Americká bluesová speváčka Etta James v piatok vo veku 73 rokov v kalifornskej nemocnici prehrala boj s leukémiou. Speváčka trpela okrem iného i demenciou, Alzheimerovou chorobou, zlyhávali jej obličky a údajne sa už nedokázala sama ani podpísať. "Príčinou smrti boli komplikácie súvisiace s leukémiou. Jej manžel Artis Mills a synovia boli pri nej. Je to obrovská strata pre jej rodinu, priateľov a fanúšikov po celom svete," uviedol speváčkin manažér a blízky priateľ Lupe De Leon.

"S Ettou som pracoval viac než 30 rokov. Bola mojou priateľkou a navždy mi bude chýbať. Bola skutočným originálom, dokázala zaspievať čokoľvek," dodal. Kariéra Etty James, ktorej pravé meno je Jamesetta Hawkins, sa začala po stretnutí 14-ročnej začínajúcej speváčky s hudobníkom Johnnym Otisom, ktorý zomrel len pár dní pred ňou. Ten jej pomohol presadiť sa so skupinou The Peaches a tiež jej vymyslel umelecké meno.

Jej prvým sólovým hitom bola skladba All I Could Do Was Cry, po ktorej v roku 1960 nasledoval debutový album At Last!. V sedemdesiatych rokoch sa stala závislá na drogách a podľa jej slov ju heroín takmer zabil, úspešne však absolvovala liečenie a vrátila sa na hudobnú scénu. Počas sólovej kariéry nahrala 29 štúdiových albumov a na konte má legendárne hity ako At Last, I'd Rather Go Blind či Tell Mama.

Etta James - At Last

Získala šesť ocenení Grammy a 17 Blues Music Awards. V roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2001 do Bluesovej siene slávy. V rebríčku 100 najlepších spevákov všetkých čias magazínu Rolling Stones sa James umiestnila na 22. mieste a v rebríčku 100 najlepších umelcov na 62. mieste.

Etta James sa do úzadia stiahla v januári 2010, keď ju prijali do nemocnice s viacerými zdravotnými problémami vrátane infekcie krvi. V stredu 25. januára by oslávila 74. narodeniny.

"Toto je obrovská strata. Etta James je jednou z najlepších speváčok našich čias. Mala som obrovské šťastie, že som stretla takúto kráľovnú. To, že som si ju zahrala vo filme, ma naučilo veľa vecí o sebe. Inšpirovala ma k tomu, aby som sa stala silnejším umelcom. Keď bez akejkoľvek námahy otvorila ústa, počuli ste jej bolesť a triumf. Nebála sa. Bude nám chýbať," vyjadrila sa na svojej webstránke americká speváčka Beyoncé Knowles, ktorá si Ettu James zahrala v snímke Cadillac Records (2008) a jej skladbu At Last zaspievala prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho manželke na inauguračnom bále v roku 2009.

Beyoncé - All I Could Do Is Cry (z filmu Cadillac Records, 2008)

Bluesová speváčka zomrela v náručí svojich dvoch synov. Podrobnosti o tom, ako skonala, prezradili magazínu People. "Stihol som jej povedať všetko, čo som potreboval. Povedal som jej, že ju mám rád a že bola úžasná matka, ktorú miluje aj jej sedem vnúčat," spomínal Donto James. Štyridsaťtriročný muž tiež vysvetlil, že aj keď speváčka už nedokázala rozprávať, naznačovala, že mu rozumie. "Spýtal som sa jej, či počula, čo som povedal, a ona zažmurkala a pozrela sa na mňa. Pritom predtým nereagovala," vysvetlil. Jeho brat Sametto James je podľa jeho slov na svoju matku veľmi hrdý a je jej vďačný. "Nechcel by som, aby zomrela inde ako v našom náručí," vyjadril sa.

Reakcie osobností na úmrtie Etty James:

"Nech v pokoji odpočíva jedna z najvplyvnejších speváčok na svete Etta James. Budeš nám chýbať." (speváčka Mariah Carey)

"Etta James... Jeden z najlepších hlasov všetkých čias... Odpočívaj v pokoji." (hudobník Bryan Adams)

"Ďakujeme za piesne, ktoré si nám všetkým darovala. Odpočívaj v pokoji." (herečka Jessica Alba)

"Tvoj hlas a boj inšpiroval mňa i mnohých ďalších. Som rada, že prostredníctvom nahrávok môžu ľudia žiť večne." (speváčka Pink)

"Zbohom Etta James. Budeš mi chýbať. Práve počúvam At Last." (spevák skupiny Duran Duran Simon Le Bon)

"Ďakujem za mnoho romantických chvíle, za ktoré vďačíme tvojej hudbe." (hudobník Nathan Followill)

"Chcem vyjadriť svoj rešpekt, ocenenie a lásku za všetku úžasnú hudbu a radosť, ktorú Etta James dala svetu." (will.i.am z Black Eyed Peas)

"Odpočívaj v pokoji, Etta James. Modlím sa za teba a tvoju rodinu." (speváčka Chaka Khan)

"Jediná svojho druhu. Čistá duša. Ďakujeme ti za to, že si nás poctila svojim úžasným talentom a prítomnosťou!" (speváčka Kelly Rowland)

Etta James - I'd Rather Go Blind

"Odpočívaj v pokoji, Etta James." (raper Snoop Dogg)

"Odpočívaj v pokoji, nádherne emotívna Etta James. Navždy budeš v našich srdciach a rádiách. Aký úžasný hlas, smutná strata." (speváčka LeeAnn Rimes)

"Bože môj, dnes sme stratili Ettu James. Nech odpočíva v pokoji a ďakujeme za úžasný spev, ktorý nám tu zanechala. Bude mi chýbať." (speváčka Cyndi Lauper)

"Etta James, budem ti navždy vďačná za tvoj hlas a dušu. Odpočívaj v pokoji." (líderka skupiny Paramore Hayley Williams)

"Práve mi povedali, že legendárna Etta James zomrela. Tvoj hlas bude žiť navždy. Vždy ťa budem vnímať ako inšpiráciu." (speváčka Jessie J)

"Veľmi ma zarmútilo úmrtie skvelej Etty James a budem navždy vďačný za dar, ktorým ma požehnala" (raper Flo Rida)

"Odpočívaj v pokoji, Etta James, jedna z posledných z éry spevákov, akých už nikdy neuvidíme." (spevák Mika)

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Jeff Christensen

Súvisiaci interpreti: Etta James