Prešovská kapela Raindown zaujala albumom Inkognito z viacerých uhlov pohľadu a jedným z nich je aj poctivá textárska práca Jozefa Husovského s Mimou Roguľovou. "Keď som navrhol názov Inkognito, motivovalo ma vedomie, že skvelý album, ktorý za sebou nemá nadnárodného garanta, sa do rádií jednoducho nedostane. Exupéryho ošúchaný, ale o to pravdivejší výrok však hovorí, že podstatné veci sú očiam neviditeľné," vysvetľoval Jozef Husovský.

"Žijeme v dobe, kedy nám nielen podstatné, ale aj dobré veci pretekajú cez prsty rýchlosťou Usaina Bolta. V titulnej piesni albumu vysvetľujem, že Inkognito je niekto, kto existuje, len ho treba nájsť a dať mu vlastné meno. Pre mňa to znamená, obľúbiť si ho," dodal. Jozef Husovský pritom spolupracoval predovšetkým so spevákom a gitaristom Petrom Debnárom.

"Texty pre Petra nie sú presným kopírovaním jeho životných zážitkov. Jeho životné rozpoloženia mi poskytli maliarske plátno, no žiadny z textov nie je absolútne presným zrýmovaním nejakého konkrétneho príbehu. Keby som mal iba vtesnať danú tému do krížovky piesňových fráz a nemohol by som do toho vložiť aspoň trochu seba, nerobil by som to," priznal Husovský, ktorý má najosobnejší vzťah k skladbe Rozprávka.

Album Inkognito ponúka jedenásť skladieb, v ktorých intímne spovede prepájajú rockové linky kombinované v hraniciach od vášne po melanchóliu. Tretia platňa Raindown je však zaujímavá aj personálnym obsadením. Kapela a hostia - M. Husovský, M. Szirmai, J. Pastričák či D. Špiner zladili svoje schopnosti, aby vytvorili jedinečnú nahrávku. "Album Inkognito na mňa pôsobí veľmi, veľmi dobre. Pre mňa je to jeden z najlepších albumov vydaných na Slovensku v roku 2010. Škoda len, že sa hudba zmenila na biznis, a preto si ho všimne menej ľudí, ako by mohlo," zdôraznil napokon Jozef Husovský.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Imrich Makó z GRAND STUDIO.

Súvisiaci interpreti: Raindown