jozef Ostrolucký, klavír – Ladislav Fančovič a kontrabas - Pavol Kušík.

Aby sa zachovala autenticita jednotlivých aranžmánov ako ich nahral sám Astor Piazzolla, boli k spolupráci na tomto CD prizvaní aj hostia: speváčka Janka Dekánková v skladbách Yo Soy María, Oblivion a Che Tango Che, gitarista Michal Matejka v skladbách Libertango, Milonga Del Ángel, La Muerte Del Ángel, Resurrección Del Ángel, Tango Apasionado a Bailongo a saxofonista Miroslav Poprádi v skladbe Tango Apasionado.

CD bolo nahrané počas dvoch dní v júli 2010 v Empírovom divadle v Hlohovci akusticky bez použitia overdubbingov. O zvukovú kvalitu sa postaral Rostislav Pavlík, ktorý je zároveň aj producentom a vydavateľom tohto CD nosiča.

Argentínske tango vo svojej hudobnej i tanečnej podobe symbolizuje vzťah medzi mužom a ženou - sexuálnu vášeň, intimitu, napätie, smútok ale i rešpekt a úctu. Spočiatku sa v rytme tanga prepletalo nohami v tzv. orillas - predmestiach Buenos Aires, v prostredí obývanom prisťahovalcami prichádzajúcimi za prácou do veľkomesta. Postupne sa tango dostávalo z predmestí do centra a v priebehu 20. až 40. rokov dvadsiateho storočia sa stalo priam masovou záležitosťou presahujúcou veľkomesto i Argentínu. Dnes vábi argentínske tango nielen na uliciach či v tmavých krčmičkách, ale je i neodmysliteľnou súčasťou prestížnych svetových koncertných sál a festivalov.

Skupina Porque Tango vznikla v roku 2007 v Bratislave. Jej členmi sú hudobníci so skúsenosťami z rôznych žánrov a so zanietením pre latinskoamerickú hudbu. Počas svojej krátkej existencie Porque Tango účinkovalo na rôznych domácich aj zahraničných podujatiach a festivaloch. V roku 2010 skupina vystúpila na podujatiach ako Popradská hudobná jar, 24 hours piano v Dolnom Kubíne, festival Bažant Pohoda v Trenčíne, Kremnické gagy a iné. Súčasťou aktivít telesa je aj účinkovanie na tanečných večeroch, ktoré sa nazývajú Milongy. Porque Tango mali možnosť v tomto roku predstaviť sa na Milongách v Bratislave, Banskej Štiavnici, vo Viedni, Salzburgu, Linzi či Trieri.

Redakciu Hudba.sk informovala Katarína Ovseníková. Viac sa o hudobníkoch Porque Tango dozviete na webovej stránke Porquetango.sk.

--
Foto: Myspace.com/porquetango

Súvisiaci interpreti: Porque Tango