Skupina Heľenine Oči vydala na konci minulého roka album Vajco, z ktorého ešte v decembri zverejnila prvý videoklip Tak tu som. Teraz predstavuje zaujímavú vizuálnu podobu piesne Run to the Sun, ktorá ponúka príbeh detskej lásky. Skladba je pre frontmana skupiny osobitá tým, že vznikala v čase jeho zoznámenia sa s herečkou Gabikou Marcinkovou.

Sympatická dvojica neskôr uzavrela manželstvo, no spevák a skladateľ Martin Mihalčín podľa vlastných slov už vtedy cítil, že našiel ženu svojho života. "Pre mňa je táto pieseň výnimočná kvôli emóciám, ktoré ma k nej viedli. Vznikala trochu inak ako ostatné piesne. Sám som bol prekvapený, ako rýchlo zo mňa vyšla melódia a doteraz neviem, prečo mi napadol text v angličtine. Možno preto, že v slovenčine by to vyznelo patetickejšie. Samozrejme, skúšali sme to pretextovať, keďže v našej kapele spievame najmä po slovensky, ale nejako sa mi tam potom strácal prvotný zámer, ktorý tá pieseň mala," priblížil hudobník.

Piesňou sa podľa vlastných slov pokúsil vyjadriť pocit človeka, ktorý nájde niekoho, s kým chce zostarnúť. Hoci jeho anglická výslovnosť môže byť terčom kritiky, spevák verí, že fanúšikovia skupiny Heľenine Oči si pre nich netypickú skladbu obľúbia. "Pre mňa je najdôležitejšie, že sa táto pieseň páči žene, pre ktorú som ju zložil. A ak sa bude páčiť aj iným a pocítia aspoň kúsok z toho, čo som pri jej skladaní cítil ja, budem len rád," uviedol.


Jedným z ľudí, ktorým sa zapáčila na prvé počutie, je režisér videoklipu je Michal "Kunes" Kováč. "Počul som text piesne a ihneď mi napadol obetavý príbeh. Chcel som dať tomu klipu istý druh jedinečnosti a inakosti v porovnaní so slovenskou tvorbou. Napadol mi motív Motýlieho efektu, zobrazenie situácií - robíš zle, tak sa dôsledok stále opakuje, až pokiaľ neurobíš správnu vec, a tou je v tomto prípade obetovať sa," priblížil Kováč, ktorý na vyjadrenie ústrednej témy skladby využil motív detskej lásky. 

Ústredné postavy videoklipu stvárnili detskí herci, známi i z Kováčovej drámy Sídlisková poviedka (2016). Jakub Kuchár, ktorý v klipe stvárnil hlavnú postavu, získal za spomínanú snímku dokonca ocenenie na South Film and Arts Academy Festivale za najlepší detský herecký výkon v krátkom filme. "Rozhodol som sa pre toto obsadenie, pretože týmto mladým talentom verím a nesklamali. Detská láska je nezabudnuteľná a zároveň silno tragická. Prekoná aj strach zo šikany a nenávisti," podotkol autor videa.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka kapely Heľenine Oči Janka Marczellová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ján Štovka

Súvisiaci interpreti: Heľenine oči