Belgická alternatívno-rocková skupina dEUS, ktorá sa tento rok predstavila na letnom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne, sa koncom zimy vráti na Slovensko. Skupina z Antverp sa 5. marca 2012 predstaví v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). Okrem Bratislavy kapela v marci zahrá aj v hlavných mestách ďalších európskych krajín - v Prahe, Ľubľane, Záhrebe a Budapešti. Ešte predtým, konkrétne v nedeľu 4. decembra vystúpi vo viedenskom Gasometri.

Päťčlenná skupina dEUS, ktorá na scéne pôsobí už 20 rokov, vydala dosiaľ šesť štúdiových albumov a ako jednej z mála kapiel z Beneluxu sa jej podarilo presadiť aj na Britských ostrovoch. Vo svojej tvorbe sa členovia skupiny inšpirovali Frankom Zappom či Tomom Waitsom. Najnovší album Keep You Close obsahujúci deväť skladieb vydali v septembri. V Belgicku sa hneď v prvý deň od vydania predalo viac ako 10-tisíc kópií.

Zaujímavosťou je fakt, že slovenská skupina Billy Barman sa pri tvorbe názvu inšpirovala práve kapelou dEUS. Ich spevák sa totiž volá Tom Barman.


dEUS - Constant Now (z albumu Keep You Close, 2011)

--
Zdroj: SITA
Foto: SITA/Jozef Jakubčo