Z nového roka neubehli ešte ani tri týždne a hip-hopový svet už zasiahla prvá smutná správa. V nedeľu 18. januára totiž vo veku 26 rokov zomrel A$AP Yams, ktorý bol jedným zo zakladateľov kolektívu A$AP Mob. Príčina úmrtia zatiaľ nie je pre verejnosť známa, o predávkovanie však údajne nešlo.

A$AP Yams, vlastným menom Steven Rodriguez, založil A$AP Mob v roku 2007 ako sedemnásťročný, pričom ďalšími spoluzakladajúcimi členmi boli A$AP Bari a A$AP Illz. Formácia sa stala známejšou v roku 2012, keď vydali mixtape Lords Never Worry, pričom vôbec najznámejším členom početného kolektívu je A$AP Rocky. Na Yamsovo úmrtie zareagovalo množstvo známych mien hip-hopu, pričom rapper a zosnulého blízky priateľ Joey Fatts nahral na jeho počesť aj skladbu s názvom Stevie World.

Joey Fatts - Stevie World

Teraz sa na chvíľu presunieme na Slovensko, kde sa počas uplynulého týždna urodili tri novinky. Prvú z nich si prichystali Slipo s Hajtkovičom, ktorí vlani vydali spoločný album Kde je rap?. Ten obsahoval aj skladbu Kde sa ľudia skurvyli s hosťujúcimi Čistychovom a Momom. Táto podarená záležitosť sa najnovšie dočkala aj klipu, v ktorom však Momo (a jeho sloha), bohužiaľ, absentujú.

Slipo & Hajtkovič feat. Čistychov - Kde sa ľudia skurvyli

Vec zas pripomenul svoj zatiaľ posledný album Stereo Farbo Slepo, ktorý vyšiel ešte koncom roka 2012. Spravil tak prostredníctvom remixu skladby Samotár, o ktorý sa postaral producent B-Complex.

Vec - Samotár (B-Complex Remix)

O poslednú tohtotýždňovú novinku z domácej scény sa postarali tanečník Johnny Perfekto, producent Grimaso a filmár MiniBoj. Tí dali dokopy zaujímavé video k inštrumentálnej skladbe All Day Every Day, ktorou vyjadrujú svoj vzťah k hudbe.

Johnny Perfekto, Grimaso & MiniBoj - All Day Every Day

A poďme naspäť na druhú stranu Atlantiku, kde sa toho udialo tradične dosť. Začnime u R.A. The Rugged Mana, ktorý síce už pracuje na novom albume, no ešte si prichystal jedno video k tomu predchádzajúcemu s názvom Legend Never Die z roku 2013. Jeden z najvýraznejších rapperov nielen na americkej scéne sa tentoraz rozhodol dodať zaujímavý vizuál k skladbe Media Midgets.

R.A. The Rugged Man - Media Midgets

S novým videom sa pochválil aj Homeboy Sandman. Ten vlani na jeseň vydal vynikajúci album Hallways, na ktorom nájdete aj vec America, The Beautiful. A práve tá sa stala ďalším kandidátom na klip, tentoraz netradične celkom tradičný na Sandmanove pomery.

Homeboy Sandman - America, The Beautiful

Label Rhymesayers Entertainment oslavuje tento rok už dvadsiate výročie svojho založenia. Tento významný míľnik sa jeho predstavitelia rozhodli nakrútiť dokument A Moment In Rhymesayers, z ktorého teraz predstavili prvú epizódu. Okrem toho zverejnili aj dve skladby zo začiatkov svojej kariéry, konkrétne Cash Is Expensive od Beyonda a Industrial Warfare od Dynospectrum.

A Moment In Rhymesayers - Episode 1: The Beginning

Beyond - Cash Is Expensive

Dynospectrum - Industrial Warfare

U-God momentálne pracuje na svojej piatej sólovke, no ešte predtým nanovo vydá svoj predchádzajúci, dva roky starý album The Keynote Speaker. Ten sa dostane znova do predaja 17. februára a jeho autor sa pri tejto príležitosti rozhodol vypustiť video k skladbe Heads Up. V nej hosťujú Jackpot Scotty Wotty a GZA.

U-God feat. Jackpot Scotty Wotty & GZA - Heads Up

DJ Premier vypustil siedmu časť zo svojej videosérie Bars In The Booth, v ktorej do jeho beatov rapujú rôzni známi emcees. Tentoraz sa tak uňho v štúdiu stretli Skyzoo a Torae, známi aj ako Barrel Brothers.

Skyzoo & Torae - Bars In The Booth Freestyle

Joey Bada$$ v utorok vydal svoj debutový album B4.DA.$$, pričom v rovnaký deň taktiež oslávil 20. narodeniny. Pri tejto príležitosti preto vypustil skladbu Born Day (AquariUS), ktorú produkoval Statik Selektah.

Joey Bada$$ - Born Day (AquariUS)

Madchild, člen kanadskej formácie Swollen Members, momentálne pripravuje svoju tretiu sólovku Silver Tongue Devil. Prvou ochutnávkou z nej je track Mental s hosťujúcim Demrickom, ktorý sa už dočkal aj videa.

Madchild feat. Demrick - Mental

Spevák Mayer Hawthorne a producent Jake One, spoločne fungujúci pod značkou Tuxedo, predstavili ďalší singel z ich pripravovaného eponymného debutu. Stala sa ním skladba Number One.

Tuxedo - Number One

Na koniec tu máme ešte jednu dobrú správu pre fanúšikov formácie Run The Jewels. El-P a Killer Mike sa totiž stali prvými potvrdenými menami tohtoročného Hip Hop Kempu, a tak ich budeme môcť vidieť predposledný augustový víkend vo Festivalparku v Hradci Králové.

Run The Jewels - Blockbuster Night Pt. 1

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.nytimes.com

Súvisiaci interpreti: ASAP Rocky, Čistychov