Na zoznam účinkujúcich 20. ročníka maďarského festivalu Sziget pribudlo v stredu ďalších 9 interpretov. Na podujatí, ktoré sa bude konať 6. až 13. augusta v Budapešti, vystúpi LMFAO, The xx, Paolo Nutini, Anna Calvi, The Ting Tings, Glasvegas, Katzenjammer, Flying Lotus a Fink.

Redfoo a SkyBlu alias LMFAO zaujali už prvým albumom Party Rock (2009), no skutočný prelom zaznamenali až s jeho nasledovníkom s názvom Sorry for Party Rocking (2011), ktorý obsahuje hity Party Rock Anthem a Sexy and I Know It. Londýnska kapela The xx ukázala svoj potenciál v roku 2009, keď vydala svoj eponymný debutový album. Formácia zaň získala prestížnu cenu Mercury Prize. V súčasnosti hudobníci pracujú na druhej štúdiovke, ktorá by mala vyjsť ešte tento rok.

LMFAO - Party Rock Anthem / Sexy And I Know It (live - American Music Awards 2011)

Dvadsaťpäťročný Paolo Nutini má talianske korene ale žije a pôsobí v Škótsku. Je jedným z najtalentovanejších pesničkárov a špičkou na folk-bluesovej scéne. V roku 2006 vydal debutový album These Streets, ktorý ho vyniesol na vrchol britského rebríčka. Jeho druhý album vyšiel v roku 2009 pod názvom Sunny Side Up. Anna Calvi patrí medzi ďalšieho inšpiratívneho zástupcu britskej hudobnej scény, čo dokazujú jej nominácie na ocenenie Mercury Prize a Brit Award. Rodáčka z Londýna na Szigete predstaví svoju debutovú eponymnú nahrávku, ktorá vyšla vlani v januári.

Anna Calvi - Desire (live, 2011)

Aj zvyšné z novo potvrdených mien patria medzi svetovú špičku vo svojich žánroch. The Ting Tings slovenskému publiku netreba predstavovať, v roku 2009 zaujali na Pohode. Škótski Glasvegas takisto patria medzi zaujímavé mená mladej britskej gitarovej scény, vlani vydali už tretí album s názvom Euphoric Heartbreak. Nórska kapela Katzenjammer sa zviditeľnila vďaka kombinovaniu rôznych žánrov od popu cez folk a country až po balkánsku hudbu, a tiež využívaním viac než 25 hudobných nástrojov, vrátane netradičných inštrumentov ako sú akordeón, balalajka, ukulele či melodica.

Katzenjammer - Rock Paper Scissors (live, 2011)

Americký DJ a producent Flying Lotus patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti súčasnej elektronickej a experimentálnej scény. Jeho albumy Los Angeles (2008) a Cosmogramma (2010) vyšli na prestížnom britskom labeli Warp Records, sám je zakladateľom vydavateľstva Brainfeeder, ktorý od roku 2008 posúva hranice inštrumentálneho hip-hopu a elektronickej hudby. Fink je zase menom, ktoré sa spája so značkou Ninja Tune. Jeho intímne pesničky s prvkami folku, dubu a elektroniky sme niekoľkokrát počuli aj na Slovensku.

Flying Lotus - MmmHmm

Už skôr organizátori oznámili, že na jedno z najväčších európskych hudobných podujatí zavítajú The Stone Roses, Placebo, Hurts, The Horrors, Friendly Fires, Noah And The Whale, The Subways, Crystal Fighters, Mando Diao, Korn, Magnetic Man, The Vaccines, dEUS, Two Door Cinema Club, Steve Aoki, Axwell, Beatsteaks, Ministry, Bebel Gilberto a Caro Emerald.

Sziget festival navštívilo vlani v súčte siedmich dní 380-tisíc ľudí z desiatok krajín sveta. Týždňová permanentka s kempingom na 20. ročník festivalu stojí v predpredaji 195 eur. Od 1. mája sa cena zvýši na 225 eur. Päťdňová permanentka bez kempingu sa dá kúpiť za 165 eur, po 1. máji za 195 eur. Jednodňovú vstupenku si záujemcovia môžu zakúpiť už za 40 eur, po 1. máji za 45 eur.

Pre návštevníkov Szigetu zo Slovenska je výhodou, že Budapešť je pomerne prístupná a to autom, vlakom i autobusom. Cesta z Bratislavy až k areálu Szigetu trvá autom dve hodiny, z Košíc sa dá do maďarskej metropoly dostať pohodlne za tri hodiny.

Aktualizácia (1.4.2012): Vstupenky na Sziget festival 2012 si môžete zakúpiť na stránke listky.hudba.zoznam.sk.

Informácie zverejnila webová stránka szigetfestival.sk.

Zdroj: SITA, pm
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: LMFAO, Paolo Nutini